10

О бвиняемите длъжностни лица са се възползвали от несъвършенства в софтуера, така окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов коментира в „Здравей, България” по NOVA източването на над 1,1 милиона лева от Здравната каса в града.

Престъпната схема е била прикрита с фиктивен собственик на реално нефункционираща верига аптеки - социално слаб мъж, на чието име се води дружеството. Източването на Здравната каза, според прокуратурата, обаче е ръководено от бизнесмена Николай Александров.

Арестуваха служители от Здравната каса заради корупция в Пловдив

Обвиниха директора на столичната Здравна каса, карала служители да преправят протоколи

Схемата била следната – скъпи лекарства, плащани от държавата, са поръчвани втори път през фиктивни аптеки. Така Здравната каса е плащала двойно за медикаментите, чиито цени достигали 30 хил. лева.

„Към настоящия момент не е установено дали има замесени лица на централно ниво”, посочи окръжният прокурор на Пловдив.

Двама души на ръководни позиции в Здравната каса в града обаче бяха арестувани с подкуп от 50 000 лева.

„Ще бъдат предприети мерки за това дали се е случвало и по отношение на други пациенти. Има такива данни, макар и не в такива размери”, поясни прокурорът.  

Той отчете, че поръчаните медикаменти са били за между 40 и 50 пациента  годишно.

„Някои от тези животоспасяващи лекарства струват между 25 и 35 000 лева. Двама пациенти за месец са 70 000 лева. Сумата от 89 000 лева беше по рецепти само за четирима”, подчерта Румен Попов.

Сигнал за злоупотребите е можел да подаде началникът на сектора за контрол на аптеките – обвиняемият Владимир Манев, който е пряко подчинен на другия задържан с подкуп директор – Иван Деспотов.

При създадената от тях схема през последните 2 или 3 години в пловдивска област почти не са извършвани проверки на аптеки, заяви прокурорът.

„Може да си представите колко благодатна е била почвата, имайки предвид ръководните им длъжности, да правят каквото си искат”, заяви Румен Попов.

Прокурорът посочи, че стандартът на живот на Деспотов не е отговарял на заплатата му. В неговите имоти са открити значително повече средства от получените като подкуп. Двамата обвиняеми са получавали дял от 60% от източваните суми.

„Случващото е изключително нагло на фона на постоянното обясняване, че няма пари и затова няма лекарства. Очевидно схемата е добре измислена, смазана и работеща в продължение на години. Абсолютно е възможно тя да се случва и на други места”, коментира Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация. Той подчерта, че пациентите преминават през огромни бюрократични трудности, за да им бъдат отпуснати въпросните скъпи животоспасяващи лекартсва.

„Голямата загадка е как така се дублират имена. Това показва, че всичко е тръгнало от хора вътре в Здравната каса”, посочи Николай Костов, собственик на верига аптеки.  „Няма как външен човек да знае, че съществува такава пробойна в системата”.

Схемата е станала възможна, тъй като този, които проверява аптеките е неин организатор, поясни Костов и предупреди, че съществуващата нормативна база позволява и друг начин на източване – чрез фиктивни пациенти, като се използват личните данни на съвсем здрави хора, без последните да знаят за това.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@