9

Т ехническа грешка спънала кандидат-гимназистите след 7 клас в София. Резултатите, които са пуснати към 11 часа, бяха свалени от сайта на МОН за приема след 7 клас.

Станала е техническа грешка в резултатите на първото класиране, ще има наказани, обяви пред журналисти просветният министър Красимир Вълчев.

Става дума за проблем със 17-те различни групи балообразуващи оценки, особено при балообразуването за професионалните гимназии.

По думите му това е засегнало само няколко училища. 

Седмокласниците с повече двойки по литература и по-малко по математика

Началникът на Регионалното управление по образованието Ваня Кастрева и представители на Министерството на образованието са в професионалната гимназия „Ломоносов“, където ще търсят начин за отстраняване на грешката.

"Няма да има нито едно ощетено дете от техническата грешка",

каза по-късно на брифинг Кастрева, цитирана от Агенция "Фокус". "Може да има малко разместване в желанието, в коя паралелка са", обясни тя.

"Всички деца имат оценки и желания, въпрос на класиране е", коментира Кастрева и обясни, че само за 20 от над 8800 деца след поправянето на техническата грешка ще има разлика в училището. "След новото класиране работи Комисията по контрол на сверяване. Следи къде се намира всяко дете, тъй като говорим за разместване на бала", обясни още тя и добави, че балът на засегнатите деца ще се коригира с около 150 точки.

Кастрева уточни, че проблемът засяга кандидатствалите в ТУЕС, Професионалната гимназия по електроника "Джон Атанасов", една паралелка в НПМГ и паралелката "Парково строителство" в Строителния техникум.

"Разбрахме за проблема, след като бяхме сигнализирани от родители на деца, кандидатствали в "Джон Атанасов" и по сигнал на директора на ТУЕС. Веднага започна проверка. Проблемът е възникнал с утрояването на оценката по математика, защото при балообразуването за тези гимназии се взима оценката от математиката от външното оценяване. Тя е взета един път, а не три пъти. Така балът е по-малък с около 150 точки", уточни Кастрева.

Тя каза още, че след коригирането на бала Техническо училище "Електронни системи" вече е на четвърто място, а професионалната гимназия по електроника "Джон Атанатасов" е на 26 място.

8256 ученици са класирани на първия етап от приема след VII клас в София, некласираните са 640, отчетоха по-рано от МОН. С най-висок бал се влиза отново в Софийската математическа гимназия, най-желани след нея са Немската езикова гимназия „Константин Гълъбов” и Втора немска гимназия „Владислав Граматик”. Тази година повече деца от страната са кандидатствали в гимназиите в София – миналата година те са били 306, а тази – 631. 

Гимназиите първенци обичайно са Софийската математическа, Първа немска и Втора немска.

Закриват се паралелки с професионална насоченост, за които се търсят много хора в реалния пазар на труда. Оказва се, че учениците не искат да става асансьорни техници и багеристи.

След матурите стана ясно, че по първия модул през тази година на националното външно оценяване по български език и литература /БЕЛ/ в седми клас слабите оценки са 8166, а през 2017 г. "двойките" са били 7761.

От първия модул по математика сега слабите оценки в седми клас са 12 869, а през 2017 г. "двойките" са били 13 533, съобщиха днес от Министерството на образованието и науката, представяйки анализ на резултатите от седми клас.

Оказа се, че има и ученик с максимален бал 500 точки от Софийската математическа гимназия. Това каза началникът на Регионалното управление на образованието – София-град д-р Ваня Кастрева. Кастрева добави, че паралелката с най-висок бал е профил „Математически" с немски език в Софийска математическа гимназия. По думите ѝ в тази паралелка минималният бал е 479 точки.

„Миналата година най-висок минимален бал има отново в Софийска математическа гимназия профил математически, но с изучаването на английски език и там балът на последният приет ученик е бил 472.5 точки. Сега е по-висок“, отчете д-р Кастрева. Тя обясни, че на първо място по най-висок минимален бал на училището е Софийска математическа гимназия, на второ 91-ва Немска езикова гимназия.

Д-р Кастрева добави, че в сравнение с миналата година баловете са паднали. „Причините надали са в резултатите от националното външно оценяване. В крайна сметка изборът на родителите е този, който предопределя желанията на учениците“, каза д-р Кастрева.

