2

Н адеждите са ми, че този четвъртък ще успеем да направим прогрес, дано имаме избран председател на Столичния общински съвет (СОС), за да тръгне работата. Това каза кметът на София Васил Терзиев на пресконференция в Столичната община в отговор на въпрос относно избора на председател на Съвета.

Според Терзиев все още не може да се говори за каквото и да било управленско мнозинство. Приоритет номер едно е да "отпушим" работата на СОС и да продължим да търсим стабилна управленска конструкция, каза кметът. Софиянци ги интересуват решенията за града, има разбиране, че трябва да се фокусираме върху нуждите на тези, които са ни избрали, отбеляза столичният кмет. Той каза, че се дискутират всички варианти, изпробват се всички възможности.

"Все се намира повод обаче, от страна на опозицията, че не може така, не може иначе, не може с този, не може с онзи. Намира се повод да няма напредък, за да се каже, че те не умеят да намерят мнозинство и не се справят с управлението", заяви Васил Терзиев. Според него трябва да се подходи отговорно към управлението на града. Обсъждат се имена, начини, по които те могат да работят за града, обсъждат се идеи, свързани с ротация, само и само да се случат нещата.

"От ГЕРБ продължават да не искат да си говорят с нас. Никога не сме спирали да ги каним и да искаме да има диалог", каза още столичният кмет.

Той каза, че е част от процеса и усилията за намиране на консенсус и благодари на Вили Лилков, който лансира идеята за избор на временен председател. За шести път ще видим дали тези, които търсят решение, ще успеят да го намерят. Други постоянно казват "не, не ни поканихте правилно, както трябва, когато трябва" и бягат от отговорност, така саботират работата на СОС, каза столичният кмет.

Относно бюджета на София Васил Терзиев увери, че се работи по него и той ще бъде внесен до 29 януари, но подходът е различен.

"Вместо както преди – споделяне проформа на две страници с приходи и разходи за обществено обсъждане, които никой не разбира, сега ние ще публикуваме всички прилежащи документи, всички таблици, списъци, презентации, за да може всеки, който го интересува как се харчат парите на града, да се запознае в подробности", заяви Васил Терзиев. Ще се отделят средства за детски градини, спорт, култура, обекти за проектиране, имаме много проекти в районите и на централно ниво, имаме готовност за тяхното изпълнение, каза още столичният кмет.

Столичният завод за третиране на отпадъци не преработва отпадъка, а бонусите растат в геометрична прогресия. Това заяви кметът на София Васил Терзиев на пресконференция в Столичната община. 

Заводът трябва да преработва значително повече отпадъци, вместо да ги депонира. Вместо това, клетките се пълнят с непреработен боклук, посочи Терзиев. Третата клетка за депониране е запълнена, четвъртата, последна, се пълни бързо, информира кметът. Той каза, че ако тази практика не бъде спряна, в рамките на няколко години София ще има голям проблем с отпадъка.

"В рамките на три години с това темпо ще се запълни и четвъртата клетка за депониране на отпадъци", заяви Васил Терзиев. Според него изходът от ситуацията е повишаване на качеството на RDF-а, както и вдигне на процента на преработване на отпадъка, защото по думите му сега този процент е само два процента. 

Терзиев обобщи 130-те страници от доклада от проверката в завода с думите "безхаберие, безразборно харчене на пари и безотговорност".

Николай Савов, временно изпълняващ длъжността директор на завода, съобщи на пресконференцията, че в сградата за механично сепариране от 47 машини 39 са за основен ремонт. В сградата за RDF от 136 машини, 86 са за основен ремонт и това е в рамките на 9 години, откакто заводът работи. През последните три години са подписани над 470 договора за поддръжка, като са похарчени 113 млн. лв., съобщи той. Основната работна заплата на работник в завода за юли 2023 г. е 940 лв. заедно с бонусите. В същото време заместник-директорът е получил 12 хиляди лева за юли 2023 година, информира Николай Савов. В този месец заводът не функционира и всичко отива на депо, допълни той и обясни, че се отчитат количества, които обаче се заравят в земята.

Установяваме, че има само две месеца, в които са спазени тонажите за депониране. Между 8 и 12 хиляди тона отпадъци реално не са отчетени, че са депонирани, съобщи Николай Савов. По думите му оборудването в завода е доставено на много високи цени, с поръчки, чиито прогнозни стойности съвпадат с една единствена оферта. Голяма част от оборудването дори не е отразявано в системата, която контролира кога едно оборудване е влязло в завода и кога не е, съобщи Савов. Той даде пример с лентов транспортер, който на 3 май миналата година е приет като основно средство, а 47 дни след това е нарязан на скрап, без да има потвърждение, че изобщо е работил, съобщи още Николай Савов.

Васил Терзиев каза, че едно от първите неща, които новото ръководство на общината е направило след встъпване в длъжност, е било да се занимае с проблемите на завода за отпадъци, тъй като са имали информация за нередности. Част от действията бяха да сменим директора и да назначим Николай Савов за временно изпълняващ, припомни столичният кмет. Паралелно с това назначихме и вътрешен одит от страна на Столичната община, за да влезем в дълбочина, каза Терзиев. Като основни изводи от доклада той изведе покупка на оборудване на многократно завишени цени, съоръжения, които не са поддържани и са се счупили много преди да заработят, както и раздаване на щедри бонуси, без да има високи резултати от работата. 

Докладът от възложения от мен одит на Столичното предприятие за третиране на отпадъци "крещи" безстопанственост. За това изпратих доклада от проверката към Софийската градска прокуратура за последващи действия по компетентност. Това съобщи Терзиев по-рано на страницата си във Facebook.

Терзиев посочва, че от тук нататък решението за следващите стъпки е в ръцете на прокуратурата.

"Безстопанственост - като груба небрежност по отношение на активите на предприятието и пилеенето на средствата му, зле написани проектни задания при строителството, липса на оперативен контрол и контрол по изпълнението, липса на контрол, раздаване на абсолютно нелогични и незаслужени бонуси спрямо резултатите и скарано с икономическата логика утежняване на финансовото положение на предприятието", пише в социалната мрежа столичният кмет. За всичко това според него трябва да бъде потърсена отговорност.

Терзиев припомня, че на предстоящата пресконференция по темата в Столичната община днес ще бъдат представени още подробности по доклада, който ще бъде публикуван в неговата цялост.

Това не означава, че ще спрем дотук. Продължаваме с проверките и разкриването на лоши практики. Едновременно с това въвеждаме мерки, за да приведем завода в нормален и ефективен режим на работа, посочва Васил Терзиев във Facebook.

На 2 януари от пресцентъра на Столичната община съобщиха, че Столичното предприятие за третиране на отпадъци не изпълнява целта си по предназначение и има потенциален риск, ако не се вземат спешни мерки, София да преживее криза с боклука в следващите три години. Това установи новият мениджмънт на завода по една от течащите на място проверки, съобщиха от Столичната община. 

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Свят Преди 28 минути

Инцидентът е станал в покрайнините на столицата

<p>Hyundai Ioniq 5 N е онова, което другите EV-та не са (тест драйв)</p>

Hyundai Ioniq 5 N е всичко онова, което другите EV-та не са (тест драйв)

Технологии Преди 36 минути

Не е най-бързият, предлага „едва” 650 „коня”, но със сигурност е най-емоционалният електромобил на пазара, изключвайки екземпляри с няколко пъти по-висока цена, който може да шамари повечето М-ки и AMG-та, както и повечето други безшумни EV-та

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Свят Преди 1 час

Каква нова военна помощ е обещана за Украйна четете в следващите редове

<p>Откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце</p>

Археолози откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце в Германия

Любопитно Преди 1 час

Яйцето вероятно е имало символично значение за семейството на момчето

<p>Северна Корея отправи критики към САЩ</p>

Северна Корея отправи критики към САЩ за доставката на ракети с голям обсег на Украйна

Свят Преди 2 часа

Военните връзки между Пхенян и Москва се засилват, което САЩ и техните съюзници смятат за ескалация на напрежението на Корейския полуостров

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Любопитно Преди 2 часа

Тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос

Великобритания забранява слабите пароли

Великобритания забранява слабите пароли

Технологии Преди 3 часа

Страната въвежда минимални изисквания за киберсигурност

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за май

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за май

Пари Преди 3 часа

Предложената от "Булгаргаз" цена е с над 2% по-ниска

Полицейското семейство в “Един за друг” напусна надпреварата

Полицейското семейство в “Един за друг” напусна надпреварата

Любопитно Преди 3 часа

Маргарита и Кристиян са гости в новия епизод на подкаста “Един без друг”

<p>Това е първото животно, което е излъчвало светлина&nbsp;</p>

Преди 540 милиона години: Това е първото животно, което е излъчвало светлина

Любопитно Преди 3 часа

Биолуминесценцията се отнася до сиянието, което някои морски организми могат да произведат

<p>Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари</p>

Експертите предупреждават: Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари

Свят Преди 3 часа

В световен мащаб броят на случаите на денга, докладвани на СЗО, се е увеличил десетократно през последните две десетилетия

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Любопитно Преди 3 часа

Сценично изкуство, чието съдържание се разкрива чрез танцово-музикални образи – това е определението за балета днес

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 10 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 11 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Зеленски: Още чакаме доставките, които бяха обещани на Украйна

Зеленски: Още чакаме доставките, които бяха обещани на Украйна

Свят Преди 11 часа

Украинският държавен глава отново подчерта необходимостта от приемането на Украйна в ЕС и в НАТО

<p>Байдън увери Нетаняху в &quot;железния&quot; си ангажимент към сигурността на Израел</p>

Байдън и Нетаняху разговаряха по телефона, какво си казаха

Свят Преди 11 часа

Това е първият разговор между Байдън и Нетаняху, откакто двамата са се чули след масираното иранско нападение срещу Израел