2

Н ад 60 хиляди ученици се явиха на изпит по български език и литература в рамките на външното оценяване на седмокласниците. Резултатите от препитването са вход за влизане в гимназиите.

На децата се падна да пишат преразказ на "Богатствата на момъка" на Георги Русафов.

Вижте задачите и резултатите тук

За първи път проверката на изпитните работи ще става изцяло онлайн.

Изпитът започна с час по-рано. Причината - тази година външното оценяване на седми клас не се провежда в един и същи ден с матурата на зрелостниците. Учениците дойдоха с настроение. 

Никола се подготвя от три години за този изпит, защото знае, че залогът е влизане в престижна гимназия. „Със сигурност езикова гимназия, защото езикът е едно от най-важните неща. Или английски или немски. Притеснението може да изиграе много лоша шега на ученика, затова не трябва да се притесняваме”, сподели той.

Учениците могат да избират между 2 500 паралелки в страната, половината от които професионални - по заявка на бизнеса. Въпреки това повечето седмокласници са се насочили към профилирани гимназии.

За последно тази година изпитът включва само произведения, изучавани в седми клас. От догодина ще бъдат включени и тези от шести, а от 2021 - и от пети. Всеки тест ще има уникален баркод, с който ще бъде сканиран и проверен онлайн, заради което е и изискването да се пише с черен химикал. Родители твърдят, че промените в последния момент са объркали децата. „Не са имали достатъчно време да упражнят начина, по който да заграждат самите отговори. Преди десетина дни бяха спуснати тези бланки. Ще доведе до допълнителен стрес, който е излишен”, коментира Надежда Костова, майка на седмокласник.

През стрес тест и обучение са минали и учителите, които ще проверяват тестовете. Техният брой е почти двойно по-малък, заради ограничение в броя акаунти, имащи достъп до системата. „Оценителите са определени спрямо броят на писмените работи и броят на учениците в съответната област. Ние ще следим процеса, защото притесненията са напълно разбираеми, тъй като за първи път се прави оценяване в електронна среда”, обясни заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

И още една промяна - за първи път подаването на документи за кандидатстване в гимназия също ще става изцяло онлайн. В сряда е външното оценяване по математика. По желание учениците могат да се явят и на трети изпит - по чужд език. 

Броят на зрелостниците, които са изкарали максимален резултат на държавните зрелостни изпити през май, се е увеличил спрямо миналата година. Това съобщиха от МОН. По 100 т. са получили 226 ученици, а през 2018 г. са били 215. Почти наполовина са намалели абитуриентите, които са изкарали по две слаби оценки – от 1778 през миналата година на 973. Това сочи анализът на резултатите от матурите по български език и литература и по предмет по избор.

Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова заяви на представянето, че постигнатият среден брой точки е съизмерим с миналогодишния. Средната оценка по български език и литература е 4,06, а на втория зрелостен изпит – 4,67. Най-високи са резултатите по немски, френски, испански език и химия. В същото време по география, биология, философски цикъл и БЕЛ успеваемостта намалява. Отличните оценки по български език и литература са 5067, а на втория зрелостен изпит – 6677. Двойките са съответно - 4303 по БЕЛ и 2590 по предметите по избор.

Според заместник-министър Михайлова повече зрелостници са изкарали среден или добър резултат. Тя посочи, че основно предизвикателство пред тях е разбирането на текст, извличането на информация от него, както и създаването на авторски текст. Това важи както за изпита по български език и литература, така и за тези по чужд език. „В тази посока трябва да се фокусират учителите, защото тези умения са необходими за живота. Те не могат да се придобият само при подготовка за един изпит, а се натрупват в годините. Трябва все повече да се върви в посока проверка на функционалната грамотност и не толкова на сухи знания чрез стандартизирани тестови въпроси“, подчерта Михайлова.

Едва 6% от явилите се по БЕЛ 49 341 ученици са получили максимален брой точки на задачата за резюмиране на текст. Близо 22% не са се справили с нея. Продължава тенденцията да се увеличават абитуриентите, които работят по последния 41 въпрос на матурата по български език и литература. Тази година се падна тема по разказа „Косачи“ на Елин Пелин. Тя беше добре приета от учениците, защото произведението е изучавано два пъти – в шести и в единадесети клас. Почти половината зрелостници са писали по творбата есе, а малко повече от 30% - съчинение. Шест на сто са преписали зададения в условието откъс. Данните показват, че освен с резюмето и със създаването на текст, учениците са имали проблеми и с въпросите, проверяващи пунктуационната норма. Те обаче добре познават правописа в думи с променливо „я“, с „о или у“ и „и или й“. Справили са се и при разпознаване на мотивите и образите в художествен текст, термините в текст и с определянето на текст към дадена сфера на общуване.

Учениците от София-град, Варна, Пловдив и Смолян имат най-добри резултати по български език и литература. С най-ниски постижения са съучениците им в Кърджали, Силистра, Ямбол и Разград. На втория изпит най-добро е било представянето в София-област, Варна, Смолян и Добрич, а най-слабо – в Монтана, Хасково и Перник. Трите училища с най-висок успех по БЕЛ са 91 Немска езикова гимназия, 73 СУ и 164 Испанска гимназия в София. В топ три по предмет по избор са СМГ, Първа частна математическа гимназия и училището в смолянското село Чепинци. Доброто представяне там се дължи на усилията на учителката по биология Даниела Куцева. По думите на заместник-министър Таня Михайлова преподавателката е с 23-годишен опит и е направила две пробни матури през годината за учениците си. Тя успява да ги мотивира да учат биология, като постоянно дава и консултации. В резултат голяма част от зрелостниците ще кандидатстват медицина или друга специалност, която изисква приемен изпит по биология.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Свят Преди 3 минути

Израелският министър-председател демонстрира твърда решимост да действа самостоятелно на фона на призиви на ключови партньори като САЩ и Германия да не го прави

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Свят Преди 22 минути

Индия се е превърнала в основен купувач на руски петрол, като доставките за страната са се увеличили до около 40%

<p>Провалът и възходът&nbsp;на Путин от агент на КГБ до върха на Кремъл</p>

Путин: Как агент на КГБ от Ленинград стигна до върха на Кремъл

Свят Преди 43 минути

През 1996 г. той се премества в Москва и започва работа в Кремъл

Снимката е илюстративна

Двама души загинаха при падане на лавина в Камчатка

Свят Преди 1 час

Те са били част от по-голяма туристическа група

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Свят Преди 1 час

Индексът на потребителските цени в ЕС е стигнал 2,8% през февруари спрямо 3,1% през януари

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Любопитно Преди 1 час

"Менструален грип" е разговорен термин, използван за обозначаване на симптоми, които обикновено се появяват преди и по време на менструация

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Свят Преди 2 часа

При мащабна операция в болничния комплекс "Аш Шифа" в Газа са били убити десетки палестински бойци, арестувани са над 200 души

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

Свят Преди 2 часа

Все още не се съобщава официално кой попада във въпросния списък

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Любопитно Преди 2 часа

Експерти отбелязват, че събуждането преди кулминационния момент на смъртта служи като защитна реакция

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 3 часа

На 19 март почитаме паметта на светите мъченици Хрисант и Дария

<p>&quot;Часовникът на апокалипсиса тиктака&quot;</p>

Гутериш предупреди: Човечеството няма да преживее продължение на "Опенхаймер"

Свят Преди 3 часа

Генералният секретар на ООН се опита да привлече вниманието към риска от ядрена война

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Любопитно Преди 3 часа

Макаците се изолират социално като хората с напредването на възрастта

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

България Преди 4 часа

След като СРС отмени задържането му под стража и не наложи друга, Илко Захариев беше освободен

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 4 часа

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Любопитно Преди 4 часа

Учените разбират, че специфични звуци отличават живите, здрави местообитания от тези, които са увредени от избелване, болести или човешка намеса