0

П редставете си място, където небето и морето се сливат в едно в невидима точка в хоризонта, а вие сте като в преспапие с млечен на цвят пясък. 

Дори и да нямате необходимата фантазия, има къде да видите тази гледка наистина - и това е полското крайбрежие на Балтийско море. 

Там са разположени градовете Гданск, Гдиня и Сопот, като заедно те образуват агломерацията Труймясто или преведено буквално на български - "Триград". 

Гданск, Гдиня и Сопот - кехлибарените съкровища на Балтика

Няма как да не разкажем повече за това магично място, тъй като то е истинското съкровище на Балтика. 

А да говорим за величественото северно море без да споменем кехлибара, е немислимо. 

Балтийско море съдържа находища на кехлибар, като според локалните легендите това са сълзите на луната, които капели във водата. 

А на търговските улици на Гданск, Гдиня и Сопот можете да си закупите ръчно изработени бижута от този полускъпоценен камък. 

Градът на рицарите и Солидарността

Гданск е един от най-красивите полски градове, който към днешна дата е и сред най-предпочитаните дестинации от туристите. 

Ако се питате какво общо има Гданск с рицарството - градът дълго време е бил "собственост" на Тевтонския орден. След война между Жечпосполита и рицарите градът се връща в Полша, но след подялбата й Гданск става  част от Прусия. 

След края на Втората световна война градът преминава във владение на Полша, но в историята на съществуването си той винаги се е радвал на значителна независимост, поради местоположението си.

В него може да бъде забелязано не само немско, но и нидерландско архитектурно влияние. 

Още един интересен факт за Гданск: именно от него Лех Валенса започва протестът на профсъюзите и движението "Солидарност", който ще преобърне историята на Европа и ще сложи началото на края на социалистическия режим.

Гдиня

За първи път Гдиня е спомената през 13 век. 

Градът е корабен и пристанищен център, който изключително много е пострадал по време на Втората световна война. Градът е бил на практика почти обезлюден. След като катастрофалната за цяла Европа война приключва, полската граница буквално е изместена на запад. Така страната на практика губи града Лвов, който днес се намира в Украйна. 

Полските власти решават да заселят хора от Източна Полша, загубили домовете си, в Гдиня. 

Сопот

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#sopot #poland #weekend #holiday

Публикация, споделена от May (@mbaringen) на

Ако се питате какво е общото с българския Сопот - може би езиковедите имат отговор на въпроса. Сопот е древнославянската дума за извор. 

А градът е едно от любимите места за туризъм на поляците. 

Там е разположен най-дългият вълнолом в Европа, а също и така наречената "йодна алея". Когато се разхождате там, ще срещнете възрастни хора ще ви кажат, че само една разходка там може да ви набави необходимото количество йод за година напред. 

Не знаем дали това е истина, но едно е сигурно - една разходка по бреговете на балтийско море и спомен от кехлибар със сигурност ще нахранят сетивата ви. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@