По думите ѝ родителите в повечето случаи се водят от интересите на своите деца. „Това предопределя техния избор. В крайна сметка системата е ориентирана към желанията на учениците, съизмерими с техния бал“, допълни д-р Кастрева.

Училищата с най-нисък бал са 24-то училище, 66-то, 27-мо, 37-мо, 15-то училище, 90-то, 40-то и Професионалната гимназия по селско стопанство. По думите ѝ заявлението с най-голям брой желания на ученик включва 119 такива, като въпросният ученик е приет на 104-то желание.

„Имаме около 10 училища, в които нямаме нито едно класирано дете“, каза още д-р Кастрева и обясни, че на територията на София – град има защитени професии. „Към тях сме подходили изключително толерантно и закриването на паралелките е обвързано с броят на класираните ученици, изключвайки защитените професии, сме се постарали да закрием паралелки, които към първо класиране са имали класирани не повече от 8 ученици“, поясни Кастрева.

Старши експертът в отдел „Организация“ на средното образование“ към РУО – София град Ваня Станчева допълни, че много малко ученици са пожелали паралелки, за които от инспектората са били убедени, че ще бъдат реализирани. „Като пример мога да дам „Електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника“, нещо за което се говори непрекъснато, но за съжаление нула ученици са класирани в тази паралелки“, каза Станчева и поясни, че няма класирани и за професията „Подемно-транспортна техника, монтиране на пътнотранспортни средства“, както и за професията „Каменоделство“.

„Друга нова привлекателна професия, за която с изненада установихме, че не е пожелана, е в Професионалната гимназия по фризьорство и козметика, свързана с извършване на процедури в балнеоложки и възстановителни центрове“, заяви Станчева и уточни, че там са класирани само 5 ученици и тя няма как да бъде реализирана. „Закрити са още паралелки, свързани с производство на сладкарни изделия и напитки и производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения в Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ в Банкя, както и специалностите „Автоматизацията на непрекъснатите производства“ в Професионалната гимназия по електроника и автоматика. „Производството на тапицирани изделия“ е търсена и перспективна професия на пазара на труда, но с нула класирани“, допълни още експертът. По думите ѝ на третия етап от инспектората са длъжни да закрият паралелките с под 18 ученици.

От РУО – София-град припомниха, че второто класиране трябва да излезе на 12 юли 2018 г., като за второ класиране участват учениците, подали заявления за втория етап. 

Тази година най-много споменавана е паралелката на 22-ро СУ „Г. С Раковски“ – профил „Чужди езици“, за която са подали заявления 2 098 ученици. След нея на второ място е паралелката отново на 164-та Гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“ с профил „Чужди езици“, за която са подали заявления 1 969 ученици. На трето място е Първа английска езикова гимназия – профил „Чужди езици“, за която са кандидатствали 1 793 ученици.

По отношение на професионалните паралелки д-р Кастрева поясни, че както миналата година, така и тази година е желана най-много паралелката „Банково дело“ в Националната търговско-банкова гимназия, а на второ място е специалност „Електронна търговия“ отново в същата гимназия. „На трето място е Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ със специалността „Системно програмиране“ с изучаване на английски език, за която са кандидатствали - 1 177 ученици“, допълни директорът на РУО – София-град.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Любопитно Преди 18 минути

Макаците се изолират социално като хората с напредването на възрастта

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 45 минути

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 8 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 8 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 10 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Свят Преди 10 часа

27-те държави членки на ЕС се затрудняват да намерят единен отговор на войната в Газа

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 10 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

Там Путин загуби изборите

Там Путин загуби изборите

Свят Преди 11 часа

Даванков води с 44 процента, а Путин събира 7% от гласовете

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

Свят Преди 12 часа

Украинските пилоти се очаква да пристигнат на румънска земя през лятото

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 13 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 13 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Свят Преди 13 часа

Създаването на морски коридор ще отнеме седмици и още десетина дни, посочват от Министерството на отбраната на САЩ

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 13 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт

<p>&ldquo;От Газа не трябва да остане нищо&quot;&nbsp;</p>

“От Газа не трябва да остане нищо": Съдбата на ултраортодоксалните евреи

Свят Преди 13 часа

Светската общност в Израел смята за несправедливо ултраортодоксалните, които съставляват 13% от населението, да нямат военни задължения в страната

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

България Преди 13 часа

Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 14 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“