15

П ри обработени 82.02% от протоколите на ЦИК партията „Има такъв народ” печели убедително вота на българите в чужбина.

Ето резултатите до момента:

  • Има такъв народ – 35.01%
  • Демократична България – 18.51%
  • ДПС – 18.28%
  • ГЕРБ/СДС – 9.05%
  • Възраждане – 6.20%
  • Изправи се! Мутри вън! – 3.65%
  • БСП – 3.56%

Този път сънародниците ни в чужбина имаха възможност да гласуват машинно в по-големите секции и така бяха избегнати огромните опашки и часовете чакане от април месец, както и беше избегната опасността да останат българи, които да искат, но да не могат да дадат своя глас.

Международните организации ОССЕ и ПАСЕ дадоха положителни оценки

за провеждането на изборите и въвеждането на машинния вот.

„Изборите бяха със състезателен характер и основните свободи бяха като цяло зачетени”, коментира на пресконференция Артур Герасимов, специален координатор и ръководител на краткосрочната мисия за наблюдение на ОССЕ, цитиран от БТА.

Изборите бяха проведени в адекватна правна рамка, тя беше реализирана малко преди изборите, което доведе до напрежение в подготовката, е друг извод на наблюдателите. Според тях техническите аспекти са били управлявани ефикасно, въпреки кратките срокове, пандемията и късното приемане на някои процедурни действия.

„Като цяло процесът беше прозрачен, следваше се процедурата, беше приложено машинно гласувано, което като цяло беше ефикасно с малко проблеми”, обобщи Герасимов.

Според Алфред Хеер от делегацията за наблюдение от ПАСЕ, гласуването в избирателните секции е било добре организирано в техническо отношение и гласуването е било прозрачно. „Машините за гласуване сработиха много добре в секциите, които посетихме”, отбеляза той.

Хеер направи уговорката, че изборите не могат да се оценяват в само в деня на гласуването и посочи, че измененията на закона, твърде скоро въведени преди гласуването, с които се въвежда машинното гласуване, са бири въведени без предварително проучване за използването им.

„Разбира се, използването на високите технологии в избирателния процес може да се разглежда като положително развитие, но, въпреки това, нашата делегация е убедена, че новите технологии само не могат да заменят доверието на гражданите на България в истински демократичния избирателен процес”, отбеляза той.

Как премина вота в чужбина

И по-рано днес "Има такъв народ" беше с преднина при вота в чужбина. Това сочат данни на ЦИК при обработени над 55% от протоколите.

В 20.00 часа снощи една от най-големите секции в Бурса, Северозападна Турция затвори. На изборите през април там бяха  пуснати близо 800 бюлетини. Очакванията бяха и на тези избори гласоподавателите в секцията да бъдат стотици. Затова и машините бяха две. Едната от тях се повреди още след първия гласоподавател. А проблемът беше отстранен за около час и половина, информира NOVA.

При обработени 95.22% от протоколите: ГЕРБ води пред ИТН

Свикнал с опашките от последните години, Исмаил решава да гласува минути преди края на изборния ден. И остава приятно изненадан, защото не му се налага да чака. Но според него обяснението за това се крие в предходните избори.  

Не всички обаче смятат така.

За някои срещата с технологиите се оказа препятствие. Дали защото не знаят български, или защото им е по-лесно,

повечето от хората, които гласуваха на място с попълнена декларация, избраха добре познатата бюлетина. Независимо дали разбират машините, или предпочитат бюлетините всеки от избирателите дойде до урната със своя си мотив.

Оказа се, че отпуските на българите в САЩ са повлияли на изборния процес отвъд Океана. Една от секциите в Калифорния беше затворена малко след 6.30 часа сутринта българско време.

"При нас всичко беше добре като организация. Минаха добре нещата. Проблемите с набиране на членове в различни секции се държаха главно на това, че доста от активните българи просто пътуваха", обясни Христофор Караджов – председател на избирателна секция в Калифорния.

Той посочи, че е имало доста записани хора за гласуване. Караджов отдава това на неразбирането от страна на някои хора, че трябва да се впишат предварително в списъците. Голяма част от тях са смятали, че важи записването им от април.

Рекорден беше броят на гласоподавателите в неделя в Гърция. 

Двойно повече българи гласуваха тази година. Тези, които бяха на почивка в южната ни съседка, можеха да гласуват с попълване на декларация. Броят на гласоподавателите дори надмина този на гласуващите на евроизборите през 2019 г.

"До 4 часа сутринта броихме бюлетините. В нашата секция най-много гласове бяха дадени за „Демократична България”. Над 700 гласа, убедителна победа. Следващата партия беше „Има такъв народ” с около 200 гласа. Хората чакаха на опашки, за да гласуват. Имахме много работа", разказа Мария Тошева, зам.-председател на секцията в Никити.

