0

Н ад 61 000 седмокласници се явиха днес на национално външно оценяване по математика. Заради изпита денят бе обявен за неучебен в цялата страна.

Изпитът започна в 9 ч. и продължи 150 минути.

Спокойни за алгебрата и притеснени за геометрията, така учениците влязоха в училищата, за да се явят на задължителната втора матура.

За първи път проверката на работите на учениците и кандидатстването за гимназии след това ще стават електронно. Всяка бланка има уникален баркод, с който ще бъде сканирана и вкарана в системата на образователното министерство. Така според ведомството ще се гарантира по-голяма безпристрастност на оценката.

Максималният брой точки, който могат да получат седмикласниците, е 100, повечето изчисляват, че ще им бъдат необходими поне 80 точки, за да влязат в избраната от тях гимназия.

Резултатите от изпита трябва да станат ясни до 27 юни.

Вече е утвърден и държавният план-прием след 7 клас.

Според него учениците ще кандидатстват за 2500 паралелки. Над половината от тях са професионални.

В понеделник се проведе националното външно оценяване след 7 клас по български език и литература. В петък предстои нов изпит - по чужд език. Той обаче се полага при предварително заявено желание от страна на учениците.

Над 60 хил. седмокласници на матура по БЕЛ, вижте отговорите

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@