14

С офийска окръжна прокуратура приведе в изпълнение присъда, с която Владимир Пелов Стефанов от Ботевград е признат за виновен в извършването на пет тежки умишлени престъпления: въоръжен грабеж в особено големи размери, отвличания на три лица – едното от които малолетно, опит за убийство на четирима служители на МВР при изпълнение на службата им.

Всички тези престъпления са извършени при условията на опасен рецидив. Присъдата е и за противозаконно отнемане на лек автомобил, извършено повторно, съобщиха от прокуратурата.

Осъденият Стефанов ще търпи наказание в размер на 25 години лишаване от свобода в затвор при строг режим, както и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 5 години.

Отделно от това, осъденият ще търпи и наказание от 6 години, 11 месеца и 12 дни, представляващо остатък от наказание, наложено му с предходни присъди, по които през 2010 година е бил предсрочно освободен.

Стефанов бе обвинен от Софийската окръжна прокуратура за това, че на 27.08.2011 г. в Ботевград в съучастие с Димитър Огнянов Иванчев е извършил петте престъпления. Двамата съучастници са извършили въоръжен грабеж на златни накити от ателие, в размер на 51 590 лева. В процеса на бягство от местопрестъплението, двамата осъдени, използвайки огнестрелно оръжие, преследвани от служители на МВР, са отвлекли три лица, едното от които е било малолетно, отнемайки автомобила е един от пострадалите.

При бягството осъдените са възпроизвели изстрели срещу преследващите ги полицейски служители.

Владимир Пелов Стефанов е обвиняем за още едно престъпление - умишленото убийство на братята Цветан и Марко Петрови в Ботевград - вижте във видеото.

Телата на братята бяха открити 25 март в центъра на Ботевград. Часове след двойното убийство полицията задържа Владимир Стефанов, а по ръцете и косата му бяха намерени барутни частици.

Стефанов вече е осъждан за убийство. Жертвата е пловдивският сараф Ганчо Караиванов. Той е разстрелян на входа на жилището си в квартал „Тракия” на 16 май 1997 г. пред очите на съпругата му Мариана.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@