Николай Денков: Управленската програма продължава и през следващите 9 месеца
Източник: БГНЕС
8

„Целта на този отчет е накратко да обобщим основните резултати, които успяхме да постигнем през изминалите девет месеца. Имаме ясното съзнание, че управленската програма продължава и през следващите девет месеца. Ние се намираме в средата на нейното изпълнение. Това, което винаги сме казвали с г-жа Габриел е, че ще направим всичко възможно да направим плавен преход с минимални сътресения, за да можем да продължим да работим заедно”.

Отчет на министрите за извършеното през последните 9 месеца

Това заяви премиерът в оставка Николай Денков по време на отчета на работата на кабинета през изминалите девет месеца, предаде NOVA.

По думите му от началото на мандата на правителството депутатите са отправили към премиера, вицепремиера  и министрите 56 питания и 1891 въпроса. „НС е провело 13 изслушвания на членове на кабинета, както и 8 блицконтрола с участието ни с г-жа Габриел”, посочи Денков.

И допълни: "Правехме и ежемесечни срещи във Facebook  с хората, отговаряйки на техните въпроси, което също е форма на отчетност. Смея да кажа, че това е едно от правителствата, което регулярно, в най-различни формати е давало отчет пред хората за това, какво сме успявали да направим". 

ГЕРБ поканиха ПП-ДБ на преговори в събота

„Искам да подчертая един списък с резултати, които някакви си потънаха в медийното пространство – не защото не са важни, а защото бяха заглушавани от други събития, които според мен са с по-малко значение, но получиха по-голямо внимание. Имаме зелена светлина за строежа на АМ „Струма”. Започваме строежа отново след години забавяне и спорове, но вече имаме всички разрешителни за строежа. За 9-те месеца има построени 30 километра построени магистрални пътища. През следващите 9 месеца очакваме още между 60 и 90 километра магистрални пътища да бъдат пуснати за движение”, посочи премиерът.

Той подчерта, че за пръв път Министерството на младежта и спорта е създало програма за финансиране на младите шампиони на България и да им даде премии. След прекратяването на пристанище „Росенец” Министерството на транспорта трябваше в много кратки срокове да поеме контрола, с което се справи успешно, за което им благодаря. Министерство на енергетиката навакса с огромно изоставяне по отношение на Териториалните планове за енергиен преход и успя да осигури 2,3 млрд. лева за трите ключови региона в този преход, а част от парите вече са преведени авансово. Министерството на икономиката успя да върне десетки милиони лева предплатени по нереализирани инхаус поръчки на ДКК”, отчете министър-председателят свършеното от министерствата.  

Министерството на околната среда и водите е предприело мерки, които ще спрат унищожаването на защитените дюни. „Няколко министерства координираха усилията си, за да можем да въведем електронните бележки за учениците, електронните рецепти за пациентите и електронните глоби за пътни нарушения. Министерство на образованието създаде проекта „Дигитална раница”, който ще продължи да се надгражда. Министерство на правосъдието започна разследването на военни престъпления в Украйна по свидетелски показания на украински бежанци у нас. Министерство на труда активира над 25 000 икономически неактивни лица на пазара на труда само за последните 6 месеца на миналата година”, допълни Денков.

Денков: Абсолютно неоснователни са внушенията, че някой от наша страна иска избори

„Има и задачи, по които има забавяне”, призна премиерът, но подчерта, че по тях има обективни причини. „Все още очакваме второто плащане по ПВУ. Министерство на финансите е свършило своята работа, но очакваме Народното събрание да приеме няколко законодателни промени. Имаме забавяне по Проекта за Национална детска болница. Имаме изработен нов график и имаме уверения от министър Хинков, че публично оповестения график в момента се спазва”, заяви министър-председателят.  

„Няма да спестя и това, че  често се сблъсквахме с тежки хибридни атаки, остри критики, негодувание, напрежение и дезинформация. Често тези атаки започваха от опозиционните политици. Всеки път атаката се правеше без предварително да е получена съответната информация от министерствата. Разберете, че въпросът не е в това, че ни пречите. По този начин – пречите на България да се развива по правилния начин”, категоричен е Денков.

Борисов: Не е виновен президентът, виновни са тези самонадеяни хора, които ни тласнаха в криза

„Събрали сме се да направим отчет на свършеното през последните 9 месеца, но искам да напомня откъде тръгнахме. Преди 9 месеца направихме труден, но изключително важен избор. Политическите партии подкрепящи кабинета, успяха да смекчат противоречията и откритото недоверие помежду си. Те  подкрепиха кабинет, изглеждащ невъзможен в очите на мнозина в името на едно – стабилността на страната. Демонстрирано беше лидерство, далновидност и умения за поемане на отговорност. Този избор даде шанс на България да сложи край на политическата нестабилност и да не се окажем отново в подготовка на поредните предсрочни избори”, заяви от своя страна и вицепремиерът Мария Габриел.

По думите ѝ е „важно да си припомняме тези обстоятелства”. „Защото видяхме колко много можем да постигнем – дори само за няколко месеца, ако обединим усилия в името на спокойствието и благото на хората. Обединените усилия раждат по-устойчиви резултати. А открития диалог е най-доброто за преодоляване на различията. Искам да благодаря на академик Денков за съвместната работа и за конструктивния тон, който смятам, че успяхме да запазим. Това ни позволи неведнъж да продължим въпреки трудностите и да покажем, че изпитанията ни правят само по-силни и оставаме заедно”, допълни Габриел.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 18 минути

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 49 минути

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 2 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 2 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 2 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 3 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 3 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 4 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 4 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 5 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 5 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни