Н илас Корнелиусен не се нуждае от много сън. Всъщност 32-годишният мъж смята, че е притеснително, когато градът притихне през нощта.

"Аз съм и нощен, и сутрешен човек", казва роденият в Швеция главен готвач на скандинавско-азиатския фюжън ресторант Villa Frantzen, един от двата скандинавски ресторанта в тайландската столица.

"Предпочитам да бъда в динамичен град, който никога не спи, а Банкок ми дава това", добавя той.

Но макар Тайланд отдавна да го привлича, дори в младежките му години, Корнелиусен казва, че никога не си е представял кариера в областта на готварството.

Вместо това той е привлечен от муай тай или тайландския бокс, изкуството за нанасяне на удари, известно с красивите поредици от мощни удари с колена и лакти, последвани от светкавични ритници. Поглъща го незабавното потвърждение, че е по-добър от противника си - този непосредствен резултат, основан на способности и умения. През ваканциите в гимназията той дори пътувал самостоятелно до Тайланд, за да се включи в тренировъчни лагери по муай тай.

"По време на тези пътувания се влюбих в страната", разказва Корнелиусен пред CNN Travel.

Но тази трескава възбуда - не е трябвало да се случва. След като получава травма на ръката по време на бокс, той е принуден да се откаже от муай тай. Въпреки това той не спира да мисли за Тайланд.

От ринга в класната стая

Още на следващия ден след завършването на гимназията в Швеция Корнелиусен резервира еднопосочен билет до Банкок и подава молба за учебна виза.

"Така се оказа, че уча икономика, защото ми трябваше начин да получа виза, за да мога да остана", усмихва се палаво той.

Едва по средата на следването си, от 2010 до 2014 г., той се вдъхновява от свой състудент и приятел, който "управлява местни тайландски заведения за хранене, нищо изискано".

Все пак нещо в него го привлича към това преживяване.

"Атмосферата в кухнята ме очарова - всички трябва да се обединят, за да се случи всичко", спомня си Корнелиусен.

По онова време готвачът не смята, че ще може да реализира новата си страст към готвенето в Тайланд. Вместо това смятал, че ще е най-добре да се върне към корените си и да разбере вкусовете, с които е израснал, преди да започне да готви каквото и да било друго, затова завършил обучението си и се върнал в Европа. Това е мнение, с което не е съгласен и до днес.

"Никой стил на готвене не е по-важен от друг. Широкият спектър, който се получава от изучаването на кухни от цял свят, е това, което придава на всеки готвач уникални умения и по-добра основа за творчество. Ето защо, след като работих в различни кухни, започнах да се интересувам от азиатската кухня", казва Корнелиусен.

Започвайки в една стокхолмска тратория, той усъвършенства уменията си и си спечелва място в удостоения със звезда "Мишлен" ресторант Noma в Копенхаген - избиран за най-добър ресторант в света в продължение на няколко години. През 2019 г. печели сребро в Bocuse d'Or, най-престижното международно състезание по готварство в света, като част от шведския отбор.

Въпреки тези успехи, той знае, че иска да се върне в Азия, за да преследва страстта си към кулинарното изкуство.

През 2022 г. Корнелиусен се премества във Villa Frantzen, която отваря врати същата година, където представя непринудена скандинавска храна с азиатски влияния в поредица от сет менюта.

"В Тайланд получавам това усещане за принадлежност и връзка с хората, храната и културата. Беше просто невероятно. Беше като да живееш в рая всеки ден. Мразя студеното време!", казва той, припомняйки си първите си дни като емигрант в тайландското кралство.

Villa Frantzen: скандинавска кухня с азиатски влияния

Villa Frantzen е част от Frantzen Group - ресторантска империя, собственост на известния готвач и бивш футболист Бьорн Френтцен, и се намира в района на Sathorn Road в Банкок.

Вилата в скандинавски стил с дъбов аромат и отворена кухня е заобиколена от бълбукащите мини водопади в градината и е притисната до гигантско дърво, което предизвиква усещане за топлина и носталгия. Тя също така провокира творчеството на Корнелиусен.

Бившият боксьор приготвя ястия с плътна консистенция, като кехлибареното, богато ароматно говеждо консоме и кремообразните фоа гра вонтони, които имат вкус на масло с аромат на еленско месо и нотки на черен дроб.

И макар че хората и преди са поглъщали стриди директно от черупките им, скандинавско-азиатската версия, овкусена с подправка от тиква, може да се окаже чужда за езиците им. Особеното в тази сочна стрида с пушена сметана и орехово масло от морски зърнастец е, че тя се приготвя при 63,4 градуса по Целзий в продължение на един час.

"Ако намеря нещо, което ми харесва, мога да прекарам дни над него. И мога да изкарам дълго време с няколко часа сън на нощ. Не знам какво е това. Лягам си късно, събуждам се и се чувствам свеж", казва Корнелиусен за творческия си процес.

Дори когато е свободен от работа, той не прекарва времето си в леглото, а излиза да изследва Банкок.

"Аз съм интровертен екстроверт - много общителен и социален с хората, които познавам и харесвам. В по-големи групи се въздържам да крада светлината на прожекторите. Но в кухнята се налага да бъда по-властен", казва готвачът.

Бъдещето на ресторантската сцена в Банкок

"Тя ще процъфтява още повече. Навлизат много големи имена, а млади готвачи отварят свои заведения за хранене ... Мисля, че трябва да си остър и актуален, а това подтиква ресторантите", отговаря Корнелиусен на въпроса какво очаква през следващите пет години.

Вече е минало повече от десетилетие, откакто Корнелиусен за пръв път се е насочил към Банкок, и той признава, че пътят му в кариерата е бил необичаен - и всичко друго, но не и лесен.

"Скокът от изучаването на икономика към влизането в кухнята беше рискован и труден. Вместо радостна младост, последните 10 години бяха изпълнени с упорита работа и отдаденост, за да усъвършенствам кулинарните си умения", казва той.

Но със сигурност се е получило - особено като се имат предвид чувствата му към студеното време.

"Благословия е да имаш лято всеки ден", смее се той.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>Съдът отложи делото&nbsp;за фаталната катастрофа на Околовръстното шосе</p>

Съдът отложи делото срещу Димитър Любенов за фаталната катастрофа на Околовръстното шосе

България Преди 6 минути

Любенов е обвинен за катастрофата, при която загина френски гражданин

До края на годината Плевен трябва да остане само на нощен режим на водата

До края на годината Плевен трябва да остане само на нощен режим на водата

България Преди 12 минути

Водните количества, добивани от регионалните водоизточници в Долна Метрополия, като кладенци са удвоени

Полша задържа украинец за взривяването на "Северен поток"

Полша задържа украинец за взривяването на "Северен поток"

Свят Преди 44 минути

Миналия месец италианската полиция арестува украински гражданин, заподозрян в координиране на атаките

Турски рибари откриха украински дрон в Черно море

Турски рибари откриха украински дрон в Черно море

Свят Преди 1 час

Констатирано е, че плавателният съд е дрон от серията Magura V5

<p>Уролог: Не подценявайте проблема с уринирането</p>

Уролог разкрива: Защо не можете да уринирате и кога е спешно?

Свят Преди 1 час

При някои симптоми незабавно трябва да отидете в болница

Украйна свали руски хеликоптер Ми-8 за милиони с дрон

Украйна свали руски хеликоптер Ми-8 за милиони с дрон

Свят Преди 1 час

Уникална операция край Котляривка свали боен Ми-8 на стойност над $10 милиона

Съдът оправда изцяло прокурор Константин Сулев

Съдът оправда изцяло прокурор Константин Сулев

България Преди 1 час

Присъдата не е окончателна и подлежи на протест пред горната инстанция

Кремъл: Мнозина в Одеска и Николаевска област искат да свържат съдбата си с Русия

Кремъл: Мнозина в Одеска и Николаевска област искат да свържат съдбата си с Русия

Свят Преди 1 час

Песков добави, че за Европа би било по-добре да търси диалог с Русия по въпросите на сигурността

<p>Дори малко алкохол увеличава риска от деменция</p>

Проучване: Дори малко алкохол увеличава риска от деменция

Свят Преди 1 час

За хората с по-малък генетичен риск от Алцхаймер често зависи „кога“ и „как“ пият

Снимката е архивна

4 загинали, включително 3 деца, при пожар по време на рожден ден в Пенсилвания

Свят Преди 1 час

Четирима души, включително 1-годишно бебе, 4-годишно дете и 17-годишен младеж, загинаха, след като огън обхвана къща по време на рожден ден в Лебанон

"Да, България" предлага служителите на ДАИ да носят бодикамери

"Да, България" предлага служителите на ДАИ да носят бодикамери

България Преди 1 час

Това съобщи във Facebook съпредседателят на политическата формация Ивайло Мирчев

Обявиха продължението на „Семейство Симпсън“ на големия екран

Обявиха продължението на „Семейство Симпсън“ на големия екран

Любопитно Преди 2 часа

Семейството ще се завърне в киносалоните след 20-годишна пауза

От Ози Озбърн до папа Франциск: Личностите, които загубихме през 2025

От Ози Озбърн до папа Франциск: Личностите, които загубихме през 2025

Любопитно Преди 2 часа

Ето кои забележителни личности ни напуснаха тази година

След гонка с полицията в Гърция - хванаха българин, превозвал мигранти

След гонка с полицията в Гърция - хванаха българин, превозвал мигранти

България Преди 2 часа

Българин е арестуван в Северна Гърция с мигранти в багажника

Стартират строги проверки срещу спекулата: Глоби за търговци, качили цените необосновано

Стартират строги проверки срещу спекулата: Глоби за търговци, качили цените необосновано

България Преди 2 часа

На санкции подлежат компаниите, които при липсата на икономически предпоставки, а към момента такива не съществуват, необосновано покачват цените си

.

Календар за подстригване през октомври: Най-добрите дати за нова визия

Любопитно Преди 2 часа

През октомври 2025 г. Луната ще премине през четири фази, всяка от които със собствено влияние