4

Ч етем брутални истории за жестоки серийни убийци всеки ден. Психопати, садисти, социопати - каквото и определение да използваме, вероятно ще е общовалидно.

Слава Богу, 99% от тях са в едни по-различни географски ширини, далеч по-различни от нашите. Това обаче съвсем не означава, че и в България не сме изпитвали шок и ужас от хора, които е по-добре да не срещаме никога в живота си. Днес ще ви разкажем за най-митичните от тях.

Жоро Павето

И до ден-днешен, това е градската легенда на София. Макар и преди повече от 40 години, в края на 60-те на миналия век, столицата бе изпаднала в ужас и вечер улиците опустяваха. Митичният убиец и изнасилвач на жени, наречен "българският Джак Изкормвача" вилнееше, а полицията не успя да го спре дълго време.

Не подбираше жертвите по възраст и винаги използваше едно и също оръжие - паве, увито в кърпа. Така и намираха пострадалите жени, изнасилени многократно, а до тялото им, паве, оплискано с кръвта им. Спрян бе едва след седмата жена, като една от тях, на 69 години, умира и в болница. През 1968 г. за престъпленията е обвинен глухонемият Милчо Миланов от село Ракита.

Осъден и лежи известно време в затвора, преди по-късно да е освободен поради липса на доказателства. Страшното е минало, но и до ден-днешен мнозина се съмняват, че полицията е заловила истинският Жоро Павето. Дори съселяните на Милчо твърдят, че той е човек, който не би наранил и муха и е използван като "жертвено агне". 

Жоро Павето Втори - малко след него, се появява и имитатор с прозвището "Втори". Той е още по-кървав и жесток и оставя след себе си 10 изнасилвания и едно двойно убийство. За разлика от случая с Милчо Миланов обаче, съмнения за самоличността му няма. Арестуваният се казва Георги Йорданов и през 1975 година е осъден на смърт чрез разстрел.

Сократ Алберт Киршвенг

Връщаме се още по-назад във времето, още в началото на 20 век до престъпника с прозвище "Убиецът с теслата". Сократ е нисък, с лек недъг в рамото, на 55 години. В същото време обаче е чаровен и усмихнат и от излъчването му струи доброта, която очевидно е причина за факта да е слабост на жените.

Жени се на три пъти, но подобно на легендата за Синята брада, след като някоя от тях му омръзне, прекратява житейския й път. Заловен е и лежи 17 години в затвора, но след излизането си убива още двама души и този път смъртната присъда вече е факт чрез обесване...

Кумаришкото чудовище

И отново назад във времето, в 30-те години, когато в софийското село Кумарица се "ражда" прякора на Здравко Рибаров. След няколко питиета и спор в местната кръчма, той е изхвърлен и не му мисли много в спор за отмъщение. Връща се у дома и взима нож и пищов и тръгва към центъра на селото. Още по пътя вижда двамата си опоненти и ги заколва с премерено движение.

Трима свидетели минават отстрани и най-смелият опитва да се намеси, но бързо отнася куршум в главата. Другите двама побягват, но и те нямат шанс пред побеснелия Здравко с пистолета. Продължава напред, стреляйки и удряйки с ножа, къде който види. Сред жертвите са дори снаха му и петгодишното й внуче. Наоколо е абсолютна касапница, като дори и двама стражари от Куриловския участък не се престрашават да се намесят.

Рибаров побягва и часове по-късно е обявен за издирване. Портретът му е навсякъде и където и да иде, ще бъде разпознат. В крайна сметка това се случва, след като на 13 ноември 1934 г. е разпознат от младеж на Женския пазар. Логично, е осъден на смърт чрез обесване, но прякорът му навява ужас из криминалната ни история и до днес. 

Пещерният човек 

Михаил Лещарски е известен с това прозвище, след като бяга от полицията и дълго време живее в пещерите на Врачанския балкан, хранейки се с прилепи. Прекарал е десетки години в затвора, като в "черната биография" присъстват редица престъпления, в това число стотици кражби, десетки грабежи, четири убийства и дори изнасилване на собствената му майка.

И ако последното не ви се вижда достатъчно шокиращо, то убийството, за което е осъден, е абсолютно брутално - жертвата му, 59-годишната Елена Томова е открита във вилата си през 2009 г. мъртва с изрязана дясна гърда и издълбан кръст между гърдите й.

Убиецът в Студентски град

Това е човекът, записал името си в криминалната история с най-масовото убийство, извършвано на това място. Бранимир Делчев е влюбен в млада и красива студентка, която обаче не изпитва по никакъв начин подобни чувства и на няколко пъти рязко му показва, че няма начин двамата да се съберат.

Наранен от отказа, в следобеда на 25 декември 1974 година, той гледа "Кръстникът", след което взима пистолет и нож и нахлува в общежитията. Стреля на месо в почти всяка стая, преди да бъде обезоръжен от един от простреляните, който по-късно умира от раните си в линейката. Жертвите са общо 6, а ранените над 19.

Българският Чикатило

Недялко Димитров (Момата) също е сред най-страховитите престъпници у нас. В досието му има редица убийства, кражби, грабежи. Първият му опит да отнеме живот е едва на 15-годишна възраст, после наръгва полицай, убива на два пъти семейни двойки.

След като най-сетне е заловен и осъден да лежи доживот, дава интервю, в което казва, че престъпленията му са били негова мисия, тъй като жертвите са били "набелязани да умрат". В аналите остава и фразата му "какво толкова, ако се изцапаш с много кръв, просто се измиваш".

Иван Серафимов-Сладкото и Людвиг Толумов

Tова е двойка, за която всеки може да се прекръсти, че не ги е срещал. Двамата са от пловдивското село Дуванлий, но се намират в затвора, откъдето започват да действат заедно. Само за два месеца през 2000 г., срещу тях се появиха куп следствени дела.

Садистично убийство на 20-годишният Севгин Мюмюнов и зверското изнасилване на годеницата му Руждие, оцеляла по чудо след 11 удара с нож, убийството на германската двойка туристи Кристиян Херлем и Хайди Коломб, куп грабежи и т.н. Любопитно е, че по-късно всъщност Толумов убива приятеля си  Серафимов с краден автомат, а той самият оцелява, но след залавянето си получава доживотна присъда при специален режим в Пловдивския затвор.

Сава Канибала

Най-отвратителното и шокиращо убийство, което трудно някой от нас дори може да си представи, е дело на Сава Бакърджиев от не толкова далечната 2015 година.

Заловен в Гърция от служителите на реда, които логично реагират като нас и му задават въпроса: "Вие въобще осъзнавате ли какво сте извършили, разбирате ли какво казвате", той отвръща: "Всичко, което искам, е сладко фрапе, хляб и дозата ми и ще бъда добре". А малко по-рано, изпадайки в наркотичен транс от хероин, той убива 4-годишната си дъщеричка Ани, нарязва тялото й, сварява го и я изяжда

Димитър Кънчев

Трагедията се разиграва през 1997 година, когато в дома им в "Гео Милев" са открити мъртви оръжейникът Николай Кънчев, втората му съпруга Милена и четиригодишният им син. По това време големият син на Николай от първия му брак, Димитър Кънчев е бил с приятели или поне това е първоначалната му версия.

Задържан е на следващия ден и почти веднага прави самопризнания. Мотивите за убийствата са конфликт за пари. Не учел, а прекарвал времето си в зала с ротативки. Заклал братчето си, за да не го издаде, а преди него застрелял и мащехата си. После дошъл ред и на бащата. Съден е чрез куп инстанции и на няколко пъти е оправдан, преди да бъде окончателно осъден на 18 години затвор. По-късно през годините променя версията си и се обявява за невинен.

Пет от най-жестоките серийни убийци в България

Виж как са изглеждали част от убийците в галерията ни! 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>ПП&ndash;ДБ отстраниха свой депутат</p>

ПП-ДБ отстраниха депутата Стоян Георгиев

България Преди 3 минути

Това съобщиха от централата на партията

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Свят Преди 33 минути

Харковска област беше подложена на интензивен обстрел тази пролет като руските сили атакуваха гражданска и енергийна инфраструктура

Мия и Филип – отстранени от разследването в „Есента на демона“

Мия и Филип – отстранени от разследването в „Есента на демона“

Любопитно Преди 2 часа

Страховити следи и опит за поредно убийство в новия епизод на криминалната поредица

Изпратена по погрешка котката Галена пропътува хиляди километри с куриерска фирма

Изпратена по погрешка котката Галена пропътува хиляди километри с куриерска фирма

Любопитно Преди 2 часа

Галена е била затворена в продължение на шест дни без храна и вода

<p>Там, където свършва сушата и започва морето (СНИМКИ)</p>

"Краят на света": Там, където свършва сушата и започва морето

Любопитно Преди 2 часа

Най-западната точка в цяла Европа е в листа на всеки, стъпил на португалска земя

<p>Напрежението в Грузия доведе до арести (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Водно оръжие, сълзотворен газ, зашеметяващи гранати: Напрежението в Грузия доведе до арести

Свят Преди 3 часа

Гражданите протестираха срещу проектозакона „За чуждестранните агенти“

<p>Руска петролна рафинерия е атакувана от украински дронове</p>

Кремъл: Руска петролна рафинерия е атакувана от украински дронове

Свят Преди 3 часа

Русия рядко разкрива информация за пълното въздействие на украинските атаки върху нейната територия и инфраструктура

<p>Демонтират монумент, посветен на близките отношения между Украйна и Русия (СНИМКИ)</p>

В Киев демонтират монумент, посветен на близките отношения между Украйна и Русия

Свят Преди 3 часа

Статуите, за които се твърди, че тежат между 6000 и 7000 тона, ще бъдат преместени в музей

NOVA посреща Великден със специална празнична програма

NOVA посреща Великден със специална празнична програма

Любопитно Преди 3 часа

Специални издания на предаванията, филми и българска музика са само част от изненадите, които медията ще предложи в следващите дни

Блокада в Гърция: Стачка предизвика транспортен хаос на ГКПП "Кулата"

Блокада в Гърция: Стачка предизвика транспортен хаос на ГКПП "Кулата"

Свят Преди 4 часа

Работещите в железниците обявиха 24-часова стачка

<p>Срути се оживена магистрала в Китай, има жертви (ВИДЕО/СНИМКИ)</p>

Срути се оживена магистрала в Китай, има жертви

Свят Преди 4 часа

Близо 500 души са изпратени да участват в спасителните работи

<p>Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ</p>

Драматични сблъсъци: Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Свят Преди 4 часа

Дадохме ясно да се разбере, че животът в кампуса не може да бъде безкрайно прекъсван от протестиращи, съобщиха от учебно заведение

Бивш ръководител на платформа за криптовалути е осъден за пране на пари

Бивш ръководител на платформа за криптовалути е осъден за пране на пари

Пари Преди 4 часа

След като се призна за виновен, Чжао се оттегли от ръководния си пост

Без синя и зелена зона в празничните дни в София и Бургас

Без синя и зелена зона в празничните дни в София и Бургас

България Преди 5 часа

Синя и зелена зона ще работи само на 2 май

<p>Освободиха под гаранция шофьора, помел жена в Пловдив</p>

След потресаваща катастрофа: Освободиха под гаранция шофьора, помел жена в Пловдив

България Преди 5 часа

Първоначално той беше пуснат без никакви обвинения, но вчера магистратите го оставиха на свобода под парична гаранция от 2000 лв.

<p>&nbsp;Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност</p>

Румен Радев по повод 1 май: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

България Преди 5 часа

"Първи май е олицетворение на просветеното общество", смята президентът