0

Е динственото по-хубаво от чаша ароматно кафе рано сутрин е тя да е придружена от вкусен домашен сладкиш за закуска. 

Сладкиш с мак

  • 250 г краве масло (много меко)
  • 160 г кафява захар
  • 4 г едра сол
  • 1 с.л. ванилов екстракт
  • 125 г бадемово брашно (фино смлени бадеми)
  • 150 г яйца (3 яйца със стайна температура)
  • 280 г брашно
  • 4 г бакпулвер
  • За маковата плънка:
  • 300 г смлени макови семена
  • 100 г захар
  • 600 г прясно мляко
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
Източник: iStock/Getty Images

В купата на миксера смесете мекото масло и кафявата захар, солта и бадемовото брашно. Разбивайте с широката бъркалка на висока скорост около 3 минути, докато сместа стане светла и мека.

Едно по едно добавяйте яйцата, разбивайте, докато добре се поемат от сместа. При всяко добавяне обирайте с шпатула сместа от стените на купата. Сипете и ванилията.

Добавете пресятото с бакпулвера брашно и разбъркайте на ниска скорост, докато не получите хомогенна смес. Тестото е много меко и с него не може да се работи с ръце.

За маковата плънка смесете мака, захарта, млякото и ваниловия екстракт в малка тенджера. Загрявайте постепенно, докато захарта не се разтопи, после усилете огъня. Щом кипне, намалете огъня и оставете да къкри. Не спирайте да бъркате, защото бързо загаря. Сместа е вряла и пръски от нея изскачат от тенджерата, така че е хубаво частично да я покриете с капак, но така че да не пречите на парата да излиза навън. Когато сместа се сгъсти достатъчно, оставете я да се охлади, а после я приберете в хладилника за 20 минути.

Хубаво намажете с масло квадратен ринг за торта (20х20 см). Поставете го в тава, която сте застлали със силиконов килим. Прехвърлете тестото в сладкарски пош и направете един слой на дъното. После оформете зид от тестото по стените на формата. Изсипете плънката в средата, изравнете. Покрийте я с един слой  тестото. За да изравните, може да покриете с прозрачно фолио и с ръка да загладите повърхността. Оставете в хладилник за 1-2 часа.

Намажете сладкиша с разбит жълтък, направете шарка с вилица и отново намажете с жълтък. Ако междувременно се е затоплил, отново охладете. Печете в загрята на 180 градуса на средна решетка за 30-40 минути. Оставете сладкиша във формата поне 20 минути, преди да го извадите. Преди да го разрежете, трябва да изстине добре.

Кифлички с мармалад

  • 750 г брашно
  • 300 г краве масло (със стайна температура)
  • 300 г шипков мармалад
  • 250 г пудра захар
  • 100 г орехи
  • 150 мл прясно мляко
  • 15 г прясна мая
  • 2 ванилии
  • 1 яйце
Източник: iStock/Getty Images

Маята се разтваря в леко затопленото прясно мляко. Маслото се разбива с половината от захарта, докато се получи еднородна смес. 

Прибавят се яйцето и млякото с маята. Сипва се брашното и се разбърква, до получаване на тесто, което се оставя да втаса. 

Орехите се накълцват и се разбъркват с мармалада. 

Тестото се разточва на лист с дебелина от 3–4 мм, който се нарязва на триъгълници със страни от 7–8 см. Във всеки триъгълник се поставя част от марамалада с орехи и се навиват кифлички. 

Подреждат се в тава с незалепващо покритие и се пекат в загрята на 170 градуса фурна, без вентилатор, до златисто – около 30 минути.

Останалата пудра захар се разбърква с ванилиите. Кифличките се поръсват с ароматната захар.

Шоколадов салам

  • 220 г обикновени бисквити
  • 400 г течен шоколад
  • 160 г краве масло
  • 80 г пудра захар
  • 150 г печени лешници
  • 100 г червени боровинки
  • 50 мл тъмен ром
  • 1 ванилия
  • 3 с. л. какао
  • 20 г кокосови стърготини 
Източник: iStock/Getty Images

Лешниците се накълцват, а червените боровинки се накисват в рома. Бисквитите се начупват на малки парченца.

Смесват се с шоколада, лешниците, боровинките, заедно с рома, пудрата захар, какаото, разтопеното масло, ванилията и се разбърква много добре. Сместа се оформя като руло.

Увива се стегнато във фолио за свежо съхранение. След това и в алуминиево фолио, и се оставя в хладилник за 4 часа, да стегне. Двата вида фолио се отстраняват и шоколадовият салам се поръсва с кокосовите стърготини. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

МВнР
Ексклузивно

Привикаха британския посланик в МВнР

Преди 7 часа
<p>Кои хора могат да се похвалят с&nbsp;<strong>&quot;невероятен&quot; секс</strong></p>
Ексклузивно

Кои хора могат да се похвалят...

Преди 10 часа
<p>Това са <strong>най-умните котки</strong>, вижте ги</p>
Ексклузивно

Това са най-умните котки, вижте ги

Преди 13 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини