38

И зцяло новият закон за хората с увреждания скара депутатите, въпреки че те го приеха с консенсус на първо четене.

Заедно със законопректа на Министерски съвет, Народното събрание прие на първо четене и два законопроекта за личната помощ - на Пламен Христов от "Воля" и на лидера на БСП Корнелия Нинова и група депутати. След приемането им депутатите се изправиха на крака и аплодираха майките, които проследиха дискусията от балкона на пленарната зала. Двата законопроекта са с идентично съдържание. Според тях личната помощ е механизъм за подкрепа на лица с увреждания за упражняване на правата им, за пълноценно участие в обществото, за извършване на дейности, отговарящи на индивидуалните им потребности.

Страстите се нажежиха след изказване на депутата от БСП Антон Кутев, който от парламентарната трибуна обяви, че единствено протестите са направили политиката за хората с увреждания приоритет за правителството. „Драма има. Валери Симеонов не може да оглави Националния съвет за интеграция на хората с вреждания“, заяви той и допълни: „Подбрали сте абсолютно погрешен човек“. Според него гражданският натиск по темата е бил основателен и смислен, който е допринесъл за крайния резултат.

Думите на Кутев провокираха реакция у председателя на правната комисия Данаил Кирилов, депутат от ГЕРБ. „Ако искате резултат, не преекспонирайте. Останете на базата на разумния диалог“, призова той депутатите от опозицията.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов призова от парламентарната трибуна политиката за хората с увреждания да не се прави само от една или друга политическа сила, а от цялото 44 Народно събрание. „Дебатът, преди изказването на Антон Кутев, вървеше много конструктивно“, подчерта Цветанов и отправи молба към левицата да „престанат да внасят омраза и напрежение“. „Направете го някъде другаде! Може би имате лични проблеми! Всеки има, но не ги изразява в парламента“, каза още той.

Стигна се до размяна и на лични нападки, последвани от призиви за конструктивен диалог.

ГЕРБ ще предложи социалният министър да остане председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания,

обяви в пленарна зала Светлана Ангелова по време на дебатите. В проекта е заложен текст, който предвижда съветът да се председателства от ресорен вицепремиер, вместо както е сега - от министъра на труда и социалната политика. В момента ресорен вицепремиер е Валери Симеонов срещу когото има протести и искане за оставка.

Няма драма, ние сме на първо четене на този закон, до влизането му в сила председател на съвета е министърът на труда и социалната политика, посочи Ангелова. По думите й ежедневната, оперативна работа на министъра е да съблюдава всички политики, включително и политиката за хората с увреждания.

Ангелова заяви, че в законопроекта са залегнали всички искания на протестиращите майки на деца с увреждания. Законът ще е за всички хора с увреждания, които са над 750 000, допълни тя. Ангелова изрази убеждението си, че с този законопроект е постигнато възможно най-доброто и балансирано решение в посока промяна политиките на хората с увреждания. Никой от нас няма полза от противопоставяне, подчерта тя.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова от парламентарната трибуна за оставката на вицепремиера Валери Симеонов

заради изказването му по отношение на протестиращите майки и подчерта, че докато тя не бъде депозирана, проблемите им няма да бъда решени. Нинова се аргументира с продължаващите протести на майките пред Министерски съвет. „Ние не ви даваме оценка, те ви я дават, когато всеки ден са под прозорците“, подчерта Нинова.

Законопроектът, внесен от Министерски съвет, предвижда от 1 януари 2021 г. да се създаде Държавна агенция за хората с увреждания, която да изготвя индивидуалната оценка на потребностите и координиране на политиката за правата на хората с увреждания. Целта е единната структура да координира изпълнението на цялостната държавна политика в тази област.

Създава се и Съвет за наблюдение, който да гарантира защитата на правата и да извършва дейности по насърчаване, защита и наблюдение на прилагането на Конвенцията за правата на хората е увреждания.

Определят се още нови форми на подкрепа, идентифицирани чрез индивидуална оценка на потребностите. Новият подход при изготвяне на индивидуалната оценка предвижда тя да се извършва от специализирани отдели към дирекции „Социално подпомагане". Специализираните отдели ще бъдат сформирани от квалифицирани експерти, обучени за работа с хора с увреждания. На законово ниво се предвижда определянето на конкретните видове подкрепа, състояща се от два компонента - месечна финансова подкрепа, която компенсира разходите, както и целеви помощи съобразно вида на увреждането и в зависимост от потребностите на оценяваното лице.

В спорен момент се превърна една от разпоредбите в закона, предвиждащa ресорният вицепремиер да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Категорично против това се обявиха от ДПС. „Предвид актуалната ситуация около вицепремиера, за когото става въпрос, за нас е категорично недопустимо сега той да оглавява тази институция“, категоричен бе Хасан Адемов. Той призова дискусията по темата да продължи между двете четения, защото има различни мнения по въпроса.

В закона се предвижда още от 1 януари 2020 г. финансирането и предоставянето на помощни средства, приспособления и съоръжения и медицински изделия за хората с увреждания да се осъществява от системата на здравеопазването.

Регламентира се нова форма на заетост – защитената заетост за хора с трайни и множество увреждания, осъществявана в центрове за защитена заетост, които могат да се създават към специализираните предприятия и кооперации на хора с увреждания.

Подкрепа за законопроекта на първо четене изразиха от опозицията в лицето на БСП, но поеха ангажимент да направят предложения за промени между двете четения. „Липсва финансова обосновка на предвидените в Законопроекта за хората с увреждания дейности“, смята Георги Гьоков. Той изрази надежда новият закон да стане основа за преодоляване на предизвикателствата и да даде възможност хората с увреждания да бъдат интегрирани. „За да стане законопроекта работещ закон, предстои още много сериозна работа“, категоричен бе Гьоков.

Положителна оценка за предвидените промени дадоха и от групата на „Обединени патриоти“. „Няколко важни глави в този закон показват неговата всеобхватност – индивидуална оценка на потребностите на хора с увреждания, подкрепа за социалното им приобщаване, образование, заетост, достъпна среда и лична мобилност, регистри и критерий за национално представителство. Доста широка гама от неща са съобразени в този закон“, заяви от парламентарната трибуна народният представител Калин Поповски.

Четвърта вечер протест, майките: Оставка!

Валери Симеонов се извини на всички засегнати

Законите за хората с увреждания приети в комисия

ВМРО: Няма причина да искаме оставката на Симеонов

Симеонов: Не съм изрод

Президентът: Безконтролната власт ражда цинизъм

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини последвайте страницата ни в Instagram

 

Коментари 38
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

38 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 2 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 6 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 8 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 8 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 8 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 8 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 9 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 9 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 9 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 10 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 10 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 10 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 10 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 11 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 11 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба