10

З апочва изграждането на газов хъб "Балкан" - газоразпределителен център у нас, от който потенциално 11 държави в Европа могат да се снабдяват с газ.

Енергийният министър Теменужка Петкова обяви днес пред парламента, че на 21 декември ще бъде обявена обществената поръчка, свързана с реализацията на проекта за изграждане на нова газова инфраструктура.

В периода от 21 декември 2018 г. до 31 януари догодина се очаква газовият ни оператор да стартира третата фаза на пазарния тест по избор на изпълнител, уточни енергийният министър.

Петкова уточни още, че договорът, който ще е част от документацията, ще бъде под условие, тъй като до момента не е осигурен пълният размер на финансирането, и отделно от това влизането му в сила ще е обвързано пряко с успеха на третата фаза на пазарния тест.

Помпео: Каспийският газ ще намали зависимостта на България от Русия

Друга важна част от актуализираната енергийна стратегия изисква Булгартрансгаз да предприеме действия до края на т.г. за

създаване на борса за търговия с природен газ у нас.

Дружеството е на финала на този процес. Другата седмица предстои да бъде подписан меморандум за сътрудничество с централния европейски газов хъб - компанията, която оперира на борсите за природен газ в Австрия и Чехия, подчерта Петкова. Документът засяга няколко области - регулаторна рамка на борсата, обмяна на опит и др.

Създаване на дъщерна компания на "Булгартрансгаз", която ще оперира газовата борса за осигуряване на подходящ пазар за осъществяване на газов хъб "Балкан", ще стане факт до края на 2018 г., добави Петкова. 

В стратегията се предвижда също Булгартрансгаз да предприеме действия и да придобие

дял в компанията, която ще реализира проекта за LNG терминал Бургас-Александруполис

Водят се преговори с Газтрейд, това, което българският газов оператор ще придобие като акционерно участие, е 20 на сто от капитала на компанията, която ще оперира с този проект, обясни министърът на енергетиката.

Относно преструктурирането на договора между Булгартрансгаз и Газпромекспорт тя увери, че се правят анализи и към това ще се пристъпи само в случай, че третата фаза на пазарния тест е успешна и руската компания резервира капацитет, който би ни дал сигурност и би довел до финансови ползи за страната ни.

Петкова съобщи, че "Булгартрансгаз" подготвя обществена поръчка за разширение на газопреносната инфраструктура на дружеството, паралелно на северния (магистрален) газопровод, до българо-сръбската граница.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@