7

А ко баба ти е изиграла голяма роля в подрастващите ти години, тогава спомените от детството ти сигурно са изпълнени с радост, чувство за сигурност и комфорт.

Малко от нас някога са предполагали, че съществува разлика в начина, по който бабата по бащина линия повлиява на внуците, в сравнение с бабата по майчина линия. Според учени има нещо специално, което получаваме от майката на майка ни, по-различно от любовта и грижите, които ни дава.

Генът е най-малката функционална единица за наследственост, участък от молекулата на ДНК. Според генетиката, бабите и дядовците прехвърлят средно 25% от своята ДНК на внуците си с конкретен процент, който зависи от обмена на ДНК.

Ние наследяваме гените си както от бабите, така и от дядовците си, но според учените майката на майка ни има по-голямо влияние върху потомството.

Източник: Thinkstock/Getty images

Бабите от страната на майките имат по-близка връзка с внуците си, тъй като те са дали живот на майка им, а майката, съответно – на детето. В много семейства бабата от страната на съпругата има повече отговорности спрямо децата и прекарва повече време с тях. Не е въпрос само на психологическата връзка, някои теории предполагат, че чисто генетично бабата от страната на майката инвестира повече гени във внуците.

Друга теория твърди, че разликата между двете баби в семейството може да бъде обяснено чрез X-хромозомите. Бабата от страна на майката се оказва, че предава 25% Х-хромозоми и на внучките, и на внуците. Докато майката на бащата предава само 1% от Х-хромозомите само на внучките, но не и на внуците.

Източник: Thinkstock

Теорията на чилийския новелист Алехандро Ходоровски пък предполага, че от общо четирите баби и дядовци, ние сме най-много свързани с бабата по майчина линия.

Според теорията му гените може да прескочат едно поколение и така да се прехвърлят директно върху внуците. Това може да се обясни и с факта, че някои хора повече приличат по външност на бабите и дядовците си, отколкото на родителите си. Ходоровски вярва, че освен биологичното, майките предават и емоционалното си наследство на дъщерите си, които по-късно го прехвърлят и на децата си.

Източник: Thinkstock

А вие имахте ли специална връзка с някои от бабите си?

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@