6

П лов - смес от ориз, зеленчуци, месо и подправки - е популярен във всички страни по Пътя на коприната, но най-тясно е свързан с Узбекистан. Ястието се приготвя поне веднъж седмично, то е националното ястие на страната и се смята за неизменна част от семейните празници, поднася се при раждане, сватба и погребение, както и в чест на мюсюлманите, завръщащи се от хадж.

Според легендата плов е измислен за Александър Велики, който поръчал да се създаде засищащо ястие, за да поддържа армията си по време на походите ѝ в Централна Азия.

"Не разполагаме с исторически документи, които да доказват това, но това, което знаем, е, че през 9-и и 10-и век пловът е станал много популярен тук. Оризът е основна култура в този регион от повече от 1000 години. Отглеждането му изисква тежък физически труд, както и прибирането на реколтата и отглеждането на добитък. Така че плов би бил идеалното висококалорично и богато на хранителни вещества ястие за предимно земеделското общество", казва Нилуфар Нуриддинова, узбекски екскурзовод, който е запален по историята на храната.

Понастоящем пловът се счита за толкова важна част от кулинарните традиции на страната, че наскоро беше включен в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.

"Това е нещо повече от храна. То създава социални връзки и насърчава приятелството; то обединява нашата нация", посочва Нуриддинова.

Дори думата е важна част от узбекския език.

"Тя се появява в много изрази от ежедневието, като например: "Ако знаеш, че ти остава само един ден на Земята, прекарай го в ядене на плов. Това означава, че след това можеш да умреш щастлив. В Узбекистан животът без плов е немислим", обяснява тя.

В Узбекистан има повече от 100 вида плов. Рецептите се различават в зависимост от региона и сезона, но всяка разновидност съдържа ключови съставки, чиито инициали дават пълното име на ястието - osh palov: "о" за ob (вода на персийски), "ш" за sholi (ориз), "п" за piyoz (лук), "а" за ayoz (морков), "л" за lamh (месо), "о" за olio (мазнина или олио) и "v" за vet (сол).

Най-известният пловски ресторант в страната е Besh Qozon (известен също като Централноазиатски пловски център), който се намира в квартал "Юнусабад" в столицата Ташкент. Смятан за един от най-големите ресторанти за плов в Централна Азия, Besh Qozon обслужва между 5000 и 8000 клиенти дневно, като пловът се приготвя в девет огромни котела на дърва, известни като kazan.

Според узбекската традиция всяка чиния с плов трябва да бъде придружена от non (хляб). Постоянният nonvoy (хлебар) на Besh Qozon е Шокирджон Нурматов. Подобно на целия кухненски персонал, преди да започне работа, той изпълнява специален ритуал: пречиства се, съединява ръцете си във формата на купа и иска dua (благословия от Аллах), за да върши успешно работата си. Едва след това може да започне да произвежда ежедневната си партида от повече от 3000 хляба.

В семейния дом плов традиционно се приготвя от жени; в ресторантите (и при специални случаи) той е запазена марка на мъж готвач, известен като oshpaz.

"Това е така, защото производството на огромни количества е тежка физическа работа", казва Файзула Сагдиев, ошпаз в Besh Qozon.

"Най-големият ми казан може да побере до три тона храна. Ако някой гост не довърши плов, защото не му харесва вкусът, това се смята за толкова срамно, че ошпазът може да помисли да отнеме живота си. За щастие, това никога не ми се е случвало", казва Сагдиев.

Процесът на готвене на плов следва строг ред: започва се с изпичане на месото (смес от овнешко и говеждо), след което се добавят бели и жълти моркови, лук, ориз, вода и подправки. Сагдиев използва смес от сол, черен пипер, куркума и най-вече кимион, който за първи път пристига в Узбекистан от Индия по Пътя на коприната. Местна добавка към чайхана плов на Besh Qozon е добавянето на нахут и kishmish (кисела стафида) преди бавното готвене в продължение на четири часа.

Четвъртък и неделя се смятат за най-популярните дни за приготвяне и ядене на плов в Узбекистан.

"Вероятно това е така, защото в древността хората от селата са можели да пътуват до градските базари, за да продават стоките си, само два пъти седмично. Така че в четвъртък и неделя те са разполагали с повече пари, за да могат да си позволят да купят всички необходими съставки", обяснява Нуриддинова.

Сагдиев уточнява, че яденето на плов в четвъртък е и защото се смята, че има силни качества като афродизиак и затова е идеален за ядене в деня, който е популярен за зачеване на деца. Той разказва още, че някои мъже се шегуват, че думата "плов" всъщност означава "прелюдия", че маслото от дъното на казана понякога се пие като вид естествена виагра и че много ошпази запазват най-доброто месо за четвъртък, за да дадат на клиентите мъже допълнителна сексуална сила.

Традицията да се зачева в четвъртък е свързана със силните ислямски вярвания в страната.

"Смята се, че пророкът Мохамед е заченат в четвъртък. Така че, ако искате бебето ви да бъде интелигентно, добре възпитано, да бъде благословено от ангелите и да има сърце, отворено за приемане на Бога, това е добър ден за това. Но само след като сте изяли чиния с плов", казва Сагдиев.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 41 минути

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 54 минути

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 2 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 2 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 2 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 3 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 4 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 4 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 4 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 5 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 5 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи