1

С поред ново проучване гледането на таблети и телевизия от бебета, може да влоши академичните им постижения и емоционалното им състояние по-късно.

Според проучването, публикувано в понеделник в списание JAMA Pediatrics, увеличеното използване на екранно време в ранна детска възраст е свързано с по-лош контрол върху изпълнението на задачи, когато детето е на 9 години.

Уменията за изпълнително функциониране са умствени процеси, които "ни позволяват да планираме, да фокусираме вниманието си, да помним инструкции и да жонглираме успешно с множество задачи", според Центъра за развиващо се дете към Харвардския университет, пише CNN.

Според проучването тези умения са важни за познанието на по-високо ниво, като емоционална регулация, учене, академични постижения и психично здраве. Те оказват влияние върху успеха ни в социален, академичен, професионален план и в начина, по който се грижим за себе си, казва д-р Ерика Чиапини, доцент по психиатрия и поведенчески науки в Медицинското училище към Университета "Джон Хопкинс" в Балтимор.

"Въпреки че тези когнитивни процеси се развиват по естествен начин от детството до зрелостта, те също така се влияят от опита, който имаме, и от времето, когато го имаме в нашето развитие", каза Чиапини.

16 съвета как да приспим детето навреме

Резултатите са в подкрепа на препоръките на Американската академия по педиатрия, която не съветва детето да прекарва цялото си време пред екрана преди 18-месечна възраст, с изключение на видеочата, казва д-р Джойс Харисън, доцент по психиатрия и поведенчески науки в Медицинския факултет на университета "Джон Хопкинс". Харисън не е участвала в изследването.

В проучването са разгледани данни от изследването Growing Up in Singapore Towards healthy Outcomes, или GUSTO, в рамките на което са изследвани жени от всички социално-икономически слоеве по време на първия триместър от бременността. Извадката е съставена от 437 деца, на които е извършено сканиране с електроенцефалография (ЕЕГ), която се използва за разглеждане на невронните пътища на когнитивните функции в мозъка, на възраст 1, 18 месеца и 9 години.

Родителите са докладвали за времето, прекарано от всяко дете пред екрана, и изследователите са установили, че има връзка между времето, прекарано пред екрана в ранна детска възраст, и вниманието и изпълнителните функции на 9-годишна възраст, според проучването.

Необходимо е обаче да се проведат допълнителни изследвания, за да се определи дали времето, прекарано пред екрана, е причинило нарушенията в изпълнителните функции, или има други фактори в средата на детето, които го предразполагат както към повече време пред екрана, така и към по-лошо функциониране на изпълнителните функции, се отбелязва в проучването.

От какво се нуждаят децата

Как да научим детето на отговорност в 5 лесни стъпки

Според AAP един от големите проблеми, свързани с използването на екрани, е, че малките деца не научават много от тях в период, изпълнен с учене, какъвто е детството.

"Няма заместител на взаимодействието с възрастни, моделирането и преподаването", казва Харисън.

Бебетата трудно интерпретират информация, представена в две измерения, например на екраните, и трудно различават фантазия от реалност, казва Чиапини.

"Бебетата и децата също така учат в социалните мрежи и много се възползват от взаимодействието с други хора (възрастни и деца), което е трудно да се постигне чрез екраните", казва Чиапини по електронната поща.

Що се отнася до емоционалната регулация, бебетата и малките деца могат да се учат от своите възпитатели, когато те моделират самоконтрол или помагат да се обозначат емоциите и подходящите изрази, добави тя.

Например можете да дадете на малкото дете варианти за това какво може да направи, когато е ядосано, като например да си вземе почивка или да диша дълбоко, вместо неподходящо поведение като удряне - казва Харисън.

Разговорът за емоциите може да бъде твърде абстрактен за децата в предучилищна възраст и в тези случаи използването на цветови зони за разговор за емоциите може да бъде полезно, казва д-р Джени Радески, педиатър по поведенческо развитие и доцент по педиатрия в детската болница "C.S. Mott" в Мичиган. 

Спокойните могат да бъдат зелени, притеснените или развълнуваните - жълти, а разстроените или ядосаните - червени, като се използват графики или изображения на лица, за да се помогне на децата да съпоставят чувствата си с цветовата зона. За да го затвърдят, възрастните могат да говорят за собствените си емоции по отношение на цветовете пред децата си, казва Радески.

Родителите и децата могат да преминат през цветовете заедно и да измислят успокояващи средства за различните зони, допълва тя.

Харисън казва, че за укрепване на тези умения за изпълнителни функции е важно да се осигури структурирано участие, при което детето може да работи върху решаването на проблеми в степента, в която може на своето ниво на развитие - вместо проблемите да се решават вместо него.

Най-смразяващите реплики, казани от деца

Как да се справят с нещата без екрани

И все пак понякога родителите просто трябва да изперат или да присъстват на работна среща, а екраните могат да се окажат ефективно средство за отвличане на вниманието.

За съвсем малките деца вероятно все още е най-добре да се избягва времето, прекарано на екрана, подчертава Харисън.

Вместо това се опитайте да включите детето в домакинската работа, казва тя.

Времето пред екрана и децата: Какво научихме през последната година?

"Дайте на малкото си дете дрехи, които да сгъне заедно с вас, докато се опитвате да изперете, или дръжте бебето си в безопасно положение, в което можете да поддържате чест контакт с очите, докато се занимавате с работата си", казва Харисън по имейл.

За по-големите деца в предучилищна възраст запазете времето си пред екрана, за да го използвате стратегически, казва тя.

"Например, техният един час екранно време може да бъде запазен за времето, когато трябва да присъствате на важна видео среща", каза Харисън.

А има и съдържание, което може да помогне за преподаване на емоционална регулация, когато резервоарът ви е празен. Намирането на медия, която има за цел да говори на децата директно за емоциите - като Даниел Тигър или Елмо Коремно дишане - може да бъде като медитация вместо разсейване, каза по-рано Радески пред CNN.

И можете да направите така, че времето, прекарано пред екрана, да действа по-добре, като ангажирате детето си, докато то гледа, казва Чиапини. Задавайте въпроси като "какво чувства този герой?" и "какво може да направи, за да помогне на приятеля си?", добави тя.

Отглеждането на деца е сложна и понякога непосилна задача и никой настойник не може да даде на детето си всичко, което то иска, през цялото време, каза Радески.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 7 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 7 часа

Той определи среща като безпрецедентна

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 8 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 8 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 9 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 9 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 10 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 10 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 10 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 10 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 10 часа

Ето кога се очаква това

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 10 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 11 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 11 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 11 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 11 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение