15

О сновният приоритет на България остава задълбочаването на нашата европейска интеграция – Шенген и членството в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Това каза президентът Румен Радев по време на Годишната конференция на министъра на външните работи с ръководителите на задграничните представителства на Република България, която се провежда в Резиденция „Бояна“.

В събитието участват президентът Румен Радев, премиерът акад. Николай Денков, както и извънредните и пълномощни посланици, постоянните представители в международните организации и генералните консули на България, представители на изпълнителната власт - министри и зам.-министри. 

Конференцията е под надслов „България в многополюсния свят: предизвикателства, приоритети, решения“.

Държавният глава подчерта, че основната цел на външната политика е националната сигурност и независимостта на страната.

"За да имаме ефективна външна политика, трябва да имаме ясни цели и приоритети. Тези приоритети трябва да бъдат комуникирани и отстоявани с консенсус", посочи Радев.

По думите му е изключително важно как ще бъдат реализирани тези приоритети. "Трябва да имаме пълноценна стратегия с ясни механизми, които реализират нашата визия навън. Трябва да имаме силни структури по места в света и тук", посочи Радев.

Държавният глава благодари на участниците във форума, че продължават да отстояват, съхраняват и да развиват богатите традиции и достижения на българската дипломация.

"Продължавате да отстоявате с достойнство и чест интересите на България по света. Това изисква много усилия, защото виждаме, че в един свят с огромна динамика на геополитическите процеси, с влошаваща се среда за сигурност, включително днес в Черно море, имаме предпоставки за влошаване на сигурността", коментира Радев.

"В свят с една жестока конкуренция в икономическата област, със задълбочаващи се климатични промени, обедняване на цели държави, на огромни слоеве от населението. Това поставя големи изисквания и предизвикателства към българската дипломация", добави той. 

Радев заяви, че войната в Украйна увеличава риска за мира и сигурността не само в региона на Черно море, а и в глобален мащаб.

"Този военен конфликт отдавна прерасна във война на изтощение, която подлага на огромно изпитание нашите икономически и социални системи, която повишава инфлацията и води до задълбочаване на процесите с нарастване на бедността", посочи държавният глава.

По думите му наред с укрепването на нашата национална сигурност, модернизацията на Българската армия, с повишаването на оперативните способности, България следва да полага активни усилия за подкрепа на всички многостранни отношения, водещи до деескалация, незабавно прекратяване на военните действия и установяване на мир, до ограничаване на последствията. 

"България има нужда от много по-евтини, но с огромна ефективност малки проекти за модернизация, касаещи системи за наблюдение, разузнаване, комуникация, координация и управление, за да може големите проекти, които носят голям боен потенциал, да могат да се включат в единно информационно пространство", смята Радев. 

"Изключително несправедливо е това, което се случва в момента за България и Румъния относно Шенген", заяви държавният глава.

Радев посочи, че Шенген е важна тема за България и касае нашата икономика, време, достойнство. Достойнството на всеки един български гражданин, който чака по опашки. За да бъдем успешни за приемането ни в Шенген трябва да е ясна и хронологията на процеса, посочи Радев. По думите му България и Румъния не са остров на хаос и липса на върховенството на правото. 

"Ние правим много неща и се справяме по-добре от редица държави членки на Шенген по отношение на защита на външните граници", посочи Радев.

"Въпросът е "вие какво правите", защото ние в България задържаме през ден нелегални трафиканти на мигранти. Тези трафиканти на мигранти идват от държавите членки при нас, за да правят бизнес през нашата граница, а вие защо ги пускате? Ние, когато ги разпитаме, се установява, че най-важното са финансовите и организационни центрове на тази престъпна мрежа, която не е само трафик на мигранти, тя ражда корупция, престъпност, сива икономика. Тези центрове не са в България, те са на север и запад от нас, дайте да се справим заедно", коментира Радев.

Той посочи, че именно затова страната ни е инициирала целева работна група. По думите му, докато не се разбият тези центрове, винаги ще има трафик на мигранти през външните граници. 

Радев отбеляза, че с подписването на договора на Европейския съюз ние сме приели, че трябва да се присъединим към еврозоната.

"Това трябва да отчита готовността на българската икономика и общество, и ние трябва да станем член на еврозоната, когато реално сме покрили с ясни, силни, икономически мерки условията за дефицит и инфлация, а не чрез административни решения и срокове", посочи той.

По думите на Радев това изисква активна, сериозна политика в областта на икономиката. 

"Членството в ОИСР е стандарт, който ще облекчи инвестиционния процес, но ние трябва да направим така, че реформите, които трябва да извършим, да водят до много по-добри политики в образование, здравеопазване, конкурентоспособност, за да можем да повишаваме качеството на живот на българските граждани. Процесът върви с изключително добри темпове', каза Радев. 

Той отбеляза като изключително амбициозна цел създаването на външнополитическа стратегия на страната ни. "Имаме нужда от такава стратегия", добави Радев. 

България да бъде активен член на ЕС, НАТО, задаващ посока, влизане в Шенген и еврозоната, както и членството в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) очерта като външнополитически приоритети на България вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

"Искрено се надявам да заявим, че в рамките на евроатлантическите си ценности има какво още да постигнем със САЩ и Обединеното кралство. Трябва да погледнем и към други части на света – Япония, Индия, Латинска Америка", коментира Габриел относно стратегическите партньорства на страната ни. 

"След 100 дни на активна дипломатическа дейност можем да се гордеем с постигнати резултати. Разчитаме на всеки един от вас България да оформя решения, да определя посока", обърна се вицепремиерът и външен министър към участниците в дискусията.

Тя отбеляза, че в основата на работата им са целите и приоритетите на държавата и извеждането на преден план на техния устойчив характер. 

"Трябва да продължим така, че да има ясни процедури за кариерно развитие на дипломатите, да устояваме достойното заплащане", подчерта Габриел. Тя припомни за актуализацията на дългосрочните командировъчни на дипломатите и добави, че предстои да бъде приет нов устройствен правилник на Министерството на външните работи.  

"България ще продължи да оказва всестранна подкрепа – хуманитарна, военна, политическа, дипломатическа подкрепа на Украйна", заяви Габриел. Според нея подкрепяйки Украйна, България подкрепя демокрацията и основания на правила международен правов ред, отстоява европейските ценности и принципи.

Премиерът акад. Николай Денков от своя страна посочи, че вътрешната и външната политика трябва да бъдат поставени в пълен синхрон, за да бъдат успешни.

Славов в САЩ: Присъединяването към Шенген и еврозоната са основни приоритет на правителството

Денков: Обсъдихме с еврокомисаря приоритетите на правителството

Радев: Кабинетът не води достатъчно активна политика да убеди Австрия и Нидерландия за членството ни в Шенген

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 5 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 5 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 7 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 7 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 8 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 9 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 9 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 9 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 10 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 11 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 11 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 11 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 11 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

<p>&quot;Тогава ще се случи най-голямата катастрофа в историята&quot;&nbsp;</p>

Палестина: САЩ са единствената страна, която може да спре Израел от операция в Рафах

Свят Преди 12 часа

Западните държави, включително най-близкият съюзник на Израел - САЩ, настояха Тел Авив да се въздържа от нападение срещу южния град

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 12 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Срути се част от подпорна стена на АМ &quot;Струма&quot;&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Срути се част от подпорна стена на АМ "Струма"

България Преди 12 часа

Предполага се, че от дъждовете са компрометирани два от сегментите на подпорната стена