0

Ф ондация „Прознание” насърчава предприемаческия дух сред младежите в България, стимулира творческото мислене и увереността в собствените възможности. Екипът на фондацията стартира програмата „Тийноватор”, която свърза българските ученици с успешни предприемачи и бизнес ментори, за да развият умения, които не са застъпени в традиционното образование, а са ключови за успешната реализация.

Ето какво споделиха те за Vesti.bg:

- Как се зароди идеята да помогнете на учениците точно в този аспект?

- Предприемачеството е основен двигател на иновациите и икономическото развитие за всяка държава. За да се развива то успешно, трябва този начин на мислене да се зароди още в ранна възраст. И тъй като традиционната образователна система е консервативна по отношение на иновациите, са нужни практически насочени програми за учениците, които да я допълват.

Още когато стартирахме през учебната 2018-2019 г., се срещнахме със статистика, която подхрани амбициите ни, а именно – предприемаческа активност на българските младежи от 18 до 24 години беше едва 4.4%. Според Глобалния предприемачески мониторинг за 2018-2019, България е на 42-ро място по предприемаческа активност от 48 държави, участвали в изследването, едва 2.83% от младежите изучават предприемачество в училище, а едва 6% от българите участват в някаква форма на предприемаческа активност. Така се роди Тийноватор за ученици в 10-ти и 11-ти клас – програмата, която развива на предприемачеството, стартъп културата и бизнес мисленето и дава хоризонт на учениците за бъдещето.

- Трябва ли нещо, и ако да какво, да се промени в обществото ни, за да подпомогне то вашата инициатива?

Трябва обществото да има повече вкус към иновациите и желание за новото, както и активна загриженост за бъдещето. Трябва да обърне поглед към младите и да се опита да ги разбере наистина, без да слага етикети и да предполага. Всичко, което предполагате за младежите, без да ги познавате, е грешно. Също така, подценява се техния капацитет да участват активно в социалния живот дори на тази възраст.

В Тийноватор срещаме младежи, отворени към бъдещето, които са с прогресивно мислене, необременени от тежестта на политическите събития и с креативен потенциал. Защо да не ги оценим. И не на последно място – това, което нашите ментори дават със собствен пример, а именно връщане обратно към обществото – на наученото и на професионалния опит. Те постъпват много благородно, бидейки част от програмата.

- Срещате ли разбиране и помощ от страна на родителите и до колко важно е участието на семейството за вашата инициатива?

Родителите са на страната на Тийноватор. От перспективата на три реализирани години и четвърта настояща можем да кажем, че не сме имали отпор от страна на родителите. Те се съгласяват писмено в началото на годината за участието на децата си. И виждат, и оценяват промяната, която се случва благодарение на Тийноватор. Често именно контактът с менторите помага на учениците да направят избор за специалност, в която да кандидатстват след училище.

- Как и с какво биха могли да помогнат различните институции за по-добра реализация на вашата инициатива?

Институциите могат да помогнат като осигурят благоприятна среда и подкрепа за развитието на такива програми за активни и будни младежи не само в големите, но и в малките населени места. Има огромна разлика между стартъп екосистемата и икономическото развитие в София и по-малките населени места и съответно там е по-трудно да намерим ментори, но пък откриваме точните хора. Представете си всички ученици в България да имат равен достъп до предприемачеството и пряк контакт с реализирали се успешни хора в бизнеса. Подпомагането на Тийноватор е инвестиция в бъдещето на страната. Иначе имаме подкрепата на МОН, както и чудесни взаимоотношения с училищата-партньори.

- Какви трудности срещате заради пандемията от COVID-19?

- Пандемията е непоканено и нежелано събитие за целия свят, но тя отвори и някои врати. Негативната страна е намаленият жив контакт между менторите и учениците, което влияе на мотивацията на учениците, но ни мобилизира и ни кара да търсим нови начини да поддържаме и развиваме нашата общност. Позитивният ефект е че онлайн средата ни позволи да отворим Тийноватор за цялата страна.

Тийноватор 4 има стартъп клубове в София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Враца, Своге, Карнобат, Добрич, Русе, Плевен, както и отделни участници от Бургас, Елена, Ямбол, Троян, Харманли, Благоевград, Сливница, Кюстендил, Монтана, Чирпан, Златоград, Разград, Якоруда и др., групирани в смесени онлайн отбори. Въпреки пандемията вече втора година откакто сме в нея, успяваме да организираме Финалното състезание на открито и това е празник за учениците и менторите.

- Можете ли да адаптирате вашата инициатива за условията на социална изолация заради пандемията от COVID-19?

Успешно го направихме още миналата година, като онлайн средата ни позволи да включим ученици извън училищата, с които работехме дотогава. Тази година имаме рекорден ръст в броя на записалите се – 420 ученици и 60 ментори в цялата страна. Поради липса на бюджет и друг ресурс това не би било възможно извън пандемичната обстановка. Срещите на стартъп клубовете между менторите и учениците се състоят всяка седмица в онлайн среда. Имаме 30 клуба, които работят с 60 ментори, като на всеки клуб се падат по двама ментори.

- Коя е най-голямата ви цел, свързана с тази инициатива, която мечтаете да видите реализирана?

Тийноватор да достигне до всяка точка в България и да осигури равен достъп за всички желаещи да участват млади хора. Повече успешни стартъп идеи на Финала и повече реализирани проекти. Бизнес със световен мащаб, който е тръгнал от Тийноватор. Тийноватор извън България.

Можете да гласувате за финалистите на ПРОМЯНАТА на www.nova.bg/promyanata

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява за осма поредна година в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата и младежите в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-доброто и сигурно бъдеще на българските деца. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА помогна на над 200 000 деца и младежи от цялата страна, а Нова Броудкастинг Груп инвестира над 190 000 лв. в инициативата всяка година.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>&quot;Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола&ldquo;</p>

"Гардиън“: Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола

Свят Преди 7 часа

Камала Харис, ако спечели, вероятно ще продължи политиката на Байдън

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Свят Преди 8 часа

Френските дипломати се надяваха да използват това олимпийско примирие за преговори за Украйна

<p>&quot;Емоционалните белези ще се лекуват с години&quot;</p>

"Емоционалните белези ще се лекуват с години": Ужасът на войната в Израел

Свят Преди 12 часа

В Газа повече от един милион палестински деца са травмирани от широко разпространената смърт и разрушения

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Свят Преди 12 часа

Кампанията срещу тютюнопушенето на СЗО казва, че отглеждането на тютюн представлява сериозен риск за общественото здраве

<p>&quot;Тези рестрикции нарушават човешките им права&quot;</p>

Законни ли са "виртуалните процеси" срещу политически затворници в Никарагуа (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

"Тези рестрикции нарушават човешките им права"

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

Проектът за устойчива мода има икономическо, екологично и социално въздействие

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

България Преди 12 часа

От НАП категорично отхвърлиха обвиненията, отправени от Чакъров

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Свят Преди 12 часа

Експерт посочва, че гражданите са загубили доверието си в парламентарната институция

<p>Пластичен хирург посочи името на най-красивата жена</p>

Определиха Аня Тейлър Джой за най-красивата жена в света

Любопитно Преди 12 часа

Според хирург пропорциите ѝ са 94,66 процента близки до съвършенството

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Свят Преди 13 часа

През февруари 2020 г. съдебните заседатели в Манхатън го признаха за виновен по обвинения в изнасилване

Имение в Дубай, самолет, луксозни коли: Подаръците за сватбата на Амбани

Имение в Дубай, самолет, луксозни коли: Подаръците за сватбата на Амбани

Любопитно Преди 14 часа

Няколко дни след тържеството беше оповестен списък с екстравагантни подаръци, ето какви

Песков за задържането на руснак в Париж: Това е куриозно

Песков за задържането на руснак в Париж: Това е куриозно

Свят Преди 14 часа

В сряда френските власти арестуваха 40-годишен руснак, за когото заявиха, че е замесен в заговор за дестабилизиране на Олимпиадата

Световни лидери призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Газа

Световни лидери призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Газа

Свят Преди 15 часа

Снощи вицепрезидентът на САЩ оказа натиск върху израелския министър-председател Бенямин Нетаняху

<p>Евакуирано е летище на френско-швейцарската граница, ето защо (СНИМКА)&nbsp;</p>

Евакуирано е летище на френско-швейцарската граница

Свят Преди 15 часа

Това съобщиха от EuroAirport Basel-Mulhouse

ЕС осигури средства за Украйна от печалбите върху запорираното имущество на РЦБ

ЕС осигури средства за Украйна от печалбите върху запорираното имущество на РЦБ

Свят Преди 15 часа

С въвеждането на санкциите ЕС наложи запор на имущество на банката

Доналд Тръмп може да се откаже от Джей Ди Ванс

Доналд Тръмп може да се откаже от Джей Ди Ванс

Свят Преди 15 часа

Повече подробности може да прочетете в следващите редове