0

Ж елание за храна. Сутрешно гадене. Възпалени и подути гърди. Това са всички добре познати симптоми, с които се сблъскват много бременни жени.

Но бременността може да причини всякакви на пръв поглед странни неща да се случат с тялото ви.

Може да е трудно да се каже кое е нормално и кое не, когато толкова много промени се случват наведнъж. Така че, нека да разгледаме някои от по-малко очакваните – но всички нормални – странични ефекти от бременността, вашите възможности за лечение и кога да говорите с лекар.

1. Киселини

Защо се случва: Киселините са често срещани по време на бременност. Вашето тяло произвежда големи количества прогестерон в този период. Този хормон отпуска гладките мускулни тъкани, за да се подготви за растежа на корема ви.

Но също така отпуска долния езофагеален сфинктер - мускул, който обикновено запечатва стомашната киселина от гърлото. Когато е отпуснат, този сноп от мускули позволява на киселината и храната да се движат обратно от стомаха, причинявайки усещане за парене в гърдите.

Дразненето в гърлото и стомаха от цялата тази киселина може да доведе до гадене, особено през първия и третия триместър. Киселините имат тенденция да се влошават през третото тримесечие, когато растящото ви бебе се притиска към корема ви. Така че, ако гаденето ви се върне с отмъщение, опитайте нещо против киселини!

2. Проблеми със съня

Защо се случва: Хормоните на бременността могат да причинят интензивни, ярки сънища в началото на бременността, които може да ви събудят. На около 10 до 12 седмици може да забележите, че трябва да използвате тоалетната по-често, което допълнително нарушава съня ви. Освен това, докато коремът ви расте, това затруднява намирането на удобен начин за сън.

Много бременни жени също така отбелязват, че техните бебета са най-активни през нощта - бебетата са склонни да са по-нощни, дори и в новородената фаза, и може да забележите активността по-често по време на бременност, когато лежите, което прави да изглежда, че вашето малко дете е доста нощна сова.

3. По-плътна коса, последвана от косопад

Защо се случва: Ето един страничен ефект от бременността, който може да оцените: по-дебела и по-блестяща коса. Вероятно ще забележите по-пищни кичури в началото на бременността, благодарение на хормоните и пренаталните витамини, които поддържат косата ви във фазата на растеж по-дълго. Това означава, че косата пада по-малко от обикновено.

След като бебето ви се роди, цялата коса, която не е паднала по време на бременността, ще падне. Въпреки че може да изглежда непосилно да загубите шепи коса наведнъж, не се паникьосвайте. Няма да оплешивеете! Естествено е косата ви да изтънее малко след раждането и тя ще порасне отново.

4. Промени в настроението

Защо се случва: Жените често чувстват, че са по-емоционални, когато са бременни. Хормоните могат да ви накарат да плачете, когато сте щастливи, тъжни или нещо между тях. И всички промени в живота ви понякога могат да бъдат огромни. Освен това вероятно не спите достатъчно и това със сигурност може да повлияе на емоциите ви.

5. Кръвотечение от носа

Защо се случва: Обемът на кръвта ви се удвоява по време на бременност, за да поддържа растящото ви бебе и да ви подготви за раждане, когато загубите малко кръв. Цялата тази допълнителна кръв понякога може да причини по-крехки и по-големи кръвоносни съдове - като тези в носа - да се разкъсат и да кървят по-лесно.

6. Подуване на неочаквани места

Защо се случва: Очаквате коремът ви да расте по време на бременност, но вероятно ще забележите подуване и в други области. Обемът на кръвта ви се удвоява по време на бременност и ще започнете да задържате течности, за да се подготвите за раждане и загуба на течности.

Голяма част от тази допълнителна течност остава във вените, но като пренаситена гъба, част се просмуква в тъканите на тялото ви. Това може да доведе до подпухнало лице, ръце, ръце, крака или стъпала.

7. По-големи крака

Защо се случва: В допълнение към подуването, връзките в тялото ви се разтягат по време на бременност - включително тези в краката. Вашият свод може да падне по-ниско, което да доведе до "растеж" на крака с половин размер или повече.

8. Проблеми с баланса

Защо се случва: Изследванията сочат, че всяка четвърта жена пада по време на бременност. Вашето растящо коремче с бебето променя центъра ви на тежест и кара извивката на гърба ви да стане по-изразена.

В същото време хормоните на бременността разхлабват вашите връзки в таза, бедрата, коленете и глезените. Нестабилността може да ви накара да се почувствате малко отпуснати на краката си. Освен това подуването на краката ви може дори да промени усещането за пода под краката!

9. Кожни промени

Защо се случва: Докато бебето ви расте, кожата ви се опъва и могат да се появят малки разкъсвания в слоевете тъкан под кожата. Тези стрии могат да изглеждат розови, червени, жълти или кафяви. Повечето жени получават стрии по корема, задната част, бедрата, ханша или гърдите. Същото може да се случи на всеки, който внезапно започне да тренира много и натрупа много мускули или бързо натрупа тегло.

Заедно с разтягане на кожата, можете също да забележите кафяви петна, появяващи се по кожата ви, особено по лицето ви. Това се нарича мелазма и се свързва с хормоните на бременността. Тези хормони също може да са причината да видите тъмнокафява линия, минаваща по корема ви. Винаги сте имали тази линия, но е била твърде светла, за да я видите преди бременността. Мелазмата и черната линия могат да изчезнат няколко месеца след раждането.

10. Диастаза на правите мускули

Защо се случва: Вашите коремни мускули трябва да се разтягат с напредването на бременността. При приблизително две трети от бременните жени двете страни на коремната стена всъщност се разделят. Това състояние се нарича диастаза на ректите.

В някои случаи празнината се затваря сама след раждането. Често жените се нуждаят от физическа терапия за възстановяване и укрепване на мускулите, ако пропастта продължава.

Бъдете търпеливи със себе си.

Тялото ви се променя и не може да се очаква да се приспособите към него за една нощ. Може да сме супержени, но дори и ние не можем да правим всичко през цялото време. Не се страхувайте да поискате или приемете помощ, когато имате нужда от нея. Освен това слушайте променящото се тяло и си почивайте, ако е необходимо - нещо, в което не съм много добра и се опитвам да подобря по време на втората си бременност.

И още за промените по време на бременността - разказва в новия епизод на "Ох, на мама! Podcast" Цветомир Господинов.

Цветомир Господинов е експерт с дългогодишен опит като треньор по шотокан карате до, завършил те реньорски профил по карате в НСА. Сертифициран фитнес-инструктор и специалист по хранене, с висше образование по Психология.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 26 минути

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 1 час

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 3 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 10 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 10 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Харви Уайнстийн влезе в болница

Харви Уайнстийн влезе в болница

Свят Преди 11 часа

72-годишният Уайнстийн излежава 23 години в нюйоркски затвор за две сексуални нападения

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 11 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 12 часа

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 12 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 14 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 14 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

<p>&bdquo;Целта на Путин не е Украйна. Целта на Путин е Европа&quot;</p>

Германският финансов министър: Целта на Путин не е Украйна, а Европа

Свят Преди 15 часа

Въпреки че руският лидер нападна Украйна, „той има предвид всички нас и нашия начин на живот“, каза Линднер

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 15 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 16 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 16 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 17 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна