6

П рез нощта е възстановено движението на всички влакове през жп гара Пловдив, съобщиха от Холдинг БДЖ - Пътнически превози. Към момента всички влакове се движат по график и няма закъснения. За да бъде въстановено движението, първо дерайлиралите цистерни и локомотиви са били изтеглени.

Композиция, превозвала 2100 тона пропан бутан дерайлира в събота. Премиерът Бойко Борисов кацна снощи в Пловдив, на връщане от участието си в Мюнхенската конференция по сигурността, за да се запознае лично и на място със ситуацията около инцидента. Проверка на прокуратурата установи, че единият от двата локомотива на композицията е същият, който е теглил композицията, взривила се при инцидента на гара Хитрино през декември 2016 г.

Как изглежда Хитрино 2 години след огнения ад

Зам.-директорът на компанията собственик „Булмаркет” - Светослав Първанов, каза че локомотивът на дерайлиралия влак е бил абсолютно изправен и е преминал всички задължителни прегледи.

При огледа на разследващите на място в събота било установено, че има счупен език на входна стрелка. Според Първанов именно това е причината за катастрофата. "Линиите не са изправни. И това беше официално констатирано. Ние обаче не сме хората, които ще обвиняваме", каза още Първанов.

"Стрелката може да е била счупена и при падането на локомотива", коментира от своя страна директорът на Национална компания „Железопътна инфраструктура” Красимир Папукчийски. "Бих попитал фирмата – на какво основание могат да кажат това нещо? Защото аз бих задал въпрос – дали са сигурни в състоянието на локомотивите си – дали са в добро състояние", коментира той и добави, че няколко часа преди инцидента по същия маршрут минават две други композиции с по-голяма брутна тежест.

"Не мога да се произнеса за причините. Вчера бяха взети проби от метала на езиковата част, проби и от раменната релса, които са дадени за химически анализ. Предстои и доста сериозна проверка сега на локомотивите, мерене на вагоните. Комисията има доста работа. Реално можем да кажем, когато получим резултатите от химическите проби и след приключване на проверките", коментира генералният директор на НКЖИ.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@