1

К онтролирането на нивата на кръвната захар е много важно. Това е ключът към предотвратяване на усложнения от диабет като бъбречна нефроза, увреждане на нервите, проблеми със зрението, инсулт и сърдечен порок.

Разбирането за това как различните навици причиняват промени в нивата на кръвната захар може да помогне на хората да предскажат по-добре нивата на глюкозата.

Пушачите са по-застрашени от диабет

Както хипогликемията, така и хипергликемията могат да имат сериозни последици. Хипергликемията може да причини гадене, повръщане или задух, докато хипогликемията може да доведе до объркване, световъртеж, замъглено зрение, гърчове, кома и дори смърт.

И дори да отделяте специално внимание на своето хранене и на приема на лекарства, нивото на захарта се променя в рамките на деня.  Има фактори, на които човек не може да въздейства, но е добре да се вземат предвид.

Намаляването на въглехидратите може да помогне за предотвратяване на диабет

Ето и някои от малко известните фактори, които могат да променят нивото на захар в кръвта и как да им бъде повлияно:

  • Обезводняване

Връзката между дехидратация и хипергликемия е много тясна. Липсата на течности може да доведе до високи нива на кръвната захар, тъй като концентрацията на глюкоза се увеличава. По-лошото е, че хипергликемията може да накара пациентите да уринират повече, което допълнително влошава състоянието на дехидратация.

Какви са последствията от консумацията на бял ориз?

Диабетиците трябва през целия ден да пият чиста вода или други нискокалорични напитки, за да поддържат тялото си хидратирано. Точното количество течност зависи от фактори като пол и възраст. Хората, които са много активни или имат висок индекс на телесна маса, се нуждаят от повече течности. Ако смятате, че не харесвате обикновена вода, опитайте да добавите плодове, резенчета портокал, краставица и листа от прясна мента. Неподсладен студен билков чай също е много освежаващ и освен това не съдържа кофеин.

  • Изкуствени подсладители

Много диабетици пият напитки без захар вместо газирани напитки или плодови сокове, защото смятат, че те не повишават нивата на кръвната захар. Диетолози от Университета в Маастрихт в Холандия са установили, че изкуствените подсладители не са напълно неутрални и могат да причинят нарушена глюкозна хомеостаза.

Ендокринолози от клиниката „Майо“ припомнят, че хората могат да изпитат „ефекта на бумеранг“, когато консумират изкуствени подсладители. Тъй като погрешно смятат, че храните без захар са полезни за здравето им, ядат твърде много или консумират други храни, богати на въглехидрати. В допълнение, някои изкуствени подсладители могат да причинят диария, което може да доведе до дехидратация.

  • Лекарства

Освен при диабет, лекарствата с рецепта или без, за други здравословни проблеми също могат да нарушат нивата на кръвната захар. Пример за това са стероидите (използвани за лечение на възпалителни заболявания, автоимунни заболявания и астма), които могат да причинят скок в нивата на кръвната захар. Хапчета за контрол на раждаемостта, някои антидепресанти и антипсихотици, диуретици и назални деконгестанти също могат да причинят хипергликемия, докато други лекарства могат да понижат кръвната захар или да затруднят разпознаването на признаците на хипогликемия. Дори сиропът за кашлица може да повлияе на нивата на кръвната захар.

До какво води високата кръвна захар при младите хора

Пациентите трябва да се уверят, че техният лекар знае, че имат диабет, преди да им предпише каквото и да е лекарство, и да се консултират с фармацевта относно страничните ефекти от него.

  • Феноменът на "утринна зора"

Нивата на кръвната захар често са високи преди събуждане, дори ако нивата на кръвната захар са били нормални по време на сън. Това явление се нарича „утринна зора“ - организмът се подготвя за събуждане и между 2 и 8 сутринта освобождава кортизол и други хормони някъде. Тези хормони правят тялото по -малко чувствително към инсулин, което води до рязко покачване на кръвната захар на пациента сутрин.

Ако приемате твърде много инсулин или лекарства през нощта или не ядете достатъчно на вечеря, сутрин ще имате ниска кръвна захар. Богата на протеини храна с ниско съдържание на въглехидрати преди лягане може да ви помогне да съкратите периода на гладуване, без да повишавате кръвната си захар.

  • Менструален цикъл

Сякаш не стигат крампите, подуването на корема и промените в настроението. Жените изпитват хормонални промени по време на цикъл, което може да накара нивата на кръвната им захар да излязат малко извън контрол. Въпреки че този ефект варира и е строго индивидуален, някои жени с диабет са по-малко чувствителни към инсулин през седмицата преди менструацията, което означава по-високи от нормалните нива на кръвна захар. Показанията обикновено се нормализират скоро след началото на менструацията.

Ако забележите, че кръвната ви захар е била висока през седмицата преди менструацията, намалете приема на въглехидрати през това време или правете повече упражнения.

  • Недоспиване

Лошият сън влияе не само върху настроението, но и влошава нивата на кръвната захар. Медицински учени от Висшето училище по здравни науки към университета Корнел са установили, че недоспиването може да попречи на способността да се контролират нивата на кръвна захар и да се намали инсулиновата чувствителност при пациенти с диабет тип 2. Сънят има възстановяваща организма функция. Липсата на сън означава, че той е подложен на постоянен стрес. С увеличаването на стреса нивата на кръвната захар се повишават.

За съжаление, хората с диабет тип 2 често имат проблеми със съня. Хората с висок индекс на телесна маса имат повишен риск от сънна апнея. За да подобрите качеството на съня си и да го удължите, развийте стабилен и последователен навик да заспивате и да се събуждате по едно и също време всеки ден, за да имате 7-9 часа здрав сън всяка нощ. Диабетиците със сънна апнея трябва активно да търсят лечение.

  • Екстремни метеорологични условия

Независимо дали навън е много горещо или студено, екстремните температури влияят върху контрола на болестите. Това се дължи на факта, че тялото на пациентите със захарен диабет тип 2 реагира на топлината по различен начин, отколкото при здрави хора. При някои пациенти нивата на кръвна захар могат да се повишат рязко в много горещи дни, тъй като екстремните метеорологични условия налагат допълнителен стрес върху организма; други пациенти, особено тези, които приемат инсулин, могат да имат точно обратния ефект.

Високите температури могат да повлияят на разхода на инсулин и да причинят промени в нивата на кръвната захар. Ако Дълнивата на захарта остават високи дълго време, това може да повлияе на способността на организма да регулира температурата и да доведе до по-бърза загуба на течности, което от своя страна допълнително повишава нивата на кръвна захар, увеличавайки риска от дехидратация. Затова диабетиците трябва, ако е възможно, да останат вкъщи в най-горещото време и да следят отблизо нивата на захарта.

  • Пътувания

Полетите на дълги разстояния често изискват преминаване на множество часови зони, което кара мнозина да се чувстват неудобно, но страдащите от диабет трябва да бъдат особено внимателни. Промяната на часовата пояси нарушава графика за лечение и съответно се променят диетата и навиците за сън, което пречи на регулирането на кръвната захар.

Освен това, когато сте на почивка или пътувате, можете да ядете и пиете повече от обикновено или да сте по-активни, което също може да причини промени в нивата на кръвната захар.

10 храни, които помагат за по-добро храносмилане

  • Твърде много кафе

За повечето хора 400 милиграма кофеин на ден не са опасни, но за диабетиците е различно: кофеинът може да попречи на работата на инсулина, което води до хипогликемия или хипергликемия. Изследователи от Медицинския център на Университета Дюк в САЩ са установили, че прекомерната консумация на кофеин може да причини скок в нивата на кръвната захар при хора с диабет. По ирония на съдбата, в същото време биохимиците от Университета на Западна Индия са открили, че консумацията на кофеин може да подобри способността на организма да управлява нивата на захарта и да намали риска от усложнения, свързани с диабета. Дали ще се повиши или ще намалее зависи от организма на всеки човек. Всичко, което диабетиците могат да направят, е да следят нивата на глюкозата си, за да видят как точно им влияе кофеинът.

  • Грешки при измервателните уреди

Ако забравите да си измиете ръцете, преди да проверите кръвната си захар, може да получите фалшив сигнал за тревога. Измерването на нивата на захар след преработка на храни може да доведе до завишени показатели, тъй като захарните остатъци по кожата могат да направят кръвната проба неизползваема.

Съвременните глюкомери са много чувствителни, те използват много малко кръв, което означава, че лесно могат да възникнат грешки. Ако по някаква причина не можете да си измиете ръцете предварително, по -добре е да използвате втора капка кръв, за да подобрите точността.

Как да балансираме кръвната си захар, 6 полезни съвета

 

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 42 минути

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 1 час

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 8 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 8 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 9 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 9 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 10 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Свят Преди 11 часа

По-рано днес в Токат беше регистриран по-слаб трус

Русия: Свалихме украински военни балони

Русия: Свалихме украински военни балони

Свят Преди 11 часа

Нито руски, нито украински представители дадоха подробности за т. нар. "балони"

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 13 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 13 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 14 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 14 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 14 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 14 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран