16

Р аботата на Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел ще бъде възобновена поетапно до пълно отстраняване на техническите причини за преустановения достъп. Това съобщи Агенцията по вписванията. 

От 15 август ще могат да се правят справки за актуалното състояние на фирмите. Поетапно ще се възстанови достъпът до останалите функционалности на регистъра.

Агенция по вписванията гарантира, че докато беше нарушен достъпът до регистрите, с данните в тях не са извършвани злоупотреби. 

Всички останали регистри на Агенция по вписванията работят с пълните си функционалности.

Агенцията поднесе извинения на потребителите си за неудобствата. Причините за проблема са изцяло технически и не са причинени от злонамерена външна намеса.

IT-експерти от Агенция по вписванията, IТ-експерти на ангажираната с поддръжката фирма и съвместно с други държавни ведомства продължават да работят за възстановяването на регистъра в пълната му работоспособност. 

Пети ден на работи Търговският регистър.

Според източници на NOVA не става дума за хакерска атака, а за техническа повреда.

Търговският регистър съдържа данни на хиляди фирми, а в момента вписването на промени в търговски дружества и юридически лица с нестопанска цел е невъзможно.

Дали проблемът създава възможност за измами не е ясно. Не е ясно и кога ще бъде отстранен.

Хакнаха сайта на МОН с фесове и Кунева

Вместо достъп до данните, на сайта се появява съобщение:

"Временно е преустановен достъпът до Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, докато бъдат отстранени техническите причини, за които Агенцията по вписванията информира на 10 август.

Министърът на правосъдието е уведомен и незабавно е сезирал прокуратурата, ДАНС и МВР. 

Хакнаха профила на Бойко Борисов във „Фейсбук“

Приложен е авариен План за действие за възстановяване на пълната функционалност на регистъра.

За отстраняването на проблема незабавно са ангажирани и работят денонощно екипи на всички поддържащи фирми, IT експерти от Агенция по вписванията, както и от други държавни ведомства. 

Всички останали регистри на Агенция по вписванията са достъпни и функционират нормално".

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@