1

Б елезите все още са разпръснати из медината (стария град) на Маракеш, почти хилядолетния ограден град и обект на световното наследство на ЮНЕСКО, който формира сърцето на някогашната столица на Мароко. Скеле обгражда горната част на минарето на средновековната джамия Кутубия и части от двореца Ел Бади от XVI-и век. Тук все още всички си спомнят катастрофалното земетресение, което разтърси региона миналия септември, убивайки около 3000 души, главно в отдалечени села и планински зони.

Посещавайки Маракеш, вие не просто ще се насладите на убежище на ислямска архитектура, ослепително традиционно занаятчийство, страхотен съвременен дизайн и може би най-добрите ресторанти и нощен живот в Северна Африка, но също така предоставите морална и икономическа подкрепа на един регион в процес на възстановяване.

Петък

Отидете в галерия в Гелиз

„Новият град“ Гелиз, построен извън медината по време на френския колониален период (от 1912 до 1956 г.), рядко е приоритет за посетителите, а би трябвало да бъде. Улици като Rue Tariq Bnou Ziad показват защо Маракеш е столица на изкуството в Северна Африка. Елегантната нова Galerie 38 е отчасти специализирана в изкуството на юг от Сахара като колоритните фолклорни сцени на Adjaratou Ouedraogo (Буркина Фасо) и бляскавите гротескни стилове на Soly Cissé (Сенегал). L’Blassa Art Space, свързано с кафене, показва младите художници от арабския свят като тунизийския илюстратор Низар Трабелси и алжирския фотограф Адем Яхиауи. В жилищна сграда Galerie Siniya28 е украсена с висящи сервиращи подноси и остри бели стени; последните изложби включваха природни сцени в кървави цветове от мароканската художничка Рита Алауи.

Вечеряйте с дамите

Пламъци трептят драматично в Sahbi Sahbi - нов ресторант в Гелиз, в който работят само жени и сервират вкусна и класическа мароканска кухня. Море от свещи по масите осветява притъмнената зала за хранене, а дървата припукват в гигантската фурна, в която се пекат пресни хлябове, агнешки бут и крехък, обвит с фило, поръсен с канела пай от смлян гълъб, известен като пастила. Горелките загряват тажини - глинени съдове, в които се приготвят яхнии, които могат да бъдат пълни с бранзино, пилешко, агнешко или подсладен с мед патладжан. Има и международна винена листа, а десертите включват френски тост с аромат на портокалов цвят и сладолед с канела. Вечеря за двама, без вино, струва около 750 дирхама или около 75 долара.

Преминете към ретро настроение за вашето северноафриканско нощно приключение

Авторът Жул Верн би харесал Baromètre - коктейл бар в Гелиз, чиито декоративни измервателни уреди, тръби, клапани, машинни части и други стиймпънк материали изглеждат сякаш извадени от романа му „Двадесет хиляди левги под водата“. На пазара в Маракеш, подчертават местните вкусове, смесвайки уиски, напоено с канела, шафранов сироп, портокалов сок и Cointreau в керамична чаша, покрита с пластмасова камила (160 дирхама). Още по-величествен, подновеният ресторант-бар Pétanque Social Club предлага огромна градина (с игрище за петанк, игра на боулинг, подобна на боче) и лабиринт от плюшени стаи, подобни на имение, декорирани в стила на мароканската епоха на джаза. Ментов чай Swizzle (ром, ментов сироп и листа и сок от лайм) ще ви струва 120 дирхама.

Събота

Оставете се да бъдете завладени от местните цветове и мода

Мединско време. Оставете Джемаа ел Фна — огромният, хаотичен, карнавален пазар, който се вижда на всяка пощенска картичка — на чаровниците, измамниците и тълпите от туристи. (В крайна сметка така или иначе ще се натъкнете на него. Всички пътища водят натам.) По-автентично би било да започнете от Баб Дукала - порта в западната стена на медината. Вървейки на изток по улиците, наречени Rue Bab Doukkala, Rue Dar el Bacha и Route Sidi Abdelaziz, ще минете покрай малки магазинчета, местни жители в дълги джелаба халати, месарски сергии, фучащи мотопеди и разклатени колички, отрупани с портокали и банани. Пътните артерии също са домакини на местна модна сцена.

За кафе в двореца на Бача

В началото на XX-ти век Тами ел Глауи бил някогашният владетел на Маракеш, известен като бача на местен арабски. Неговото дворцово имение - Дар ел Бача, в сърцето на медината, е построено около 1910 г., а славата му е възстановена през 2017 г. и е отворено отново като музей, посветен на традиционното мароканско занаятчийство. Вътре, Bacha Coffee е ретро кафене и бутик в стил Арт Деко, където сервитьори в червени фесове сервират кафе (от 44 дирхама), чиито зърна се доставят от десетки нации, в среда, напомняща за филма „Казабланка“. Вход - 10 дирхама (само за кафенето) или 50 дирхама за кафене и музей.

Хапнете на покрива

Необозначена врата и стълбище от Rue Fatima Zahra водят до бутик Maison Reine - смесица от модерни готини кафтани (от 2000 дирхама), големи панталони (850 дирхама), бижута (от 600 дирхама) и много повече, всичко това създадено или избрано от френско-алжирския собственик, Naelle Guennoun. Малко по-нагоре, шикозният, затоплен от слънцето ресторант на покрива на г-жа Guennoun сервира изкусно поднесени средиземноморско ястия. Можете да хапнете хумус с настъргано говеждо, гарниран с шамфъстък и цветни листенца, които добавят хрупкавост и цвят. За десерт ресторантът се гордее със своята тарт от шам фъстък поднесен с вода от портокалов цвят. Обядът за двама струва около 450 дирхама.

Мавритански шедьоври

Ислямските декоративни изкуства намират ослепителен израз в Medersa Ben Youssef - вековно религиозно училище, украсено с някои от най-добрите образци на занаятите в Мароко. Отвореният централен двор е основната атракция, с бял каменен под, мозаечен басейн и изящно изсечени дървени прозоречни рамки високо отгоре. Занаятчийските шедьоври се редят по стените - калейдоскопични геометрични шарки от плочки, двойни редици преливаща арабска калиграфия и морета от бяла мазилка, изваяна с пчелни пити. Повтаряне, преплитане, хармоничност - ансамбълът е предназначен да въплъти божественото съвършенство, което продължава да хипнотизира (вход, 50 дирхама).

Изгубете се в базарите

Суковете или базарите, които изпълват голяма част от медината между медресето Бен Юсеф на север и Джемаа ел Фна на юг, са пълни с опитни занаятчии, работещи с метал, дърво, керамика и текстил. Ориентирането в този лабиринт може да бъде главозамайващо, така че просто се разхождайте и очаквайте да се губите периодично. Последвайте мириса на обработена кожа до проход, наречен Derb el Hammam в Souk Smata - кожарската зона на медината. Слънчевата светлина се процежда през летвите над сергиите, осветявайки колани, чанти, якета, тахти и чехли, известни като babouches - любим сувенир от Мароко и се пригответе да се пазарите. След това последвайте аромата на билки до Place des Épices - оживен открит площад, пълен с търговци на килими и сергии, продаващи подправки, натрошен евкалипт, арганово масло и много други.

Вечеря под звездите

Безброй аромати на сук подобряват ястията в L’mida, наблизо. Осветен от свещи и романтичен, в стилния открит ресторант на покрива сервират забавно мароканско модерно меню, което включва бургери с карамелизиран лук, напоен с канела, и торта от моркови, поръсена с ras el hanout - сложна смес от подправки. Сред отличителните ястия са пилешко-лимоновият тагин, преоткрит във вид на такос — със зелени маслини, конфи от домати и ментово кисело мляко — и традиционният (и сочен) говежди тагин, сервиран в характерното ястие с моркови и зелен фасул. Няма алкохол, но коктейли като Bessaha (червено цвекло, портокал, малина и джинджифил) предлагат чудесен цитрусов заместител. Вечерята за двама струва около 600 дирхама.

Неделя

Посетете къщите на светите 

Еврейският квартал на Маракеш, известен като Mellah, е създаден през 1500 г., за да приюти евреите, изгонени от Испания през 1492 г., и се смята, че е бил населяван от около 30 000 души. Днес еврейската общност в Маракеш е само около 120 души, но една разходка из квартала все още разкрива улици с испански имена (Derb Francisco) и някои останали синагоги, по-специално Slat Lazama, която е реставрирана и превърната в малък музей (10 дирхама) с хронология на мароканската еврейска история, голяма молитвена зала и покрит с плочки вътрешен двор, заобиколен от стаи с исторически снимки и филми. На няколко пресечки оттук старото еврейско гробище (10 дирхама) е сякаш призрачно море от дълги бели надгробни плочи.

Поглезете се в марокански стил

Уморихте ли се от епидермиса си? Премахнете го!“ Това лесно може да бъде лозунгът на едно класическо изживяване в марокански хамам, част от което включва служител с ръкавица, подобна на шкурка, с която ви разтриват със сила по цялото тяло и лице, за да се премахнат мъртвите кожни клетки. Но в Les Bains d'Orient - съвременна баня в имение с мавритански нотки, преживяването е придружено от обилно глезене - топло измиване на косата, търкане със сапун, зехтин и глина и нанасяне на арганово масло по цялото тяло. Когато ритуалът приключи, изкачете се на слънчевия покрив, полюбувайте се за последен път на гледката над медината и си полегнете блажено на легло с чаша ментов чай. Заслужили сте си го.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 37 минути

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 47 минути

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 1 час

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 2 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 2 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 3 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 3 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 4 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 4 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 5 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 5 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 5 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 5 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни