1

Целувката е нещо, с което свързваме изцяло положителни емоции. Но задавали ли сте си въпроса кога хората са започнали да се целуват в израз на любов? И защо всъщност целувката е толкова важна в отношенията ни с нашия партньор и не само? Каква е причината да търсим допира с устни преди всичко останало, науката има отговор на този въпрос.

Защо устните ни са толкова чувствителни? Науката обяснява това с факта, че по върха на устните ни има повече нервни окончания от всяко едно място по тялото ни. Учените казват също и че устните на всеки един от нас имат различен и неповторим вкус.

ВИЖТЕ НЯКОИ ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ЦЕЛУВКАТА

Целувката във факти и различни ситуации

Има много теории, които се опитват да обяснят причините, поради които целувката е толкова важен фактор в отношенията ни с хората. Едно от предположенията е, че това усещане се изгражда още в детството ни. От целувките на нашите родители до първите любовни трепети в детската градина и началното училище.

Още от ранна детска възраст съзнанието ни свързва допира с устни с позитивни чувства и емоции и за в бъдеще за нас става нещо натурално да изразяваме себе си чрез целувката.

Източник: Getty Images

Правени са проучвания сред мъже, които трябва да изберат устните на коя дама им се струват най-привлекателни. По-голямата част от тях избират устните в по-розови и червени оттенъци или такива, носещи червило в съответните цветове. Това доказва, че цветът на устните би могъл да бъде по-важен фактор отколкото формата или големината.

Източник: Getty Images

Теориите за установяването на целувката като начин на интимна комуникация са разностранни, някои дори доста комични. Има твърдения, че още неандарталците са започнали да използват целувката, за да разберат дали съответната жена или мъж е подходящ за тях, като вкусвали слюнката си.

Първото писмено доказателство на 3500 години, което описва акта на целувката, е на санскрит и идва от Индия. Смята се, че след това римляните, които стигат до Индия разпространяват традицията на целувката из цяла Европа и Северна Африка.

Източник: Getty Images

Целувката била много популярна на Стария континент през Средновековието и сред християнските последователи. Те извършвали ритуална целувка при поздрав, която символизирала свързването на душите им в едно.

През 1872 година в един от научните си трудове Чарлз Дарвин обсъжда целувката и заключва, че тя е вроден инстинкт в индивида и първичен знак на това да бъдеш човек.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@