33

Ч овек със 100% инвалидност беше осъден на затвор от Бургаския районен съд за притежание на масло от марихуана. Васил Тончовски ще трябва да излежи 3 месеца ефективно, ако присъдата бъде потвърдена на горна инстанция, съобщава NOVA.

Мъжът пострадва тежко при катастрофа преди години. Оттогава търси начин да се справи с хроничната болка и го намира в маслото от канабис.

Така при проверка в него са намерени 55 грама марихуана. Васил твърди, че я използва за медицинска цел, но въпреки това съдът взема решение за ефективна присъда.

„След катастрофата приех около 2 шепи лекарства и 2-3 години след това, когато открих вече маслото от марихуана, изхвърлих всички лекарства. Започнах да се чувствам по-добре и последните 5 години се чувствам прекрасно”, споделя Тончовски.

„Имал съм месец, в който да не употребявам масло и се появява губене на апетит, но болките не са като началните години. Най-много месец съм издържал без маслото и се връщам пак болкоуспокояващите”, подчертава мъжът.

По думите му решението на Бургаския районен съд не е справедливо. „Нямам място в затвора. Искам да се лекувам. Ако ми добавят от там нужното масло, нека да ме вкарат”.

Адвокатът на Васил Тончовски, Радослав Николов ще обжалва присъдата.

„Касае се за маловажен случай според нас, за който законодателят е предвидил глоба, а не стандартната ал. 3, по която беше осъден - за държане на наркотици”, посочва Николов, но добавя: „Не ми се струва странно решението на съда, тъй като се касае за голямо количество наркотици. Законът трябва да бъде прилаган за всички”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@