59

Д ържавният глава Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. На "Дондуков" 2  папката получи третата по численост парламентарна група – "БСП за България".

Президентът заяви, че е избрал да връчи третия мандат на БСП, защото, по думите му, това е партия, която отстоява ценностите свобода, солидарност, справедливост, които са му близки, съхранила е откритост и диалогичност при досегашните усилия за съставяне на кабинет, а най-важната причина са хилядите почтени социалисти, които познава.

"Вярвам, че тези хиляди честни хора и вътрешнопартийната демокрация са гарант, че третият мандат ще бъде употребен за съставяне на правителство около ясни ценности, около отчетен политически профил и безспорни, познати на обществото личности,защото България има нужда от лидерство, каза президентът Радев. Размиването на политическата отговорност зад експертна и друга подобна формула няма как да реши проблемите по разграждането на проваления властови модел, а това е историческата задача пред нас", каза още държавният глава.

Румен Радев представи указа, с който възлага на БСП да определи кандидат за премиер и им пожела успех.

"Ще положим всички усилия да съставим редовен кабинет с мнозинство в парламента, което да предприеме мерките за реформа, за промяна на досегашния модел на управление, да гарантира в следващите месеци стабилност за България и сигурност за българските граждани=", заяви председателят на ПГ "БСП за България" Корнелия Нинова.

Тя посочи, че от БСП разбират отговорността, която поемат в момента, знаят, че България е изправена пред изпитания. "Знаем, че сме изправени пред изпитания като народ и ще опитаме как можем да дадем гаранции за сигурност и стабилност, ще опитаме всичко", каза още Нинова.

Президентът Румен Радев е обяснил на БСП, че следващия петък от партията трябва да отидат при него с кандидат за премиер. 

"Следва разум, мъдрост, спокойствие. Отчитане на изпитанията, пред които сме поставени, като държава и народ, в следващите месеци и полагане на максимални усилия за съставяне на редовен кабинет", коментира тя.

 

А въпросът дали служебният кабинет да стане редовен остава на дневен ред. 

"Ще го обсъдим с колегите от другите парламентарни групи, които ще поканим на разговори. Остана отворен и тук, при президента, с когото го коментирахме. В следващите дни предстои да видим", посочи тя.

По повод "Има такъв народ" и "Демократична България", които обявиха, че няма да подкрепят мандата на БСП, Нинова коментира, че ще ги убедят с това, което предстои пред България. 

"Ние сме изправени пред два избора - да съставим редовен кабинет или да отидем на нови избори. Имаме аргументи защо трябва да има редовен кабинет. Всички колеги са съгласни, че идват кризи, на които трябва да отговорим адекватно, разумно и спокойно", посочи лидерът на левицата.

Президентът връчи на БСП третия проучвателен мандат за съставяне на правителство

От "Има такъв народ" вече обявиха, че няма да подкрепят нито една политическа сила, която получи президентската папка. Ако и този път опитът за редовен кабинет се провали, държавният глава ще разпусне 46-ото Народно събрание и ще насрочи трети поредни парламентарни избори.

Ще успее ли БСП да събере достатъчно подкрепа, за да състави кабинет?

Какви бяха коментарите на партиите преди връчването на третия мандат 

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов посочи Христо Иванов /"Демократична България"/ като отговорен да се стигне до връчването на третия мандат на БСП. Това коментира той пред журналисти на влизане в сградата на Народното събрание преди връчването на третия мандат.

"Бих ви посъветвал да отидете да намерите г-н Христо Иванов, защото той е човекът, който докара нещата до там, че в момента да има трети мандат и той да се дава на БСП. Отидете и го попитайте, има ясен отговорник за тази ситуация", каза Тошко Йорданов.

Христо Проданов от БСП заяви, че за тях е недопустимо на прага на бежанска вълна, здравна, социална и икономическа криза, "да хвърлим държавата отново в избори". 

"Все пак, ако другите не мислят като нас и не го осъзнават, вероятно ще се отиде на избори", заяви той.

По думите му освен към ИТН, левицата трябва да намери пътя и към другите две партии. 

"Така че наистина да се получи това, за което всички говореха, че искат – промяна. В тази връзка ние сме абсолютно решени добронамерено и уважително да подходим към останалите партии – да ги поканим на разговори и след това да проведем обща среща, за да обсъдим приоритетите. Осъзнаваме нашата тежест", поясни депутатът.

Заместник-председателят на ПГ на "Има такъв народ"

Филип Станев коментира, че още преди няколко дни Слави Трифонов е заявил позицията на партията. "Казусът е повече от ясен, мандатът отива в БСП, а ние няма как да съставим кабинет с тях наистина", заяви Станев.

По думите му, това с разговорите са две различни неща. Той припомни, че когато ИТН са опитали да съставят кабинет, БСП са се отзовали на разговори. В политическото общуване освен всичко останало има и известна доза дипломация. Т.е. едни разговори не биха нито навредили, нито биха променили по някакъв начин посоката на действие на ИТН, каза Станев. На въпрос дали се върви към нови избори, той отговори: "От гледна точка на нашата позиция, да".

Председателят на ПГ на "Демократична България"

Христо Иванов каза, че тепърва ще преценят дали въобще да отидат на разговори с БСП. Относно връчването на третия мандат на БСП, той коментира: "Питам се при ясните ограничения на "Демократична България" каква е идеята". Всички знаят каква е нашата позиция. ДБ последователно настояваше да се търси някаква формула преди взимането на това решение, посочи Иванов.
Ние сме демократична формация, окончателното решение по предложението за премиер, за правителство, ще бъде взето от нашите колективни органи, каза председателят на ПГ на ДБ. И добави, че решението дали ще се включат в разговори с БСП също ще бъде взето от колективните органи. По думите му трябва да се прецени дали изобщо има място за това.

Съпредседателят на „Изправи се БГ! Ние идваме!” Николай Хаджигенов коментира, че ще участват във всички разговори.

„Ние положихме началото на този тип политическо говорене едни с други. За съжаление не е достатъчно”, каза той.

И допълни:„Ходът на президента е интересен. Едни и същи хора настъпват една и съща мотика всеки път. Няма как да постигнеш различен резултат, правейки едно и също нещо. Най-вероятно сметката няма да излезе. Политическият реализъм изисква точно това – правене на сметки предварително”.

 Депутатът от ГЕРБ Тома Биков коментира, че

ще отидем на още едни предсрочни избори по време на четвърта вълна на COVID-19 и икономически сътресения.

"Цената за това няма да бъде платена от Румен Радев, а от всички българи", каза той.

И допълни, че дори да бъдат поканени на разговор, няма да участват.

"В предния мандат се опитвахме да предотвратим това, което се случва сега, а именно - два последователно провалени парламента. Един парламент е провален, когато не може да излъчи управление. Това ще се случи отново. А защо Румен Радев даде мандатът на БСП е съвсем друг въпрос, на който той трябва да отговори. При положение, че имаше заявки от други партии, че няма да подкрепят правителство на БСП, беше логично президентът първо да разговаря с всички тях. В случая той даде обречен мандат на левицата", смята още Биков.

Коментари 59
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

59 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 10 минути

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 14 минути

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 43 минути

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 59 минути

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 1 час

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 1 час

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

<p>&quot;Терористи може да пренасят&nbsp;химически и биологични оръжия през границата на САЩ&quot;</p>

Бивш посланик на ООН: Терористи може да пренасят химически оръжия през границата на САЩ

Свят Преди 1 час

През декември около 300 000 мигранти са влезли в Съединените щати през Мексико

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 3 часа

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 3 часа

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 3 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 3 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 3 часа

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 3 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 9 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 10 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата