22

Д оставките на природен газ от Каспийския регион ще намалят зависимостта на България от Русия. Членството на Македония в НАТО ще усили възможностите на балканските страни за противопоставяне на Русия в региона. Това e заявил американският държавен секретар Майк Помпео по време на среща с първия зам.-министър на външните работи на Гърция Йоргос Катругалос, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

В официалното съобщение за разговорите не са цитирани тези думи на Помпео. В него се посочва, че двете правителства са отбелязали необходимостта от подобряване на енергийната сигурност и диверсификация на Европа, като подчертават продължаващите преговори за дългосрочно споразумение за доставка на американски втечнен газ. САЩ приветстват напредъка на Гърция по отношение на енергийните проекти за разширяване на регионалната свързаност, което включва разширяване на терминала за втечнен газ Ревитуса (единственият терминал за втечнен газ в Гърция, намира се западно от Атина), Трансадриатическия газопровод и интерконектора Гърция-България, както и подкрепата за допълнителна инфраструктура с цел диверсифициране на маршрути и доставки, която включва терминал за втечнен газ в Александруполис и газопровод "Източно Средиземноморие".

Днес вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще се срещне със зам.-държавния секретар на САЩ Джон Съливан, който е на двудневно работно посещение в България. В рамките на срещата двамата ще обсъдят теми от стратегическия дневен ред в отношенията между България и САЩ, както и въпроси от регионален и глобален характер, съобщиха от външно министерство. Джон Съливан ще бъде приет и от министър-председателя Бойко Борисов.

„През юни Гърция подписа договор, който оказва положително икономическо влияние и помага на Гърция да стане „вратата на Балканите“. Това споразумение ще позволи на вашия съсед да влезе в НАТО и ЕС като Република Северна Македония, а също така ще усили Балканите в противопоставянето им на вредното руско влияние“, заяви държавният секретар.

Помпео отбеляза, че доставките на газ в Европа по Трансадриатическия газопровод от Каспийския регион „ще помогнат на страни, като България, да намалят зависимостта си от руските енергоносители“.

Трансадриатическия газопровод е част от така наречения "Южен газов коридор", чието изграждане е насърчавано от Европейския съюз, за да се намали ролята на руския природен газ. По него страните от Южна Европа трябва да получават газ от азерското находище "Шах Дениз 2". Очаква се газопроводът, който е с капацитет 10 милиарда куб.м годишно, да заработи през 2020 г., когато ще се появят първите реални количества азерско "синьо гориво". България е договорила доставката на 1 милиард куб.м газ от тях. Те ще стигат до страната ни през интерконектора с Гърция, който предстои да бъде изграден.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@