29

К омпенсациите за собствениците на животните в засегнатите от чума райони в Странджанско ще бъдат увеличени. Това обяви министърът на земеделието Румен Порожанов в „Здравей, България” по NOVA.

„В понеделник стартира плащането на обезщетенията. Прекалкулирахме цените, защото първоначалните бяха направени при по-ниска статистическа база. Калкулирахме и други разходи, така че да има адекватно обезщетение. Средната цена за животните под селекционен контрол е над 300 лв. Малко над 200 лв. ще бъде средната цена за останалите”, обясни Порожанов.

Обезщетението е изчислено на килограм тегло, като стойността му първоначално бе от 190 лева за един брой коза или овца.

За животните под селекционен контрол стойността е не по-малко от 250 лева за един брой коза или овца.

От вчера започна изплащането на обезщетенията на фермерите от селата Воден и Кости. 

Животновъдите затварят пътища, искат оставки. Министърът несъгласен

Корнелия Нинова: Спряхме умъртвяването на животни в Шарково

Жива верига в Шарково. Шефът на БАБХ: Готов съм за оставка

Стопаните обаче казват, че тези 190 лв. за овца и 140 лв. за агне са много малко, те са изчислили, че с млякото и плода, който едно животно може да даде, цената му е 600 лв. 

Това обаче е много, смята министърът. 

„Методиката за изчисление и обезпечаване включва разходите, свързани с унищоженото животно, както и тези, свързани с пазарната му стойност. Ще ангажираме фирма, която да поеме разхода по изчистване и обеззаразяване на стопанствата с до 150 животни”, допълни той.

„Има и допълнителни компенсации. За животните, които са на обор, но не могат да предават млякото си, имаме гласувани 32 лв. Тази сума обаче ще бъде прекалкулирана, за да може да стане 40 лв. На база на протоколите, които ще имат за форсмажорно обстоятелство, стопаните ще могат да получат и допълнителната голяма субсидия, която е между 56 и 83 лв. Има и преходната национална помощ, която е в рамките на 40-50 лв.”, уточни министър Порожанов.

Той призна, че има липса на комуникация със собствениците на убитите животни.

Над 300 000 лв. ще даде Министерството на земеделието. 

„Явно трябваше индивидуално да работим с тях и затова го отчитаме като слабост. Не, че не е имало комуникация. Просто трябваше да се обясни на всеки защо се прави и какви ще бъдат обезщетенията. Целият процес по евтаназия не е приятен на никого и сме съпричастни към болката на стопаните. Не гледаме с безразличие на това. В момента обаче има болест, която е от най-смъртоносните, и е потвърдена”, заяви Румен Порожанов.

По думите му карантината носи своите рискове. След като животните са били контакти, рискът чумата да се разпространи е по-голям.

Междувременно хората в Шарково се заканиха да предявят колективен иск към Страсбург, ако държавата не вземе отношение.

Кризата със заразените от чума овце и кози в Югоизточна България бързо прерасна в политическа драма заради бунта на местните стопани срещу поголовното избиване на животни и заплахите им в сряда да дойдат на протест в София. Над 4000 животни вече са избити. Въпросът, който хората задават, е защо е било наложително да се евтаназират цели стада, вместо само заразения добитък. Чумата по овцете в Странджанско е дошла от Турция, заключението е на Оперативния щаб, който беше създаден, за да се пребори с болестта по животните по заповед на премиера Бойко Борисов. Засегнати са 7 общини или общо 30 000 овце.

Експерти от Европа ще оценяват работата на БАБХ. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@