0

Д а влезете в природонаучен музей и да се сблъскате с истински вкаменени останки на динозаври или дори с аниматронни модели може да бъде приключение. Но въображението ни може да се простира само дотам, че да ни помогне да си представим как тези отдавна изчезнали същества оживяват и преодоляват пропастта между миналото и настоящето.

Когато преди 30 години излезе първият филм за "Джурасик парк", неговата премиера разпали вълна от ентусиазъм по отношение на динозаврите, която продължава да гори ярко и днес. Последвалите продължения, анимационното телевизионно шоу и навлизането във видеоигрите допринесоха за вдъхновяването на любителите на динозаври и дадоха тласък на палеонтологията. За хора от всички възрасти динозаврите не спират да предизвикват страхопочитание и възхищение, а тази мода е издържала проверката на времето (метафорично казано).

10 животни със суперсили

Макар че все още не разполагаме със средствата да клонираме динозаврите, които се появяват в "Джурасик парк", можем да пресъздадем подобно усещане, като се приближим отблизо до друго гигантско животно. Така че, вместо да станем храна за Т-рекс или спинозавър, все пак можем да посетим някои острови и места, които осигуряват подобие на живот в съвременен "Джурасик парк", изпълнен със зверове от една отминала епоха.

1. Островите Галапагос, Еквадор 

На островите Галапагос огромните гигантски костенурки трополят величествено а ла трицератопс, а морските игуани приличат на миниатюрни Годзили. Има дори жълто-оранжева сухоземна игуана, която живее заедно с "новооткрит" розово-черен вид. 

Това определено е най-близкото географско посещение на "Джурасик парк". Действието на филмовата поредица ""Джурасик парк"" се развива в Исла Сорна, измислен остров край Коста Рика в Централна Америка, докато архипелагът Галапагос се намира край бреговете на близката държава Еквадор в Южна Америка. 

Подобно на гигантите от филма, нито един от тези миниатюрни динозаври не се страхува от хората, което се дължи на факта, че са еволюирали на остров без хищници. За съжаление, тази черта е била фатална за додо на остров Мавриций в Индийския океан, където хората са ги изяли докрай.  

Това е и мястото, където Чарлз Дарвин провежда голяма част от изследванията си и следователно е ключово за разбирането на еволюцията. На посетителите на островите се предлагат и множество възможности да видят пингвини и безброй видове птици. 

Докато динозавърът от филмовата поредица ""Джурасик парк"" може да е "създаден от човека" унищожител на екосистемите, по ирония на съдбата този естествен "Джурасик парк" е изправен пред свои собствени предизвикателства благодарение на привнесени видове като диви кози, кучета и други инвазивни растителни видове. Междувременно в Изследователската станция "Чарлз Дарвин" се провежда програма за размножаване на костенурките в плен, за да може бъдещите поколения да станат свидетели на уникалните Галапагоски острови, които са се развивали в продължение на милиони години. 

Тези животни се чифтосват за цял живот

2. Остров Комодо, Индонезия

Комодският дракон е най-големият съществуващ днес гущер и живее в индонезийските дъждовни гори на островите Комодо, Ринка и Флорес. Макар че напълно пораснал дракон прилича на хищен динозавър, подобен на T-Rex или Velociraptor, комодският дракон ловува елени, биволи и глигани, а също така се занимава с канибализъм.

Младите комодски дракони се катерят по дърветата, за да не бъдат изядени от възрастните, които се задържат повече на земята. Въпреки че нямат отровни жлези, те притежават отровни бактерии в устата си. Въпреки че предпочитаният от тях начин за ловуване е да поглъщат плячката си цяла, трептящият раздвоен език на комодския дракон е много плашещ. 

Флорес влезе в заглавията на вестниците преди две десетилетия, когато беше открит изчезнал хобитски миниатюрен хоминид, Homo floresiensis , за който се смята, че е в основата на местната легенда за дребни хора, известни като Ebu Gogo. Още един взрив от миналото!

Местните легенди твърдят, че големи комодски дракони плуват в морето и влизат в битка със соленоводни крокодили. Ако драконът бъде победен, той се връща на сушата и остава във формата на дракон. Но ако драконът победи, той се превръща в крокодил.

