33

С едва 37 000 жители на площ от 160 квадратни километра Лихтенщайн е една от най-малките и най-гъсто населените страни в света.

В държавата почти няма престъпления. Последното убийство е извършено през 1997 г., а в страната има само няколко затворници.

Всеки, който е осъден на повече от две години лишаване от свобода, е изпратен в затвор в Австрия. Хората в Лихтенщайн се чувстват толкова сигурни, че повечето от тях не заключват вратите на домовете си.

Веднъж годишно всички жители са поканени на парти с бира в градините на замъка Вадуц.

Преди пет години в страната бе създадена за кратко необичайна авантюристична услуга. Беше предоставена възможност да се наеме цялата държава за една нощ. В сътрудничество с услугата "Airbnb" бе предложено място за настаняване на 150 гости, дегустация на вино с принца и създаване на персонализирана валута, като това удоволствие възлизаше на 70 000 долара.

Източник: Thinkstock/Getty Images

Националният химн "Oben am jungen Rhein" има същата мелодия като химна на Великобритания - "God Save the Queen".

В Лихтенщайн официалният език е немски, но жителите обикновено не го говорят. Повечето от тях си служат с алемански диалект, който е различен от стандартния немски език.

До 1984 г., поради краха на три референдума, жените в Лихтенщайн не са имали право да гласуват на изборите. При четвъртия обаче те получават това право с 51,3% "за".

Вижте най-малките европейски столици

Едни от най-чаровните френски градчета и селца

10 места, подходящи за хора, които не пият алкохол

Едно от най-сниманите места в Instagram и защо е толкова харесвано

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@