0

О питните домакини знаят, че предварителната подготовка е ключова, за бързото и ефективно готвене. Този списък със седем вкусни, лесни и разнообразни ястия ще ви улесни в дългото чудене какво да сготвите за вечеря, а и ще ви спести няколко отскачания до магазина в последния момент.

  • Понеделник - Пилешки крилца с лепкав сос

8  пилешки крилца
100 г тамаринд
2  портокала
150 г чери домати
2 глави лук шалот
3 скилидки чесън
50 г захар
3 с.л. горчица
1 с.л. лют сос
50 мл олио
300 г сладка царевица
200 г пресни картофи
50 мл балсамов оцет
1 ч.л. мед
50 г масло
сол и черен пипер

Източник: 24kitchen

Оформете няколко крилца като лолипоп, като оголите едната кост от месото. Другите крилца оставете цели. Подредете пилешките крилца в тавичка, постлана с хартия за печене. Поръсете със сол и черен пипер и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути.

Извадете семките на всяка шушулка тамаринд и отделете месестата част. Получената паста запържете в тиган с 20 г масло и фино настърганата кора и сока на 1 портокал. Добавете и нарязаните лук и чесън. Добавете разрязаните на половинки чери доматчета /добавете и клонките на доматчетата за аромат, но ги извадете преди пасирането/, захарта, горчицата, лютия сос и олиото. Разбъркайте и оставете соса да поври докато се сгъсти. Накрая овкусете със сол и добавете сусамовото олио. Пресипете соса в купа и пасирайте.

Поставете печените пилешки крилца в соса и хубаво ги оваляйте в него. Подредете ги отново в тавичката, като полеете с останалия сос. Печете пилешките крилца с лепкав сос 20 минути на 180 градуса.

За гарнитурата за пилешките крилца в лепкав сос сипете в загрят тиган прецедената царевица и 30 г масло. Запържете я за кратко. Овкусете със сол. Бланширайте пресните картофи цели за 10 минути. След това ги прехвърлете в тавичката при крилцата и печете до готовност.

Увийте крайчетата на крилцата лолипоп с парченца алуминиево фолио, за да могат да се хващат лесно. В правоъгълна чиния оформете основа от царевица. Върху нея подредете пилешки крилца. Гарнирайте с печени картофи, кисели краставички, мариновани чушки и листенца зелена салата.

  • Вторник - Сирене по шопски

4 глави лук
1 голям домат
400 г овче сирене
4 яйца
1 ч. л. сух риган
4 зелени люти чушки (не много големи)
50 г краве масло
1 ч. л. пушен червен пипер

Източник: iStock/Getty Images

Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в маслото, докато стане карамелен. Доматът се бланшира, потапя се в леденостудена вода, обелва се и се реже на шайби.

Лукът се разпределя в 4 гювечета, върху него се подреждат доматите, слага се нарязаното на плочки сирене, поръсва се с риган и се пуска по една чушка. Пекат се без капак на 200 градуса за 15 минути. Чуква се по едно яйце и се допичат. Поръсват се с пушения червен пипер. 

  • Сряда - Риба по сицилиански

800 г филе от треска
3 филета аншоа
1/2 лимон
1/2 връзка магданоз
50 мл зехтин
1–2 с. л. каперси
сол и черен пипер на вкус

Източник: iStock/Getty Images

Рибата се нарязва на 4 парчета, които се поставят в тавичка и се овкусяват със сол, черен пипер и лимоновия сок. Мариноват се за 10 минути. 

Зехтинът се загрява и в него се затоплят филетата от аншоа. Щом започнат да се пържат, се дърпат от котлона и се овкусява с накълцаните каперси и наситнен магданоз. 

С получения сос се заливат филетата. Покриват се алуминиево фолио и се пекат 10 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.

  • Четвъртък - Яхния от грах и пресни картофи

500 г пресни дребни картофи
500 г замразен грах
50 г спанак
2 скилидки чесън
1 връзка пресен магданоз
1 ч. л. захар
1 глава лук
500 мл зеленчуков бульон
2 с. л. доматен концентрат
2 с. л. зехтин
1 дафинов лист
сол и черен пипер на вкус

Източник: ThinkStock/Guliver

Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в зехтина. Добавя се доматеният концентрат и се запържва леко. Налива се бульонът и се пуска дафиновият лист. 

Изсипват се картофите, нарязани на четвъртинки. Варят се на слаб огън около 10 минути, след което се сипва и грахът. Овкусява се със захар и се готви още 5–10 минути. 

Накрая се слага накълцаният спанак и след 2–3 минути се изключва котлонът. Ястието се поръсва с накълцан магданоз и се подправя със сол и черен пипер.

Опитните домакини знаят, че предварителната подготовка е ключова, за бързото и ефективно готвене. Този списък със седем вкусни, лесни и разнообразни ястия ще ви улесни в дългото чудене какво да сготвите за вечеря, а и ще ви спести няколко отскачания до магазина в последния момент.

  • Петък - Свински котлети с бира

2 свински котлета
3 скилидки чесън
0.5 ч.ч. тъмна бира
2 с.л. сос терияки
1 ч.л. провансалски подправки /мащерка, майорана, розмарин, салвия/
2 с.л. кафява захар
1 с.л. мащерка
сол и черен пипер
за пюрето:
3 сладки картофа
50 г масло
50 г синьо сирене
100 мл течна сметана
сол
прясно настъргано индийско орехче

Начукайте котлетите между два листа прозрачно фолио или хартия за печене, до изтъняване. Поръсете ги от двете страни със сол и черен пипер. Поставете ги в дълбока чиния. Обелете и нарежете на тънки филийки скилидките чесън. Поръсете котлетите с чесън.

В купа смесете тъчната бира, соса терияки, захарта и разбъркайте. Добавете сместа от сухи провансалски подправки и нарязаната на ситно прясна мащерка. Разбъркайте и залейте котлетите. Оставете да се маринова 10 минути.

Обелете сладките картофи и ги нарежете на кубчета. Сложете ги в тенджера със студена подсолена вода и ги варете 10-15 минути, до готовност. Прецедете ги и ги върнете в тенджерата.

Добавете маслото, начупеното на парченца синьо сирене и сметаната. Пасирайте до получаването на гладко пюре. Овкусете със сол и индийско орехче. Загрейте грил-тиган или скара и я намаслете леко. Подсушете котлетите и ги изпечете от двете страни.

Сипете маринатата в тенджерка и я оставете да се редуцира до гъстотата на сос. Прецедете соса заради парченцата чесън. Сервирайте пюре от сладки картофи с печени котлети и сос.

  • Събота - Паста с домати

500 г паста „Ригатони“
150 г маслини 
60 мл зехтин
500 г домати 
6 скилидки чесън
6 филета аншоа
4 сухи червени люти чушлета
2–3 стръка босилек
1 ч. л. сух риган
1 щипка захар
сол и черен пипер на вкус

Източник: iStock/Getty Images

Пастата се вари в подсолена вода, до степен „ал денте“.Чесънът и аншоата се смилат в блендер и се запържват в половината от зехтина. 

Добавят се натрошените чушки, доматите (на кубчета), разполовените маслини, риганът и щипка захар. 

Сосът се готви 5–10 минути на умерен огън. По желание се овкусява със сол и черен пипер. В него се пресипва пастата и се вари 1–2 минути. 

Всяка порция се поднася с накълцан босилек и капки зехтин.

  • Неделя - Кюфтета от риба

400 г филе от сьомга
150 г топло пушена скумрия
50 г майонеза
2 стръка пресен лук
1 стрък стеблена целина
1/2 червена чушка
1/2 зелена чушка
4 с. л. зехтин
2 с. л. сок от лимон
1 ч. л. дижонска горчица
1 ч. л. сос „Уорчестър“
1/4 ч. л. лют сос
1 щипка чесън на прах
сол на вкусза соса:
150 г майонеза
40 г каперси
1 скилидка чесън
2 с. л. сок от лимон
1 ч. л. люта паста „Хариса“
1/4 ч. л. сос „Уорчестър“
сол на вкус 

Източник: iStock/Getty Images

Сьомгата се накълцва. Скумрията се обезкостява и също се накълцва. Целината се обелва, чушките се почистват. Лукът, чушките и целината се наситняват. 

Двата вида риба се смесват с чушките, майонезата, горчицата, соса „Уорчестър“, лимоновия сок, чесъна, лука, целината, лютия сос и сол на вкус. Разбърква се добре. 

От сместа се оформят кюфтета и се пържат в малко мазнина в тиган с незалепващо покритие. Майонезата за соса се разбърква с харисата, соса „Уорчестър“, накълцаните каперси, лимоновия сок, сол и стрития на паста чесън. Кюфтетата се поднасят със соса. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 2 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 2 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 4 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 4 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 4 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 4 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 5 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 5 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 5 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 6 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 6 часа

Вдигат заплатите в армията

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 7 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 7 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 8 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 8 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 8 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции