2

С тудентите днес имат празник - времето ще е хубаво, а осми декември е обичана от тях дата. 

Ето и някои факти за студентския празник в някои страни, събрани от канала "7-те най" във Vbox7.com. 

България

Честването на празника в страната ни започва през 1903 г. по повод на 15-годишния юбилей на единственото тогава в Княжество България Висше училище – Алма матер, който е на 8 декември. Датата става празник на всички студенти в България. Празнуването е отменено след 1944г. и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентите. 18 години по-късно празникът на Софийския университет на 8 декември е възстановен. А през 1994 г. е взето решение 8 декември да бъде неучебен ден и празник на българските студенти.

Гърция

17 ноември е знакова дата за гръцките студенти. На тази дата през 1973 г. танкове са изпратени да потушат студентския протест в Техническия университет в Атина. Демонстрацията е смазана, но няколко месеца по-късно пада и военният режим в Гърция. В наши дни студентите отдават почит към загиналите по време на бунта в Атинската политехника. Във всички студентски градове има  масови шествия и демонстрации на студенти и ученици. По традиция те са водени от комунистическата партия.

Чехия

В Чехия датата 17 ноември се свързва с мрачните събития през 1939 годин. На тази дата хитлеристки части атакуват Карловия университет в Прага след студентски демонстрации срещу Германската окупация на страната. Жертва стават 9 студенти, а други 1200 са изпратени в концентрационни лагери. През 1941 на Международната младежка среща в Лондон е взето решението Световния ден на студентите да се почита на 17 ноември.

Русия и Украйна

В тези две държави бъдещите висшисти празнуват на 25 януари, когато се чества и прочутият Татянин ден. Той е посветен на дъщерята на дългогодишен префект на Рим, която тайно приела християнството. Татяна била екзекутирана на 25 януари 226 г., отказвайки да се върне към езическата вяра. Точно затова на Татянин ден през 1755 г. императрица Елисавета Петровна по молба на граф Шувалов е подписала указ за основаването на Московския университет. Оттогава света Татяна се смята за покровителка на учещите във ВУЗ.

САЩ

В CАЩ студентския празник се празнува на различни дати в различните щати и университети. Сред най-забавните празненства е студентският празник в Харвардския университет, който се пада през февруари. Тогава студентите организират театрални празненства, по-известни с името Hasty Pudding.

Така се казва ястието, което традиционно се носело на събранията на студентския клуб от 1795 г. Празникът минава като карнавал с костюмиран парад. В него участват само представители на силния пол, които изпълняват и мъжки, и женски роли.

Финландия

Във Финландия денят на бъдещите висшисти се нарича Ваппу и се отбелязва на 1 май. На тази дата абитуриентите са удостоени със студентска фуражка, символизираща прехода им към живота на възрастни. Традиция се спазва в столицата Хелзинки. Там студентите излизат и купонясват по улиците. Поставя се огромна студентска фуражка на главата на насапунисаната женска статуя на Хавис Аманда.

Португалия

В градове Коимбра и Порто студентите празнуват през месец май, а тържествата са известни като Кейма. По площадите гласят серенади, точно когато удари полунощ. Свирят различни музиканти, а парадно шествие е кулминацията на празника.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@