5

К оя е сексуалната фантазия номер едно? Колко двойки живеят в бракове без секс? И дали сексът при хората продължава по-дълго, отколкото при T Rex? Отговорите може да ви изненадат. Новата книга на Дейвид Бейкър, писател на научна тематика и гост-преподавател в университета Париж-Сорбона, разказва всичко.

1. Нашето най-интимно и романтично преживяване може да е започнало като форма на канибализъм

Защо да правим секс, когато можем просто да продължим 1,8 милиарда годишния процес на клониране (при който организмите възпроизвеждат точни копия на себе си)? Липсата на храна, когато Земята е замръзнала до -50°C, е накарала микробните капки, които тогава са населявали планетата, да се канибализират помежду си. При такива прости организми това може да е довело до случайно смесване на ДНК на хищник и жертва - създаване на първите клетки с двама родители и предоставяне на потенциални генетични предимства.

Източник: iStock

2. Мъжете винаги са били отчаяни да докажат своята стойност

Ранните женски влечуги са влагали повече енергия в производството на яйца, отколкото мъжките в производството на сперматозоиди; в резултат на това женските са били, общо взето, по-капризни при избора на партньор. Затова мъжките са развили методи, с които да впечатляват - оцветяват кожата си в ярки цветове, изпълняват нещо като куртоазни танци и дори използват предните си крака, за да галят нежно женските по лицето.

3. T Rex е имал 90 см. пенис - но е бил висок 100 м.

Сексът е продължавал само една минута.

4. Преди 66 до 55 милиона години е настъпила "оргазмена епоха" - когато плацентните бозайници са започнали да изпитват оргазъм.

Оргазмите са били начинът на природата да стимулира бозайниците да се размножават, тъй като тази приятна последица от секса ще ги насърчи да го правят отново и отново.

5. Преди милиони години, когато бозайниците са били в постоянен страх от хищници, оргазмът е бил добре дошъл шанс за пълно освобождаване от страха.

При мъжете оргазмът е водил до физическо разтърсване със светкавична скорост, докато мозъчната активност се е забавяла и страхът и безпокойството са се изпарявали. Същевременно при женските се наблюдавали импулси, които нараствали по интензивност, и още по-цялостно и пълно отсъствие на страх и безпокойство.

6. Един от ранните странични ефекти на оргазма при бозайниците е състоянието на "срив", което също има биологична функция.

Независимо дали е траел няколко секунди или няколко минути, колапсът е бил налице, за да улесни преминаването на сперматозоидите и оплождането на яйцеклетката.

7. Французите наричат момента на оргазма la petite mort или "малката смърт".

8. Клиторът има 8 000 до 9 000 нервни окончания - два до три пъти повече, отколкото в пениса.

Всичко това е в помощ на зачеването, тъй като колкото повече са нервните окончания, толкова по-голям е посткоиталният "колапс".

9. Клиторът е еволюирал от вътрешния пенис на рептилиите - държан вътре в тялото от съображения за безопасност.

Деветдесет процента от клитора на жената се намира във вътрешността.

10. Клиторът на женската хиена е толкова дълъг, колкото пенисът на мъжкия.

11. Мастурбацията е широко разпространена в животинския свят.

Известно е, че лъвовете и тигрите се наслаждават на нея. Някои видове маймуни си доставят удоволствие с опашките си. Известно е, че слоновете се възбуждат един друг с хоботите си.

12. Маймуните бонобо мастурбират на всеки няколко часа и започват сексуален контакт с партньор на всеки 90 минути.

Женските често се отдават на т.нар. трибадизъм (или "ножициране") - търкане на гениталиите си в тези на други женски.

13. Женските бонобо са силно ангажирани със синовете си и микроуправляват сексуалния им живот.

В общностите на бонобо не се наблюдава изнасилване или детеубийство, но има инцест и педофилия.

14. Сексът при орангутаните трае средно 15 минути.

Сексът с горила трае само една минута, докато шимпанзетата го приключват за седем секунди, за да не бъдат прекъснати от съперник.

Източник: iStock/Getty Images

15. Средната обиколка на пениса на шимпанзето е 5 см, докато средната обиколка на човешкия пенис е 11,7 см.

Човешкият пенис се е удебелял с течение на времето, подтикнат от сексуалния подбор, за да се благоприятства сексуалното удоволствие на жените и да се улесни свързването в двойка. Пенисите на шимпанзетата (макар и със сходна дължина) са изключително тънки в сравнение с тях.

16. Вероятно е сред палеолитните популации да са съществували транс или и небинарни хора.

17. Бисексуалността съществува от половин милиард години.