Желаещите да гласуват търсеха сянката не под чадъра на плажа, а пред изборната секция. Поясът, ветрилото и игрите бяха не на плажната ивица, а в основното училище в града. На опашката в Никити, камерата ни засече и едни от най- известните български братя - Аргирови! Магдалена Малеева също се оказа сред чакащите българи.

Заради големия интерес към гласуването консулството ни в Солун взе решение - да бъдат докарани резервни бюлетини.  Минута след 20 часа гласува и последният българин. След него секцията беше затворена. Расносметката - около 1400 българи решиха да жертват част от почивката си в Гърция, за да гласуват. А когато вече ги нямаше гласуващите, започна и голямото броене на бюлетини.

В Италия секциите за вота бяха 28, като само в 4 от тях се гласуваше машинно. Избирателната активност е доста по ниска. Гласували са малко над 4 хиляди души.

В Молдова от правото си на вот се възползваха 950 български граждани, по данни от протоколите на 4-те от 6-те отворени СИК. В сравнение с предишните избори, през април тази година, в някои избирателни секции в Молдова имаше сигнали за нарушения - за купуване на гласове, нарушаване тайната на вота, извозване на гласоподаватели с автобус. Сигналите са изпратени до Централна избирателна комисия, Министерство на вътрешните работи и други институции.

В Тараклия гласуваха 441 човека. 173 гласа бяха дадени за ДПС, следвано от ПП "Има такъв народ" с 46 гласа. За ГЕРБ са гласували 35 граждани.

В Кишинев гласуваха 101 избиратели. На първо място е БСП за България с 31 гласа, следвана от ПП "Има такъв народ" с 18 и Демократична България с 12 гласа.

В Чадър Лунга са гласували 143 души. На първо място е ДПС с 93 гласа, следвано с 9 гласа от "БСП за България " и "Българските патриоти - ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ" с 6 гласа.

В Комрат до избирателните урни стигнаха 265 човека. Там ДПС има 197 гласа, ГЕРБ-СДС - 7 и ПП "Има такъв народ" - 5 гласа.

От Твърдица и Вулканещи още няма качени протоколи на страницата на ЦИК. В секциите, отворени в Молдова за парламентарните избори в България на 11 юли, се спазваха всички защитни мерки във връзка с пандемията на КОВИД-19.

Паралелно преброяване при 100%: ИТН печели изборите

Избори 2021 – II част: Вижте първите резултати

Галъп: Ще треперим до последно – кой е първи и кой е втори

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

Свят Преди 47 минути

Какво разкри Мерил Стрийп за Никол Кидман четете в следващите редове

Зеленски: Мирната конференция ще се състои и трябва да бъде успешна

Зеленски: Мирната конференция ще се състои и трябва да бъде успешна

Свят Преди 1 час

Форумът, на който домакин ще бъде Швейцария, е планиран за 15 и 16 юни

ВАЗ-2102

Когато комбито ВАЗ-2102 ускоряваше до 100 за 25 секунди

Технологии Преди 2 часа

Използваме скорошния рождения ден на модела, за да се върнем назад към носталгичните времена за мнозина в нашата страна

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Любопитно Преди 2 часа

Пет предложения за физически активности, с които ще изразходите 350 калории или парче козунак

Първият Великден

Първият Великден

Великден Преди 2 часа

Историците продължават да спорят по въпроса кога за пръв път е било отбелязано Възкресение Христово

Boom Supersonic XB-1

Наследникът на "Конкорд" е готов да атакува Mach 1

Технологии Преди 2 часа

Тестовите полети за преминаване на звуковата бариера са тази година

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Свят Преди 2 часа

Демонстрантите издигнаха плакати с надпис "Преговаряйте сега, тръгнете си после"

Обрат с времето: Слънцето се показва на Възкресение

Обрат с времето: Слънцето се показва на Възкресение

България Преди 2 часа

Максималните температури ще бъдат между 18° и 23°

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 10 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

<p>Загубите на Русия в Украйна растат главоломно</p>

Лондон: Русия губи близо 900 души на ден в Украйна

Свят Преди 11 часа

Изглежда, въпреки огромните загуби, Русия напълно е адаптирала своята армия

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Свят Преди 12 часа

На делото жертвата заяви, че тя и децата ѝ все още живеят в състояние на постоянен страх

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 13 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Българска делегация почете  в Скопие паметта на Гоце Делчев

Българска делегация почете в Скопие паметта на Гоце Делчев

Свят Преди 13 часа

Навършват се 121 години от смъртта на легендарния революционер

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

Свят Преди 14 часа

Директорът на Централното разузнавателно управление е в Кайро

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 15 часа

ГСДП е партията на канцлера

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

България Преди 16 часа

Изтеглените от продажба козунаци са насочени за унищожаване