Поради изключително агресивния характер на комодския дракон посетителите на този съвременен "Джурасик парк" трябва да наемат опитен рейнджър, за да станат свидетели на страховитото влечуго, подобно на велоцираптор, в действие. 

3. Остров Стивън, Нова Зеландия 

Най-голямото влечуго в Нова Зеландия е еволюирало преди 220 милиона години. Макар че туатарите не са динозаври, те са техни първобитни роднини, които са надживели динозаврите. Истинските динозаври са изчезнали преди 65 милиона години.

Туатарите имат примитивна и загадъчна особеност под формата на т.нар. трето око на върха на главата си. Предназначението на това око е неизвестно. Режещата му челюст му позволява да се храни с различни видове плячка и е предимно нощно животно. Туатарите живеят дълго и достигат размножителна възраст след 10 до 20 години. 

Топ 11 на най-красивите животни в света

Тези древни същества са по-студоустойчиви от другите влечуги, тъй като са еволюирали в тази ветровита южна страна. Някога те са били по-широко разпространени в Нова Зеландия, но пристигането на полинезийските плъхове, пренесени от хората, е довело до изчезването на туатарите на континента. Сега туатара обитава само 32 крайбрежни острова. 

Според местните маорски легенди туатарите служат като вайтаки или "пазители на знанието" и са пратеници на Уиро, бога на смъртта и разрушението. На жените маори е забранено да ядат туатара. 

4. Следи от динозаври в Дампиер, Западна Австралия

До неотдавна следите от динозаври в Дампиер, разположени в отдалечена част на Западна Австралия, оставаха свещена тайна, пазена единствено от аборигенската общност Гуларабулу. За аборигенските племена тези гравюри, издълбани върху пясъчниковото платно, не са просто отпечатъци от стъпки, а свещените отпечатъци на Мара, почитания човек Ему и божество на сътворението.

Простиращи се на повече от 50 километра (31 мили) по протежение на пресечената брегова линия, пътеките на праисторическите динозаври, които някога са бродили из района, дават възможност да се надникне в праисторическото минало. Те също така са издълбани в звукови линии, които разказват историята на техните сънища (историята на сътворението).

Известен като Брега на динозаврите или "Джурасик парк" на Австралия, поради концентрацията на добре запазени следи от динозаври, открити там, на полуостров Дампиер успешно са идентифицирани до седем различни вида динозаври. Най-големият от тях е дълъг 5 фута и 9 инча (1,75 м), което го прави голям колкото възрастен човек. 

5. Гората на саламандрите Ничинан, Япония

В отдалечения район Ничинан, който изглежда като античен, се среща японският гигантски саламандър, който лежи потопен в кристално чисти потоци и живее сто години. Освен че прилича на дракон, спокойната гора излъчва праисторическа атмосфера. Саламандрите са земноводни, подобни на жабите, и са от по-древен род от влечугите. 

Със закон от 1952 г. е установено, че те не могат да бъдат ловувани или дори докосвани без лиценз, тъй като гигантският саламандър е обявен за специален природен паметник. Саламандърът е дълъг 6 фута (1,83 м); много по-малък от T-Rex, но достатъчно голям за нас и без съмнение сравнително спиращ дъха. От гледна точка на японците той може да бъде сравнен и с легендарен покемон! Определено още едно древно същество, което е издържало проверката на времето и което все още може да се види от първа ръка.

Така че, докато дойде денят, в който наистина ще можем да възкресим динозаврите, ще трябва да намерим утеха в тези заместващи срещи, които отразяват изпълнения с динозаври свят на "Джурасик парк". Тези случаи ни позволяват да усетим страхопочитанието, което може да ни обземе, когато, ако изобщо някога, се озовем сред тези древни гиганти. Тези преживявания обаче ни напомнят, че понякога реалният живот може да бъде също толкова величествен, колкото и сферата на нашето въображение.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 9 минути

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 7 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 9 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 10 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 11 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 12 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 12 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 12 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 13 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 13 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 14 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 14 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 14 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 14 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 15 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 15 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна