4

С лед публикуването за обществено обсъждане на проекта на Закона за държавния бюджет за 2019 г. БАН е предприела действия за закриването на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

"Ако НИМХ бъде закрит преди 1 януари, това означава, че "се затрива" Националната хидрометеорологична служба на България и ние не можем да съживим юридически мъртъв човек и биологично не можем да го съживим. Явно става въпрос за целенасочени действия от страна на БАН", заяви на пресконференция днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след среща с ръководството на НИМХ в отговор на обявеното от ръководството на БАН, че се оттеглят от споразумението с НИМХ заради предложението в Закона за държавния бюджет НИМХ да излезе от Академията с цялото си имущество и архив. 

Закриването на НИМХ при публикуването на проектозакона за бюджета има ясна цел да не може да се осъществи преобразуването на института или то да стане при "една куха структура", заяви образователният министър. Той съобщи, че днес е изпратил писмо до БАН, в което ги предупреждава за последствията от техните действия. Министър Вълчев постави въпроса: "защо БАН отказва прехвърлянето на метеорологични станции, на кутиите, на балоните и на всички останали неща". Ако останат хора и собственост в БАН, готови сме да подпишем споразумителен протокол и повярвайте ми, не искам да ощетявам БАН, увери Красимир Вълчев. Той каза, че се предвижда НИМХ да се преобразува в институт по член 60 от Закона за администрацията.

Бившият директор на НИМХ проф.Христомир Брънзов каза, че с оттеглянето на БАН от споразумението означава, че вече между БАН и НИМХ няма споразумение и нещата се връщат в позицията от август-септември. Притеснени сме и от решението за спешно и срочно закриване на НИМХ от Общото събрание на БАН, заяви проф.Брънзов и съобщи, че на 26 октомври в НИМХ е получено писмо, в което се съобщава, че ОС е открило процедура за закриването на НИМХ.

Изненадани сме от решението на БАН да се откаже от сключеното споразумение за Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Това заяви на пресконференция министърът на образованието Красимир Вълчев.

От БАН съм изненадан също, че говорят за национализация на собствеността им. Откога тя е била приватизирана, попита министърът? Той изброи няколко причини, според които академията се държи като частна организация и изнудва обществото по отношение на метеорологичната прогноза.

Разбраха се: НИМХ излиза от БАН

"Чухме неверни твърдения, с които са изопачени думи на премиера. Категорично заявяваме, че учените, които искат да останат в БАН, ще продължат да работят, проектите на НИМХ също ще останат в академията. Всичко е регламентирано, отбеляза Вълчев. „Струва ми се, че БАН целенасочено търси конфронтация с държавата „Притеснява ни оттеглянето на споразумението. С него направихме крачка назад, но ще решим част от натрупаните проблеми. Другото нещо, което ни притесни е преждевременното закриване на НИМХ с решение на общото събрание. Затова потърсихме министъра да каже какво смятат да предприемат“, отбеляза бившият директор на НИМХ Христомир Бозов.

Българската академия на науките изпрати официална позиция до медиите, че се оттегля от участието си в Споразумението за НИМХ. Причината, според БАН, са "противоконституционни параграфи в Бюджет 2019".

Според учените залегналите текстове в проектобюджета за 2019 година противоречат на подписаното на 18 септември 2018 г. споразумение между БАН, НИМХ, Националния браншов синдикат „Висше образование и наука” при КНСБ и МОН, а също така са в разрез с постигнатите договорки, потвърдени пред Общото събрание на БАН.

В писмо от ръководството на Академията до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев се казва, че от БАН считат за противоконституционно НИМХ да се прехвърли като юридическо лице към образователното министерство. От там призоваха Красимир Вълчев да предприеме спешни действия за отпадане на въпросните параграфи от Бюджет 2019 г.

БАН прави ново звено на мястото на НИМХ

Общото събрание на БАН гласува частично изваждане на НИМХ

БАН освободи директора на НИМХ

Борисов поиска решение за НИМХ

Синоптици протестират, искат да минат под шапката на МОН

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@