18. Промискуитетът и изневярата са били често срещани в човешките групи.

Днес приблизително 20% от мъжете и 15% от жените изневеряват на партньорите си.

19. В днешните онлайн запознанства жените се насочват само към малки 15 процента от мъжете, които се смятат за най-привлекателни.

Тези 15 процента обикновено са високи, красиви, с високи доходи и фотогенични.

20. Древните цивилизации са били толерантни към хомосексуализма.

Изглежда, че ацтеките, маите и инките са разрешавали хомосексуализма. Вавилонският древен правен текст, Кодексът на Хамурапи, дори предвижда някои жени да се женят за други жени, а в Месопотамия хомосексуалността се появява в изкуството и сексът между мъже изглежда е играл роля в религиозните ритуали. В средновековна Япония самураите имали право да взимат млади момчета за любовници, но само по едно.

21. Много християнски крале, ислямски султани и дори халиф от IX в. вероятно са били хомосексуалисти.

Според древногръцките нрави проникващият трябва да е по-мъжествен и/или с по-висок статус от любовника. На хомосексуалния секс се е гледало отрицателно само ако го е приемал по-висшестоящ или по-възрастен човек.

22. В някои случаи на хомосексуалните любовници е било позволено да бъдат равноправни.

Свещеният отряд на Тива е бил група войници, които са били насърчавани да се взимат един друг за гей любовници с надеждата, че след това ще се бият по-яростно на бойното поле.

23. Някога социалното положение на мъжа се е определяло от това колко приятен е сексът с жена му.

В Древен Рим приятният съпружески секс е бил крайъгълен камък на мъжествеността, като по този начин се е отразявал на статуса на мъжа. В Индия на приятния секс се е гледало като на съществен елемент от връзката между мъжа и жената.

24. В миналото кварталите с червени фенери са били законно изискване.

През XIX век във Франция публичните домове са били задължени да поставят червен фенер на входа си, което е означавало, че са дом с лоша репутация.

25. От средата на XV в. печатарската преса се използва в Европа първо за изготвяне на копия на Библията и религиозни проповеди, но бързо преминава към помпане на порнография из целия континент.

26. С появата на киното се появяват и порнофилмите.

Първият от тях е заснет във Франция през 1895 г. Първите "хардкор" порнофилми са произведени в Аржентина през 1905 г.

27. Номер едно сред сексуалните фантазии са доминирането и подчинението и садомазохизмът - сценарии, които могат да включват физическо обвързване, откъдето идва и сборният термин BDSM. Според белгийско проучване от 2017 г. повече от две трети от възрастните - 68 % - са фантазирали за сценарии, свързани с BDSM. То също така разкрива, че почти половината от възрастните твърдят, че поне веднъж са участвали в BDSM сексуални практики.

28. Делът на хората, които се занимават с BDSM ежеседмично (12,5 процента), е приблизително същият като процента на човешката популация с кафява коса. Тези, които се занимават полуредовно (26%), са същият процент от населението с кръвна група А.

29. Фетишите на краката са често срещани, особено сред мъжете.

В основата му стои смесица от избор на идеален партньор и сексуално отхвърляне. Един мъж намира жена, която е изключително желана партньорка. Различните ѝ качества са толкова привлекателни, че той смята, че собствената му сексуална пазарна стойност го прави достоен само за нейните крака. И тъй като обожествява стъпалата ѝ, сексуалната привлекателност на останалата част от нея се засилва.

Източник: iStock/Getty Images

30. Сексът преди брака започва да се развива по време на Втората световна война, когато жените са мобилизирани на пазара на труда.

Почти половината от западните жени от средната класа са имали предбрачен секс между 1940 и 1945 г. Тогава се наблюдава 29-процентен скок на неженените тийнейджърски бременности - и увеличаване на броя на болестите, предавани по полов път.

31. Популярното въображение преувеличава броя на младите хора през 60-те и 70-те години на ХХ век, които са били "хипита" или "суингъри".

Всъщност те вероятно са съставлявали едва 1,5 до 3 % от населението в сравнение с много по-строго обвързаното мнозинство. Но разпространението им във всички видове медии завинаги промени общественото отношение към секса като форма на забавление и удоволствие.

32. Четирима от всеки десет възрастни в развития свят не са нито женени, нито съжителстват.

Броят на самотните хора в развития свят се е удвоил между 1960 и 1970 г.

33. През 2019 г. средно 45 % от самотните хора на възраст под 40 години съобщават, че не търсят сериозна връзка.

Това е приблизително еднакво за мъжете и жените.

34. Прогнозите са, че 20-25% от милениалите (родени 1981-1996 г.) никога няма да сключат брак, а за поколението Z (родени 1997-2012 г.) този брой се очаква да бъде още по-висок.

Причините? Рязкото намаляване на личното общуване сред по-младите хора, което води до спад на личния флирт. Запознанствата по интернет са по-селективни и по-изключващи от запознанствата в клуб или бар. Да не забравяме и възхода на безплатното порно, което замества сексуалните контакти в реалния живот.

35. Случайният секс е намалял с 14% между 2007 и 2017 г. при милениалите и поколението Z.

А за същия период броят на хората под 30 години, които съобщават, че не са правили секс през последната година, почти се е удвоил.

36. Тревожна е оценката, че двама от всеки петима мъже са започнали да използват Facebook и Instagram като помощно средство за мастурбация.

Около една трета от акаунтите на известни жени и до 63% от акаунтите на любители модели са следени от мъже, които вероятно ги използват за мастурбация, а не за клюки за знаменитости, съвети за грим и реклами на кокосова вода.

37. С еректилна дисфункция днес се сблъсква приблизително един на всеки четирима мъже под 40 години (24,5 %).

Това е огромно увеличение в сравнение с 2000 г., когато само 2-3 процента са се сблъсквали с подобни проблеми, според фондация "Награда". Причината е прекомерната употреба на порно. По същество мъжете стават толкова свръхстимулирани от използването на порнография, че сладкият, романтичен секс с жена, която имат късмета да срещнат в действителност, не поддържа възбудата им.

38. Двойките, които е най-вероятно да се разведат, са тези, които работят в градските сфери на услугите.

Най-малка е вероятността за развод? Тези, които живеят в провинцията и работят в селското стопанство. Разликата е зашеметяващите 400 до 500 процента.

39. Ако жената е майка, която си остава вкъщи, процентът на разводите намалява наполовина. Ако мъжът е баща вкъщи, той се удвоява.

40. Петнадесет процента от семейните двойки под 40 години не правят секс, а 30 процента правят секс по-малко от веднъж месечно.

Не е изненадващо, че сексът или липсата му е основна причина за развод в съвременния свят.

6 неща, които се случват с тялото ни, когато правим секс

41. Вероятността да се разведете е с 45% по-голяма, ако се запознаете в бар или клуб.

42. Приложенията за запознанства се използват от повече от два пъти повече мъже (70 процента), отколкото жени (30 процента).

Жените все още предпочитат да се запознават с мъже офлайн чрез работа, приятели или на вечерно излизане.

43. Две трети от мъжете заявяват, че никога не биха се приближили до жена, която не познават, на публично място, според проучване от 2022 г.

Страхът от отхвърляне, заклеймяването им като гадняри или натрапници и зависимостта от онлайн запознанствата са се съчетали, за да създадат това мнозинство.

44. И все пак и те нямат голям късмет онлайн - жените прокарват пръст надясно (за "да") само в 12,5 % от случаите, докато при мъжете този процент е 65.

45. Мъжката безполовост е на рекордно високо ниво: повече от един на всеки четирима мъже под 30 години (28%) не е правил секс през последната година, а 17% от мъжете под 30 години са девствени.

46. Когато става въпрос за секс извън сериозна връзка, само 10 процента от жените получават оргазъм, докато при моногамните партньори този процент е 68.

Десет причини защо двойките спират да правят секс

47. Според проучване от 2015 г. само шест от десет от тези 68 процента от жените, които изпитват оргазъм с моногамен партньор, го правят всеки път, когато правят секс.

Осемдесет процента от жените не могат да получат оргазъм без клиторна стимулация.

48. Средният брой на сексуалните партньори при жените под 30 години се е удвоил през последните тридесет години.

49. Почти половината от жените на възраст между 30 и 45 години в развитите страни са самотни.

Ако настоящите тенденции се запазят, делът на хората, които никога не намират дългосрочен партньор, може да нарасне до 50 % или дори до две трети от населението на развития свят до 2100 г.

50. Сексът в крайна сметка може да стане ненужен.

Някои смятат, че един ден ще разработим метод за култивиране на полови клетки (сперматозоиди или яйцеклетки) от други клетки в тялото, което ще позволи на всеки да има деца от всеки - дори от самия себе си. Клетките на мъртви приятели и роднини могат да се използват за създаване на деца. Теоретично бихте могли да вземете ДНК на някого и да създадете потомство без негово съгласие - например да вземете няколко кожни клетки от любимата си знаменитост, след като е излязла от ресторанта, и да направите бебе заедно.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 53 минути

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 1 час

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 2 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 9 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 10 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 11 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 12 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 13 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 13 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 14 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 14 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 15 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 15 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 16 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 16 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 16 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК