30

П арламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика прие единодушно на първо четене законопроектите за хората с увреждания и за личната помощ. Двата законопроекта, които са в отговор на общественото недоволство и желанието за реформа в социалния сектор, влязоха в пакет за разглеждане в Народното събрание, а след преминаването им през комисиите следва да бъдат гласувани на първо четене в пленарна зала на заседанието в петък. Законопроектите получиха подкрепата на депутати от всички партии, а в дискусията участваха много представители на различни организации на хора с увреждания, някои от които изразиха силно критични мнения.

Проектът на Закон за хората с увреждания въвежда нова индивидуална оценка, която е комплексна и ще отразява потребностите на човека с увреждане, изследвайки неговото здравословно състояние, функционалните затруднения и наличието на бариери при изпълнение на ежедневните му дейности, както и вида на необходимата подкрепа.

От 1 януари 2019 г. на хората с увреждания над 18-годишна възраст ще се предоставя месечна финансова подкрепа, която ще компенсира разходите, породени от увреждането. Размерът на финансовата подкрепа ще се определя в зависимост от линията на бедност. През 2019 г. хората с над 90% степен на увреждане с право на чужда, които получават социална пенсия за инвалидност, ще получават 57% от линията на бедност или 198 лв. на месец.

Със законопроекта се предвижда от 1 януари 2021 г. да се създаде Държавната агенция за хората с увреждания като нова структура към Министерския съвет. Тя ще изготвя индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания и ще има водеща роля при координацията на цялостната държавна политика за техните права. Предвижда се разработване и изпълнение на Национална програма в подкрепа на работодателите за финансиране на дейности по приспособяване и оборудване на работни места и осигуряване при необходимост на достъп до тях, с цел стимулиране и подпомагане на работодателите за наемане на хора с трайни увреждания.

Със законопроекта се създават възможности за публично финансиране на проектен принцип на дейности за изграждане на достъпна среда. Предвижда се още от 01 януари 2020 г. финансирането и предоставянето на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хората с увреждания да премине към системата на здравеопазването.

Като автор на Закона за личната помощ и участник в изработването на Закона за хората с увреждания участие в заседанието на комисията взе омбудсманът Мая Манолова. „Ние подкрепяме този проект. В продължение на дълги дни и часове през юли и целия август месец екипът на омбудсмана, национално представите организации и протестиращите майки работихме сериозно и динамично. Имахме разправии, скандали, обиди, сълзи, напускане на групата и връщане на текстове, но в крайна сметка се обединихме около този проект, който е представен днес“, припомни Манолова.

По отношение на Законопроекта за личната помощ общественият защитник обясни, че той е кауза на цели 7 национални протеста на майките от инициативата „Системата ни убива“ , които участваха в изработването му. „Този закон е жизнено важен за хората с най-тежки увреждания, за техните семейства. Ще им осигури нормален живот“, смята Манолова. Според нея най-важното качество на законопроекта е, че създава устойчивост на социалната помощ.

От бизнеса потвърдиха, че квотите за наемане на хора с увреждания няма да сработят, именно заради наличието на ТЕЛК. Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал: "Поради прословутия ТЕЛК, който е произвел толкова много хора с ТЕЛК решения, че сигурно във всяко предприятие има вече достатъчно хора, които да изпълнят критерии".
 
От КНСБ категорично отхвърлиха законопроекта за личната помощ, който предвижда асистентска грижа за човека според индивидуалните му потребности, но не повече от 8 часа на ден, а от "Подкрепа" заявиха сериозните си съображения, дали тази грижа ще бъде насочена към всички нуждаещи се. "Надяваме се новата лична помощ, която трябва да подпомогне хора, които наистина имат нужда от такава, да не доведе до посегателства над съществуващи права на други хора с увреждания и на възрастни хора, които нямат близки, които биха могли да им помогнат", коментира Ваня Григорова, съветник в "Подкрепа".
 
Майките от инициативата "Системата ни убива" заявиха, че двата законопроекта са първата крачка от реформата и че няма да се оттеглят от процеса на реформата, докато не бъде завършена в нейната цялост.

Черни знамена и скандирания за оставка има и днес под прозорците на властта. Майки на деца с увреждания излязоха и днес с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Причината - изказване на Симеонов от миналата седмица, в което той нарече майките "кресливи жени" и обяви, че "спекулират с уж болните си деца".

Така и днес тук имаше плакати, които казваха: Симеонов вън! И днес тук се развяваха черни знамена. Вера Иванова, която е майка на момче с увреждане посочи, че ще продължават до подаването на неговата оставка.

"Инвалидите в България са невидимите хора и невидимите деца. Тези, които не излизат, тези, които не виждаме, тези, които сякаш не съществуват. Това няма да видите в нито една друга европейска столица, в която хората в инвалидни колички имат достъп до всяка една публична сграда, имат възможност да работят и да се чувстват достойно", каза Теодора, която днес също бе тук.

„Този протест няма да последният на тази тема“, заканиха се от своя страна майките. С плакати „Симеонов, върви си!“, „Симеонов, ти си срам!“ и възгласи „Оставка!“ протестиращите настояха вицепремиерът да поеме политическа отговорност за думите си. 

ВМРО: Няма причина да искаме оставката на Симеонов

Разказът на един баща за протеста на майките

Симеонов: Не съм изрод

Президентът: Безконтролната власт ражда цинизъм

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@