2

Д окато хората пътуват, те си търсят нещо за спомен и сувенири. Древните египтяни и римляни си донасяли подправки, животински кожи и злато от чуждестранните си търговски пътувания или след завоевания. Съвременните пътешественици обаче търсят образци на традиционното изкуство и занаяти, които осезаемо да напомнят за местата, които са посетили и, които да използват в собствения у дома като марокански килим, разпънат на пода в хола или блестяща ваза от венецианско стъкло, пълна с диви цветя.

Но какво ще стане, ако тези местни сувенири изобщо не са местни? Доклад от 2022 г. изчислява, че до 75 процента от австралийските сувенири, продавани като „традиционни“, са фалшификати. Включително рисувани бумеранги и диджериду, намерени в работилници и художествени галерии в Индонезия, осъдени за фалшифициране на отличителни аборигенски рисунки и продаването им като автентични.

По туристическите обекти по света закупуването на местни произведения на изкуството и занаятите може да бъде също толкова предизвикателно, колкото да се ориентирате в турски пазар. На вековния базар Хан Ал-Халили в Кайро ръчно тъкани египетски памучни шалове висят близо до купчина евтини пластмасови бръмбари скарабеи с неизвестен произход. Около централния площад в Санта Фе, Ню Мексико, магазините продават истински тюркоазени бижута, направени от народите Пуебло, но също така и доста убедителни фалшификати.

Защо да не купувате фалшификати

Евтините фалшиви произведения на изкуството, керамиката и текстила лишават от приходи общностите, които разчитат на туризма - от хората на Гулах, които създават кошници със сладка трева в Южна Каролина, до тъкачите на тъкани от туид и тартан в Шотландия.

Когато купувате масово произвеждан продукт, е много вероятно вие да подкрепяте бизнес, който не плаща на работниците си справедлива заплата“, казва Джереми Фритжанд, основател на Studio Bagru, работилница за block-printing (техника за отпечатване на текст и изображения, широко използвана в Източна Азия), за справедлива търговия извън Джайпур, Индия . „Материалите, които използват, като полиестер или други влакна на пластмасова основа, не са толкова устойчиви, а занаятчиите използват устойчиви материали с местен произход като памук.

Закупуването на местни стоки подкрепя дългогодишните традиции общностите, които ги създават. „Създаването на сувенири, като чаши или изящно изкуство, е начин да практикуваме културата си“, казва Стефани Паркин, адвокат от Quandamooka, който председателства Australia’s Indigenous Art Code, група за застъпничество за справедлива търговия. „Не можете да получите това от имитация.

Как да купите оригинала

На място като Оахака, Мексико, пътниците може да се насочат към центъра на града и да намерят пазари или занаятчийски работилници, мислейки, че черната глинена керамика и бродираните блузи за продажба се произвеждат наблизо. Предмети, които са създадени от човешки ръце обаче, а не от машини, обикновено изглеждат леко несъвършени - различни щрихи на четката в японската калиграфия, неравномерно багрило в индийския текстил с block-printing, като тези от Studio Bagru.

Сега изкуственият интелект и 3D печатът позволяват на големите фабрики да пресъздават традиционни дизайни, без да плащат на местни занаятчии, произвеждайки копия толкова убедителни, че дори професионалистите биха имали проблем с идентифицирането им. „Имитаторите умишлено ще включват разливане или припокриване, за да направят тъканите с block-printing да изглеждат автентични“, казва Фритжанд. „Те знаят какво искат туристите.

Какъв е най-добрият начин да разберете дали вашият сувенир е истинският? Отидете в работилница, където можете да видите занаятчиите, които всъщност произвеждат килимите, саксиите или металните изделия. „Не приемайте, че човекът на пазара е занаятчия“, казва Хале Бутвин, експерт по справедлива търговия в Центъра за фолклор и културно наследство Смитсониън. „Виждате ли ги да практикуват занаята? Много продавачи просто събират продукти от занаятчии и ги предлагат. Изберете туристически преживявания, които ви отвеждат директно при занаятчиите.

Потърсете кооперативи или пазари за справедлива търговия, където групи художници показват, продават и понякога произвеждат свои собствени произведения, често с подкрепата на правителството или група с нестопанска цел.

Например занаятчийското селище на Витлеем за справедлива търговия включва произведения на палестински занаятчии, както и работилници за обработка на стъкло и бродиране. Artesanias de Colombia е група бутици, които продават изделията на занаятчии от Колумбия. Местните точкови картини и кошници в Галерията на Централна Австралия, близо до Улуру, се закупуват директно от регионални художествени колективи и се доставят със сертификати за автентичност и биография на художника.

Някои държави имат програми за проверка, които поставят етикети на местните продукти. В Канада търговска марка Igloo обозначава стоки, създадени от инуитските народи, като обеци от тюленова кожа и каменни резби. В цяла Индия символът Craftmark помага на купувачите да разграничат ръчно изработени от машинно изработени сарита, блокови щампи и живи тъкани от Джамдани. В Австралия потърсете произведения, носещи логото с черна и червена сфера на Кодекса на местното изкуство.

Обикаляйте и се научете да майсторите

Подхранвани от нарастващия интерес към екскурзионните пътувания, се появяват и туристически компании, фокусирани върху занаятите. Ace Camps разпродаде всичките си пътувания за 2023 г., които водят малки групи да плетат кошници в Южна Африка или да боядисват тъкани с индиго в Бали.

Много пътуващи искат да научат нещо ново, докато са на почивка. Търсят поглед отвътре“, казва основателят Анджела Ричи. „Те искат както да учат, така и да купуват от местни занаятчии.

Други занаятчийски туристически компании са Thread Caravan, която организира малки групови пътувания за изработване на керамика в Северно Мароко или тъкане с местното население Гуна от Панама и Колумбия. Vacation With An Artist организира индивидуални майсторски класове в повече от 25 страни, включително испанска дървообработка в Барселона, създаване на кукли в сенки в Малайзия и смесване на парфюми в Лос Анджелис.

Като свързваме пътниците с производителите, се надяваме хората да станат по-съзнателни за това, което купуват“, казва Кейтлин Гарсия-Ахърн, основателят на Thread Caravan. „Да разберете кой е изработил вашите сувенири, прави тези предмети много по-значими.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 4 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 7 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 7 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 8 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 8 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 9 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 10 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 10 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 10 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 10 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 11 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 11 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 11 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 11 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 11 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия