4

П рекалено тежко наказание ли е доживотният затвор за една пловдивчанка, "размазала" главата на приятеля си с 6 удара с гира, после го душила до счупване на подезичната кост и го завлякла в банята, където го поляла с машинно масло и се опитала да го запали, пише "24 часа". 

Този въпрос ще трябва да решава Пловдивският апелативен съд, пред който 39-годишната сега Красимира Лалева обжалва произнесената от окръжните магистрати тежка присъда.  

“Той упражняваше насилие върху мен и аз трябваше да се защитя, не съм искала да стане така. Присъдата доживотен затвор не е обективна, моля за 15 години”, плачеше пред апелативните съдии Лалева, която не отрича, че на 21 октомври 2021 г. е убила 7 години по-младия си приятел Божан Иванов.

Изненадващо я подкрепи прокурорът Светлозар Лазаров, който изтъкна, че след тежкото убийство Лалева отишла в църквата “Света Марина”, намерила отец Виктор Христев, с когото се познавала отпреди, казала му какво е направила и той се обадил на телефон 112.

“Всяко наказание трябва да отговаря на критерия за справедливост. Първоинстанционният съд е завишил обществената опасност на деянието и е пренебрегнал смекчаващите вината обстоятелства. А Лалева е признала пред свещеника голям грях, това е разкаяние”, каза той.

Лалева и Иванов били в сложни отношения. През 2019 г. ги запознал общ приятел и те започнали връзка. Тя не работела от години - преди много време била за кратко служител в застрахователно дружество и продавач консултант, но напуснала, отказвала да се явява на интервюта, макар много хора да ѝ помагали да си намери работа.

Живеела мизерно в жилището на починалите си родители, често без ток и вода, нямала никакви средства, искала пари от съседи и направо тормозела една от двете си по-големи сестри да я издържа - другата била прекратила  всякакви отношения с нея.

Божан работел първо на бензиностанция, а после - в една фирма, помагал всячески на Лалева. Носел ѝ храна и пари, когато за кратко живеел при нея, издържал я и когато тя се нанесла в дома на родителите му.

Карали се, разделяли се и пак се събирали, за къс период от време дори заживели заедно на квартира. Жената се държала надменно, с чувство за превъзходство, натяквала му за неговия произход и ако Иванов я ядосал, подавала сигнали в полицията, че той употребява марихуана. Приятелите му признават това, а в мотивите към доживотната присъда на Лалева е записано, че употребата на дрога е единствената отрицателна черта на Божан Иванов. Иначе той бил работлив, приятен и емпатичен.

Веднъж Лалева дори си тръгнала от общата им квартира с новия му телефон и калъф, в който имало пари.Той се обадил в полицията и тя върнала вещите. През лятото на 2020 г. – след поредната раздяла, отишла да живее в манастира “Свети свети Козма и Дамян” над Куклен. Неин приятел я описва като “натрапчиво набожна”, но домакинът на светата обител не останал с такова впечатление. Той разказал пред разследващите, че Лалева  непрекъснато бягала от манастира, без да се обади на никого, ходела до Куклен да пие кафе и да си купува цигари, изчезвала и за по-дълги периоди от време. После се връщала и настоявала да бъде приета отново. Обяснявала, че е с много стар телефон и накрая с пари на манастира ѝ купили нов апарат. Тя напуснала обителта отново и заложила телефона. Още докато била там, започнала да пише съобщения на Божан Иванов, че я тормозят и гладува.

Продължила да го търси и връзката им започнала отново - Лалева пак не работела и очаквала Иванов да я издържа, пишела му съобщения, че от глад коремът ѝ е подут като на сомалийче. Когато  у тях нямало ток, той ѝ плащал таксито, за да отиде до жилището му и да се изкъпе. Макар да не можела да му се обажда, защото телефонът ѝ бил стар и повреден, тя го бомбардирала със съобщения и се дразнела, когато той не откликвал.

Вечерта преди убийството Иванов отказал да отиде у Лалева, защото бил болен. Тя настояла той да се появи у тях на сутринта и да ѝ донесе храна. Преди обяд на 21 октомври 2021 г. съсед го видял да влиза във входа, носейки закуска.

Какво се е случило нататък, не е изяснено изцяло, защото свидетели няма. След изповедта и идването на полицията Красимира Лалева разказала на един от униформените за разговора си с Божан Иванов.

Тези обяснения обаче са взети от Лалева, преди да ѝ бъде повдигнато обвинение и да ѝ е осигурена защита, затова и първоинстанционният съд не ги взeма под внимание.

Така за втората инстанция остава въпросът имало ли е провокация от страна на Божан Иванов и ако да, възможно ли е това да отприщи толкова силна агресия.

От самото си задържане до последното си явяване пред съда Красимира Лалева твърди, че е била обект на системно физическо и вербално насилие, а във фаталния ден е била бита и изнасилена.

Направените ѝ медицински прегледи обаче не показват нищо подобно. А проведените изследвания от психиатри и психолози сочат, че тя няма психични заболявания, а в момента на нападението не е била и в състояние на афект. Действала е организирано и системно, защото след смъртта на Божан Иванов е изчистила старателно апартамента, изтрила е кореспонденцията  от деня с него от телефона си.

В мотивите към първоинстанционната присъда се чете една възможна причина Красимира Лалева да е имала толкова големи очаквания от Божан Иванов и след като е била разочарована от него, да е решила да го накаже. Тя е четвъртото дете в семейството - след двете ѝ по-големи сестри майка ѝ родила и брат, който починал в бебешка възраст. Родителите преживели тежка криза след смъртта на момчето, после решили да имат още едно дете - така се родила Красимира. Като извънредно желана тя била гледана като писано яйце. Майка ѝ умира, когато тя била на 15. Тогава закрилническата роля поел баща ѝ. Според експертите, разговаряли с нея, тя била щадена от всички житейски несгоди и не била научена, как да се справя с трудностите.

Бащата си отишъл от този свят, когато Красимира била на 34. Година по-късно се запознала с Божан Иванов, когото възприела като заместник на баща си. 

Защитата ѝ твърди, че в деня на смъртта си Божан бил под въздействието на алкохол и наркотици - още един въпрос, който трябва да бъде изяснен.

По случая се очаква решението на Апелативния съд в Пловдив, но и то няма да е окончателно, защото може да бъде обжалвано пред ВКС.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 36 минути

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 8 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 9 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 11 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 12 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 13 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 14 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 14 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 14 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 14 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 15 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 15 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 15 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 15 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 16 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 16 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени