5

М асови проверки на данъчните в ресторанти и хотели преди Никулден и Студентския празник, предаде NOVA

Служители на НАП запечатаха хотел и ресторант в центъра на Бургас. Данъчни под прикритието на „таен клиент” не са получили касови бележки нито в хотела, нито в ресторанта към него. Те ще останат затворени 20 дни.

Собственикът на хотела каза, че ще обжалва. Той твърди, че чиновниците действали некоректно при наемането на стаята.

„И при наемането на стая, и при консумацията в ресторантската част не бяха издадени фискални бонове. Това наложи налагането на принудителната административна мярка - запечатване на търговски обект. Тази мярка е потвърдена от административния съд в Бургас”, заяви говорителят  ТД НАП-Бургас Христо Узунов.

„Искат стая за почивка. Служителите им казват, че това не е хотел за почивка. И те казват: „Добре тогава ще видим една стая” и оставят пари. Вземат ключа да видят стаята.Това не трябва да бъде така, защото адресни карти и всичко  влиза в компютъра и се плаща на другия ден, защото може да ползват хладилника. Затвориха ресторанта за 62 стотинки ДДС. Оставиха без работа 6 човека преди Нова  година. Губят ДДС-та, губят всичко”, каза собственикът на хотела Атанас Чиплаков.

Извънредни проверки започва Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) заради Никулден.

Във връзка с предстоящия празник инспектори ще влязат в обекти за производство и продажба на риба и рибни продукти в цялата страна. Инспекцията на контролните органи започват на 3 декември и ще продължат до 7 декември.

Тематичните проверки за Никулден са свързани с по-интензивното предлагане и търсене на храни за празника и ще се проведат съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Комисията за защита на потребителите.

По време на засиления контрол ще бъдат проверявани водоеми за развъждане на жива риба, обекти за отглеждане на аквакултури, за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро и дребно, пазари и борси, и заведения за обществено хранене. При проверките инспекторите ще следят за наличие на системи за управление безопасността на храните, сградов фонд и оборудване, съответствие с изискванията за етикетиране, срокове на годност и температура на съхранение.

С инспекциите се цели ограничаване и недопускане продажбата на риба на нерегламентирани места, както и на риба с неустановен произход, за да се гарантира здравето на потребителите и безопасността на храните, както и да се предотвратят нелоялни практики и злоупотреби на недобросъвестни търговци.

БАБХ призовава хората да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.

Съвети към потребителите при закупуване на прясна риба: Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@