7

До момента сме осигурили (на Украйна - бел.ред.) над 7000 тона материални средства, в това число милиони боеприпаси от различен вид и калибър плюс над 140 машини, които пътуват към Украйна. Това каза министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев по време на днешния отчет за свършеното от кабинета за изминалите девет месеца.

В края на м.г. парламентът реши, отхвърляйки вето на президента, България да предостави безвъзмездно бронирана транспортна техника на Украйна. Тези машини са дадени на създадените Вътрешни войски 80-те години и не са използвани от жандармерията. За МВР те категорично са с отпаднала необходимост, каза тогава Тагарев. Според него украинската армия не може да тръгне в атака с тези машини, но те биха им послужили в определени условия. 

Моят основен приоритет е адаптирането на българските Въоръжени сили и системата за управление към рязко влошената среда за сигурност, създаване на условия за ефективно изпълнение на плановете на НАТО за възпиране и отбрана на Източния фланг, каза Тагарев.

Отчет на министрите за извършеното през последните 9 месеца

По думите му оказването на помощ на Украйна остава безспорен приоритет на кабинета, подкрепен от Народното събрание.

Нашата отбранителна индустрия работи с максимален капацитет, заяви министърът в оставка.

Бойко Борисов беше прав вчера, че България е сред страните, предоставящи значителна военна помощ, каза Тагарев. България е помогнала на Украйна много повече от големите и богати държави в Европа, заяви Борисов вчера.

Работим активно за определяне допълнителни възможности за предоставяне на въоръжение на Украйна и получаване на финансови компенсации. Моята амбиция, при подкрепа от парламента, е да осигурим по този начин един млрд. лв. над гласувания бюджет, които ще реинвестираме за ускорено превъоръжаване на армията, обясни Тодор Тагарев.

Ще се фокусирам върху подобряването на социалния статус на хората в отбраната и условията за обучение и подготовка, така че да се повиши престижът на военната професия и тя стане привлекателна за повече млади хора. Ще работя за повишаване на конкурентоспособността на българската отбранителна индустрия и интегрирането ѝ в европейската и евроатлантическа отбранителна технологична индустриална база, което ще донесе трайни икономически ползи за страната и нови работни места, коментира още министърът на отбраната.

Николай Денков: Управленската програма продължава и през следващите 9 месеца

Министърът на земеделието и храните в оставка Кирил Вътев изтъкна три основни фокуса в работата на неговия екип по време на отчета.

Като първи основен акцент Вътев посочи законодателните промени в подкрепа на местните производители – както български, така и местни по места, за да може повече български продукти да достигат до трапезата на потребителите.

На второ място аграрният министър в оставка постави укрепване и повишаване на лабораторния капацитет за контрол на качеството и безопасността на храните. 

Като последна точка Вътев насочи вниманието към възстановяването и модернизацията на хидромелиоративните системи на България. "Възстановяваме и административния такъв капацитет, който беше сведен до нула", подчерта той, припомняйки, че в момента тече рехабилитацията на 24 ключови канала за напояване.

Вчера министър Вътев заяви в публичен видео отчет за извършеното от екипа му в рамките на правителството на акад. Николай Денков, че девет месеца са защитавали интересите на земеделските производители, инициирали са процеси по възстановяване на напояването и окончателно са утвърдили държавния контрол върху храните на "Капитан Андреево".

ГЕРБ поканиха ПП-ДБ на преговори в събота

Водещ приоритет на Министерството на здравеопазването до края на годината е изграждането на Национална детска болница, има и необходимата договореност с Европейската инвестиционна банка, коментира министърът на здравеопазването в оставка проф. Христо Хинков. Здравеопазването е тежка система, в която промените изискват време и резултатите се очакват не веднага, а след период, в който се виждат положителните ефекти от заложеното в управленската програма, добави той. Друг приоритет е усъвършенстване на трансплантационния модел в стараната, а тази година сме рекордьори в донорските ситуации и трансплантации, допълни проф. Хинков.

Краткосрочните мерки, директно насочени към хората, са продължаване на дигитилазицаията, разширяване на възможностите на гражданите за достъп до пациентското им досие, както и усъвършенстване на системата за проследяване на лекарствата, така че максимално да се ограничи периодичният недостиг на медикаменти.

За намаляването на доплащането (ангажимент, който проф. Хинков пое в началото на управлението си) както и увеличаване на реимбурсиране на лекарствата също е достигната в някаква степен и тази цел, каза още той.

Горд съм, че работих в правителство, което показа, че България може да бъде управлявана по интелигентен и достоен начин, добави проф. Хинков.

Денков: Абсолютно неоснователни са внушенията, че някой от наша страна иска избори

Приемане за първи път на Закон за лобизма и лобистката дейности е ключов приоритет. Това коментира министърът на правосъдието в оставка Атанас Славов по време на отчета. 

Той посочи, че с такъв закон ще се дадат гаранции, че законодателният процес, вземането на решения - "защитава публичните интереси, а не някои частни интереси".

Като друг приоритет министърът отбеляза реализирането на практика на промените в Конституцията, изготвяне на нов Закон за съдебната власт, който вече е обявен за предварително обществено обсъждане. Атанас Славов добави, че проектът ще бъде консултиран с парламентарните групи и професионалните общности.

Министърът на правосъдието определи за приоритет и активното включване на България в международните дейности, свързани с възстановяване на справедливостта в Украйна, с „ефективното разследване на военните престъпления и престъпленията срещу човечеството, които се извършват в Украйна“.

По думите му това може да се случи с участие на български прокурори и следователи в тези процеси, чрез участие в съвместните екипи за разследване под юрисдикцията на Евроджъст. Също така и чрез изменения в Наказателния кодекс, като се въведат актуалните стандарти за военни престъпления и престъпленията срещу мира и човечеството.

Борисов: Не е виновен президентът, виновни са тези самонадеяни хора, които ни тласнаха в криза

Основен приоритет остава развитието на културния сектор и създаването на по-добри условия за работа в него, както и по-добра система за опазване на културното ни наследство, заяви министърът на културата в оставка Кръстю Кръстев.

Кръстев изтъкна добрата работа на екипа, който работи в Министерството на културата (МК). „Благодаря за подкрепата на Министерския съвет, на Народното събрание, на всички хора от сектора, с които работихме заедно, имахме подкрепата и затова свършихме доста сериозна работа“, каза той.

Започнали сме няколко проекта и ще ги развием, живот и здраве, допълни Кръстев. Започва процедура за подписване на споразумение за създаване на център за култура и изкуства „Св. св. Кирик и Юлита“. Осигурили сме над три милиона лева. Имаме много важната поддръжка на ЮНЕСКО. Работим с много сериозни фирми, има интерес от други държави. Развитието му е като единствен център в света за световно наследство“, посочи той.

„Паралелно с това, създаваме и регионален център за подводна археология, отново под егидата на ЮНЕСКО. До 31 март ще внесем кандидатурата. В него ще работят експерти от цял свят. Искам да благодаря изключително много на местните власти и на университетите в страната, на БАН и на Националния център за подводна археология“, каза Кръстю Кръстев.

По думите му българското изкуство става все по-разпознаваемо в света, затова МК продължава да подкрепя неговото експониране по света.

„Подкрепяме развитието с нови разходни стандарти на делегираните дейности като регионални библиотеки, музеи, читалища. С над 18% е увеличението за библиотеките и музеите. Има нова методика за сценичните изкуства и нови програми с нашите ключови партньори. Искам да ги кажа, че Сдружението на общините са едни от най-важните“, посочи Кръстев.

Той припомни, че увеличението на бюджета в Националния фонд „Култура“ е с девет милиона лева. Четиридесет милиона лева са предвидени за проектно финансиране за държавни, общински и частни организации, добави Кръстю Кръстев. 

ПП-ДБ поканиха Мария Габриел, Борисов и преговорния екип на разговори, ето кога

Екипът на Министерството на труда и социалната политика под моето лидерство си постави два стратегически приоритета, които ще бъдат нашата пътеводна светлина в следващите месеци до края на годината, коментира министърът на труда и социалната политика в оставка Иванка Шалапатова по време на отчета за свършеното от правителството за деветте месеца.

Първият е продължаване на политиката за повишаване доходите на населението, което може да се случи, когато продължим и ефективната подкрепа за повишаване производителността на труда именно чрез инвестиране в компетенции на работната сила, обясни Шалапатова.

По думите ѝ това е едно много важно условие, за да може да има успешен бизнес. За нас е много важно до края на годината да постигнем целта заедно със социалните партньори да транспонираме изцяло директивата за определянето на минималната работна заплата с един предвидим механизъм, който да отчита териториалните и икономическите особености, каза тя.

Изключително важен приоритет за нас е насърчаването и на демографското развитие, защото в България, както каза и Мария Габриел, ние можем да гледаме на статуквото като на шанс и като на възможност, същият е и подходът ни и в посока развитие на демографската ситуация в страната, каза Шалапатова.

Вторият ни стратегически подход е свързан с подобряване на социалната подкрепа и извеждане на хората от продължително състояние на бедност и социално изключване, посочи тя. Шалапатова уточни, че подходът им е да прекратят практиката, в която се дават помощи по равно, „на калпак“, тоест да няма ефективност и целенасоченост на социалното подпомагане. Тя отбеляза тяхната амбиция да демонстрират как помощи и социални услуги всъщност могат да овластят хората, които да не зависят постоянно от държавата, а да бъдат активни граждани в нашата страна.

До края на годината сме поели един изключително тежък ангажимент и аз имам увереността, че ще го изпълним, а именно да оставим в историята на България социалните домове, защото ще закрием последните четири дома за медико-социални грижи за деца, каза Шалапатова.

Имаме амбицията да реализираме една активна подкрепа на лицата, пряко и косвено засегнати от зеления преход в Маришкия басейн, както и да продължим нашата амбиция да повишим дигиталните компетенции и производителността на труда на работната сила, така че те да бъдат наистина полезни спрямо модерните нужди на бизнеса и на икономиката, посочи тя.

В краткосрочен план наша грижа са хората в социалната система, повишаване на техните възнаграждения и компетентност, за да могат да бъдат те надежден и адекватен партньор, когато хората имат нужда от социална подкрепа, каза Шалапатова.

Румен Радев: Явно страстите се нажежават

Модернизацията на железопътния транспорт и развитието на спешната помощ по въздух определи като своите приоритети министърът на транспорта и съобщенията в оставка Георги Гвоздейков.

„Да, това е дълъг процес, но ние сме започнали първоначалните стъпки. Близката задача, за която трябва да положим максимални усилия, е финализирането на обществените поръчки по доставка на подвижен състав и подписването на договори. Това е проект, финансиран по Плана за възстановяване и устойчивост. Това би било усетено от хората най-добре, тъй като транспортът е с огромен потенциал – иновативен и екологичен“, посочи Гвоздейков за развитието на железопътния транспорт. 

Той увери, че поставената от правителството цел е до края на годината на територията на България да има три действащи оперативни бази, където да са позиционирани въздушни линейки. „Най-важното е, че в момента изготвяме програма и план за обучение на кадри – пилоти. До средата на годината ще бъде създадена организация за обучение на пилоти и по този начин ще създадем възможност за осигуряване на необходимия капацитет от човешки ресурси в тази важна задача“, каза още той. 

Имам амбицията през тази година да съкратим в България инвестиционният процес с една година, което в много голяма степен е в наши ръце, каза министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов по време на отчета.

Министър Попов изрази надежда, че тази амбиция може да се постигне.

От 1 януари 2025 г. всички български граждани с увреждания ще могат автоматично да получат своята годишна винетка, без да подават заявление. Това каза министърът на електронното управление в оставка Александър Йоловски. „Майките няма да е необходимо да подават заявление за получаване на еднократната помощ за раждане на дете, нито родителите, които записват своите ученици в първи или осми клас например“, добави Йоловски.

Това е реалното приложение на т.нар. проактивни услуги. Нещо, което е изключителна трудност за въвеждане в България през последните 22 години, каза министърът.

Вторият голям приоритет за следващите месеци е централизацията на обществените поръчки в областта на електронното управление и информационните и комуникационни технологии, така че да се сложи край на секретните обществени поръчки, всички те да бъдат само открити процедури с критерии на възлагане – най-ниска цена, коментира Йоловски.

Според него по този начин държавата ще направи много сериозни икономии на финансов ресурс, които могат да бъдат насочени към повишаване на киберсигурността на държавната администрация.

За повишаване на качеството на училищното и на академичното образование имаме краткосрочни цели - за развитието на дигитализацията в образованието България и за подобряване на платформата "Дигитална раница", както и с прилагане на насоките за изкуствения интелект. България е една от първите страни в Европа и в света, в която има насоки за прилагане на изкуствения интелект в училище и в помощ на учителите, както и за развитието на социални и емоционални умения у учениците. Това каза министърът на образованието и науката в оставка проф. Галин Цоков в Министерския съвет при отчета на правителството за изминалите девет месеца, като очерта и предстоящи приоритети за Министерството на образованието и науката (МОН) в следващия период на управление.

Министър Цоков съобщи, че още през следващия месец България ще е център на едно световно събитие, защото ще бъде представен световният доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за изследване на социалната и емоционална интелигентност сред учениците в цял свят. 

Основната цел пред екипа на Министерството на енергетиката е достъпна, сигурна и устойчива енергия за гражданите на България за техния по-добър живот. Това каза министърът на енергетиката в оставка Румен Радев в Министерския съвет. "В рамките на тази важна цел ние се водихме и изпълнявахме решенията си през изминалия 9-месечен период", добави енергийният министър в оставка. 

В следващия 9-месечен период Радев формулира няколко основни задачи. Първата е да се завърши стратегията за устойчиво енергийно развитие на България до 2030 година с хоризонт 2050 година. "Това става в синхрон с Интегрирания план Енергетика - Климат", заяви министърът. Той добави, че втората задача е да се продължи активно с реформата по либерализация на пазара на електроенергия на едро - внимателно, но и с ясното разбиране за последователност. Третата основна задача е да се запази решителността и импулсът, който е създаден в разработването на новите ядрени мощности пред страната ни, новите балансиращи хидроенергийни мощности, както и развитието на преносната инфраструктура.

"Това са големите стратегически проекти на България", завърши министърът на енергетиката в оставка Румен Радев.

Министерството на иновациите и растежа (МИР) има два стратегически приоритета – насърчаване на иновациите и привличането на стратегически инвеститори за България, каза министърът на иновациите и растежа в оставка Милена Стойчева при отчета на правителството и представянето на приоритетите на МИР през следващите 9 месеца. 

Подходът за постигане на първата цел, по думите ѝ, ще бъде постигнат чрез активна програма и продължаване на визията и работата по превръщането на България в лидер на иновационен хъб за Югоизточна Европа (ЮИЕ).

"Технологиите, човешкият талант и екосистемният подход са в основата на визията ни за превръщането на ЮИЕ в иновационен хъб", посочи министърът в оставка. "Имаме конкретни мерки, които сме заложили и които предвиждат насърчаване на новостартиращи предприятия, както и стимулиране на развитието на иновации в утвърдени компании", каза тя.

Милена Стойчева изтъкна и стремежа към ефективно използване на предвидения финансов  ресурс за създаване на фонд за технологичен трансфер и офис за технологичен трансфер, заедно с нови политики и инструментариум, който да стимулира иновациите в приоритетни области – отбраната, чиповета, космоса, изкуствения интелект, биотехнологии, зелени технологии, съхранение на енергия, машиностроене и металургия. 

Това по думите ѝ ще върви с последователно прилагане на устойчив подход по модела на отворена иновация.  

"Продължаваме да работим за това иновацията да бъде хоризонтална политика и синергийно да развиваме този подход с всички останали партньори и министерства", обясни министърът в оставка.

Вторият приоритет за привличане на инвестиции ще се основава на политиката за иновации и привличане на стратегически за региона инвеститори. За целта са планирани няколко мерки, свързани с разработването на Национална стратегия за технологичните паркове и индустриални зони. 

Като цел Милена Стойчева изтъкна и оптималното използване на финансовите инструменти в портфейла на МИР и активна работа на регионално и световно ниво за представяне на България като много атрактивно място за инвестиции, свързано с таланта, технологиите и стратегическото ни позициониране. 

"Като МИР постигнахме резултат по привличане на ресурс, съвместно с Министерството на финансите и подкрепата от ЕИБ, ЕИФ, в размер на 1,38 млрд. лева за следващия програмен период, който ще осигури ликвидност за компаниите и за развитието на българския бизнес", каза в заключение министърът в оставка Милена Стойчева.   

Основният ни приоритет е да продължим програмата и реформата в областта на маркетинговите и рекламни политики, а именно повече прозрачност и ефективност и за първи път в партньорство с бизнеса и общините. В резултат на тази реформа, само с пет милиона лева, вложени ефективно и правилно, имаме 70 процента възвръщаемост ранни записвания на британски пазар за 2024 г., 30 процента за 2025 г. и 20 процента на пазар Германия. Това каза министърът на туризма в оставка Зарица Динкова.

Вторият ни приоритет е да подпомогнем хотелиерите за повишаване на качеството и конкурентоспособността чрез иновации и устойчивост, каза министърът. Продължаваме политиките на прозрачност и отвореност и пример за това е промяната в процедурата за отдаване на плажовете чрез търг с явно наддаване, посочи Динкова.

Работим за намаляване на административната тежест за бизнеса, за модела на задължителния Гаранционен фонд като елемент от национална защита срещу несъстоятелност на туристическите организатори и гарантиране на по-добра защита на потребителите. Разработва се и мобилно приложение за промотиране на туристическите обекти и маршрути. Работи се и по проекта за създаване на Дом на розата в София, каза още министър Динкова.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Зеленски: Това ще бъде като аплодисменти за Путин

Зеленски: Това ще бъде като аплодисменти за Путин

Свят Преди 13 минути

Зеленски: Знаем, че САЩ подкрепят срещата, но не знаем на какво равнище

Пилон в училищен двор падна и рани ученичка

Пилон в училищен двор падна и рани ученичка

България Преди 2 часа

По първоначална информация пилонът се чупи, след като дете се е покатерило на него

Столтенберг: Правото дава на Украйна да удря цели в Русия

Столтенберг: Правото дава на Украйна да удря цели в Русия

Свят Преди 4 часа

Международното законодателство позволява поразяването на военни цели в Русия от украинците

Незабравимо 5G лято с 20 000 MB бонус в предплатените пакети Free2Go от Vivacom

Незабравимо 5G лято с 20 000 MB бонус в предплатените пакети Free2Go от Vivacom

Технологии Преди 5 часа

Vivacom обновява и допълнителния пакет към предплатената услуга

<p>Арестуваха мъж, който се разхождал гол в самолет</p>

Арестуваха мъж, който се разхождал гол в самолет и блъснал стюардеса

Свят Преди 5 часа

Повече за ареста четете в следващите редове

Служителите на "Ел Би Булгарикум" във Видин излязоха на протест

Служителите на "Ел Би Булгарикум" във Видин излязоха на протест

България Преди 5 часа

Натрупано е голямо количество готова продукция

Как и на каква възраст имат право да гласуват в ЕС за европарламент

Как и на каква възраст имат право да гласуват в ЕС за европарламент

Свят Преди 6 часа

Минималната възраст за упражняване правото на глас в отделните държави е между 16 и 18 години

Аня Тейлър-Джой е лице на новия брой на Vogue

Аня Тейлър-Джой е лице на новия брой на Vogue

Любопитно Преди 6 часа

28-годишната Аня е в раирано плетено боди, което подчертава фигурата ѝ

Лъже ли Украйна за свалените руски самолети?

Лъже ли Украйна за свалените руски самолети?

Свят Преди 6 часа

Не е изключено 110-та механизирана да е била в състояние да свали седем Су-25 за месец

<p>Виждали ли сте Париж в... Китай? (СНИМКИ и ВИДЕО)</p>

Виждали ли сте Париж в... Китай? (СНИМКИ и ВИДЕО)

Любопитно Преди 6 часа

Вероятно ще решите, че сте във Франция. Не, не сте

Вивиен, дъщерята на Анджелина Джоли и Брад Пит, премахна фамилното си име

Вивиен, дъщерята на Анджелина Джоли и Брад Пит, премахна фамилното си име

Любопитно Преди 7 часа

Не е ясно дали тя законно е променила името си

<p>Най-големите скандали в историята на Църквата</p>

Педофилия, окови, екзорсизъм и връзки с нацизма и мафията! Най-големите скандали в историята на Църквата

Свят Преди 7 часа

Зад стените на религиозните институции се крият много мрачни тайни

"Титан беше измишльотина": Милиардер ще пътува с нова подводница до "Титаник"

"Титан беше измишльотина": Милиардер ще пътува с нова подводница до "Титаник"

Свят Преди 8 часа

През юни 2023 г. подводницата "Титан" се взриви под водата, убивайки петимата души на борда

Дърво падна върху кола до полицейско управление в София (СНИМКИ)

Дърво падна върху кола до полицейско управление в София (СНИМКИ)

България Преди 8 часа

Инцидентът е станал до сградата на Пето РПУ

Майк Тайсън се почувствал зле по време на полет от Маями до Лос Анджелис

Майк Тайсън се почувствал зле по време на полет от Маями до Лос Анджелис

Свят Преди 8 часа

58-годишният бивш шампион в тежка категория почувствал гадене и замаяност

Съветът на Европа отчете напредък на България в борбата срещу прането на пари и тероризма

Съветът на Европа отчете напредък на България в борбата срещу прането на пари и тероризма

Свят Преди 8 часа

Страната ни ще остане под наблюдение и нов доклад ще бъде изготвен догодина