15

Б ългария е най-подходяща да бъде център на газов хъб, защото нейното географско разположение благоприятства това, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия и еврокомисар за енергийния съюз Марош Шефчович.

Преди това Бойко Борисов запозна подробно Шефчович с газовия хъб „Балкан”.

Шефчович подчерта, че България има добра развита мрежа от интерконекторни връзки със съседните страни, като се започне от интерконектора между България и Гърция, който се изгражда с европейски пари и европейска подкрепа.

„С премиера Борисов говорихме тази сутрин, че има много голям напредък по изграждането на интерконектора България-Турция. По интерконектора България-Румъния предстоят да се изградят още няколко компресорни станции, за да бъде още по-ефективен. Създава се една много добра връзка. Отново с европейска помощ се създава и интерконектора България-Сърбия. Има много силна газова ликвидност в региона. Това е подкрепено от ЕК“, заяви той.

Междувременно „Булгартрансгаз“ ЕАД и избраният консорциум подписаха договора за изготвяне на предпроектно проучване за газов хъб „Балкан“ в присъствието на Теменужка Петкова, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Борисов: Геостратегическите играчи са на Балканите

Борисов говори с Путин за АЕЦ "Белене"

„Нашата цел е България да се превърне от страна, която транзитира газ, в страна, която е търговец на газ“, подчерта той.

Шефчович не коментира възможността за държавно участие в ЧЕЗ.

Той още веднъж подчерта, че ЕК не се меси в частни търговски спорове, но настоява сделките да не нарушават европейското законодателство.

Инерком: Решението за ЧЕЗ е в ръцете на чехите

Инерком официално попита КЗК за сделката с ЧЕЗ

„Искам да повторя, че това е една сделка между частни компании и ние от Еврокомисията бихме искали да знаем, че се спазват всички принципи и закони, които са в европейското законодателство“, подчерта Шефчович.

Той отбеляза, че за момента е много трудно да се говори дали сделката нарушава някакви директиви на ЕС, защото все още не е финализирана.

„Трябва да се види най-напред как ще бъде финализирана сделката, дали е спазен третия енергиен пакет. Едва тогава би могла да се произнесе главна дирекция „Конкуренция“ или главна дирекция „Енергетика“, добави Шефчович.

По време на срещата си с Марош Шефчович премиерът Борисов посочи също, че като ротационен председател на Съвета на ЕС България ще продължи действията си за постигане на стабилен Европейския енергиен съюз и положителни резултати по приоритетните теми в областта на енергетиката.

България ще продължи да работи за създаването на ефективен Европейски енергиен съюз

както в рамките на своето председателство на Съвета на ЕС, така и през следващите години. Проектите на страната за подобряване на енергийната свързаност, между които междусистемните газови връзки със съседите ни и създаването на регионален газов хъб, са само част от стъпките, с които утвърждаваме общата енергийна политика на Европейския съюз.

Източник: БГНЕС

Това беше позицията на държавния глава Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 проведе среща със заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ за Eнергийния съюз, Марош Шефчович, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев и Марош Шефчович бяха единодушни, че европейската политика в сферата на енергетиката трябва да бъде насочена към равнопоставеност и справедливост в търговията с природен газ, за да се намалят разликите в цените, които държавите членки плащат за доставки. Бъдещите енергийни проекти е необходимо да гарантират реална диверсификация, да не бъдат използвани като политически инструменти и да отговарят изцяло на изискванията, заложени в правото на ЕС, категоричен беше българският държавен глава.

„Европейската комисия си поставя за цел да работи с българските власти за трансформирането на България от транзитна страна в държава, търгуваща с газ. Стратегическото местоположение на България дава възможности за диверсифициране на източниците и създаване на благоприятни условия за потребителите в целия регион“, заяви заместник-председателят Марош Шефчович.

Държавният глава Румен Радев определи енергийната политика като ключов фактор за глобалната сигурност. Той потвърди и готовността на страната ни да подкрепя инициативите за газова свързаност в ЕС, за намаляване на зависимостта в енергетиката и за „чиста и зелена“ икономика. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@