7

Б ългарската академия на науките (БАН) започва процедура за създаването на ново научно звено, което да извършва научна и изследователска дейност в областта на атмосферата, климата и водите. Това каза проф. Евелина Славчева – председател на Общото събрание (ОС) на БАН, на днешното заседание на ОС, на което се обсъжда сключеното споразумение между БАН и НИМХ през миналата седмица.

Дали това ново звено ще е институт или лаборатория ще зависи от броя на учените от НИМХ, които пожелаят да останат в БАН“,

обясни проф. Славчева. Тя уточни, че целта е учените от НИМХ да могат да направят своя избор къде да отидат след излизането на НИМХ от Академията – в тази нова структура, в която ще премине НИМХ, или в това ново научно звено, което ще се създаде в БАН.

„БАН ще направи инвентаризация на имотите на НИМХ, за да може въз основа на някакъв документ – опис, да се направи предаването на собствеността“, съобщи проф. Славчева. На въпрос дали тази инвентаризация ще бъде направена на всички имоти на НИМХ – филиали, сгради и автомобилен парк, проф. Евелина Славчева отговори, че много малка част от това, което метеоролозите ползват, е собственост на НИМХ, а по-голямата част е собственост на БАН.

Трябва да направим преглед на документацията и да направим този пълен списък на активите,

след което ще се пристъпи към следващия етап – дали ще се ползват безвъзмездно, дали ще им се предоставят според това, което позволява законът и правомощията на Общото събрание“, обясни председателят на ОС на БАН.

По повод на инвентаризацията на имотите на НИМХ бившият директор на института проф. Христомир Брънзов заяви пред БТА, че

„БАН ще прави инвентаризацията, за да реши какво да даде на НИМХ и какво да не му даде, въпреки че всичко това е държавна собственост“.

„НИМХ има четири филиала в страната, а имотите са 89 – от които 65 са сгради. Другото са помощни постройки, гаражи, трансформатори и автомобили“, каза проф. Брънзов. Той отбеляза, че тези автомобили са купувани със собствени средства или със средства на МОСВ, защото с тях се правят измервания по реките в страната.

Общото събрание на БАН гласува частично изваждане на НИМХ

БАН освободи директора на НИМХ

Борисов поиска решение за НИМХ

Синоптици протестират, искат да минат под шапката на МОН

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@