48

Р уският президент Владимир Путин обвини за сблъсъка в Керченския пролив в неделя украинския президент Петро Порошенко и неговото желание да бъде преизбран, предаде Асошиейтед прес. 

В изказване пред икономически форум в Москва, излъчено по руската телевизия, Путин за първи път коментира военноморския сблъсък край окупирания от Русия Кримски полуостров и намекна за опасността от голям (военен) конфликт между двете съседни страни. 

Според Путин сблъсъкът е бил изцяло провокиран от украинските съдове, които са отказали да комуникират с руските морски граничари и са нарушили териториалните води край южните руски брегове. Неговата версия изглежда противоречи на твърденията на украинското правителство, че украинските кораби са идвали от друга посока и несъмнено са били в международни води, отбелязва АП. 

При задържането на украинските нарушители руските морски граничари "прецизно и перфектно изпълниха своя дълг", посочи президентът. Те и не можеха да действат иначе, защото тогава "трябваше всички те да бъдат дадени под съд. Но те изпълниха законните си функции по защита на териториалната цялост на Руската федерация", подчерта Путин, цитиран от Франс прес и ТАСС. 

Той отново повтори, че това е било "провокация, организирана от сегашната власт (в Киев) , включително от действащия президент, в навечерието на президентските избори в Украйна", посочва ДПА. Според него заради ниския си рейтинг Порошенко може дори да не успее да се класира за втория тур, "и затова трябва да направи нещо, за да изостри ситуацията и да създаде непреодолими препятствия за своите конкуренти, преди всичко от опозицията", добави той, цитиран от ТАСС. 

Путин изрази мнение, че станалото в Керченския пролив е просто "един граничен инцидент и нищо повече". Той напомни, че в предишни години Украйна е имала по-сериозни основания да обяви военно положение, например в разгара на конфликта в Донбас. "Тогава фактически имаше война, и не беше въведено никакво военно положение, а сега, заради неголям инцидент в Черно море, въведоха военно положение. Явно това се прави в навечерието на изборите и това е абсолютно очевиден факт", отбеляза той. "Това е игра на (преднамерено) изостряне на обстановката, нечистоплътна игра вътре в страната с цел сломяване на политическите противници", каза Путин, цитиран от ТАСС.

Украйна сега успешно използва този епизод, за да разпалва антируски настроения, което се харесва на западните политици и затова те са готови да им простят техните прегрешения, отбеляза руският президент.

"Военно положение не означава обявяване на война. 

Украйна с никого не планира да воюва. Просто се въвежда за отбрана, защита на украинската земя, на териториалната цялост, суверенитет и независимост на страната. Военно положение се въвежда извънредно с цел засилване на отбраната на Украйна на фона на нарастващата агресивност и акт на неприкрита агресия, съгласно Международното право, от страна на Руската федерация“.

Това заяви на пресконференция посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко.

"В 10 украински области от днес за 30 денонощия е въведено военно положение. В района живее 190 000-дна българска диаспора, която също е засегната от възникналия руско-украински конфликт в Азорско море", информира той. 

Посолството е в непрекъснат контакт с българското външно министерство, най-вероятно днес ще се проведе и среща с министър Екатерина Захариева.

Украинският дипломат заяви, че е запознат с изказаните позиции на държавния глава Румен Радев и премиера Бойко Борисов, в които се казва, че задържаните моряци трябва бъдат освободени.

Посланикът поясни, че въведеното военно положение в момента означава, че армията в размирния конфликт по границата с Русия, която наброява между 30 000 и 50 000 души, е преведена в готовност да отвърне на удара. За гражданите не се променя нищо. Към момента административните сгради работят в нормален режим, не е ограничено движението от едно място на друго. Режимът ще бъде затегнат само в случай на нападение от страна на руската армия, поясни Москаленко.

Украинският посланик съобщи още, че външното министерство на страната му има официална позиция, в която се казва "кремълският престъпен режим днес за пореден път демонстрира, че няма да спре агресивната политика и е готов на всякакви актове на агресия“. Според Москаленко акцията в Азорско море са още една стъпка на Кремъл над Украйна по пътя за анексиране на Черно море. Освен това, акцията е "нагло нарушаване на статута на ООН“.

Украйна ще изисква спешно да се осигури медицинска помощ на ранените военнослужещи, да се гарантира тяхното незабавно завръщане в страната и да се върне задържаното оборудване.

Поредният конфликт между двете страни се разрази на 25 ноември. Кораби на военноморските сили на Украйна извършват планов преход от пристанище Одеса до Мариупол в Азорско море. За действията е информирана руската страна. Същевременно погранични катери извършват агресивни действия срещу корабите на Украйна. От Киев веднага изтълкуваха реакцията на Русия като грубо нарушаване Конвенцията на ООН по морското право. Съгласно Резолюция на Генералната асамблея на ООН от 1974 г. без да се взима предвид обявяване на война, акт на агресия е атаката на въоръжените сили на една страна по суша, море, въздух или върху морски войски на друга страна.

Инцидентът в Азовско море е провокация, организирана от президента на Украйна Петро Порошенко в навечерието на изборите в страната. Изявленията на президента Румен Радев и на Бойко Борисов са премерени. Не се подготвяме за война.

Това заяви днес посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров пред отбрани български медии във връзка с инцидента в Керченския пролив и часове след пресконференцията по темата на посланика на Украйна у нас Виталий Москаленко.

"Ние не се подготвяме за война и не искаме да воюваме с нашия братски народ. Това е 100-процентната истина”, категоричен е посланикът.

„На 25 ноември сутринта два военни катера и влекач навлязоха в териториални води на черноморския басейн, в Черно море, подчертавам. Те вървяха от Одеса и се движеха в посока мост през Керченския пролив. Разбира се, когато военни кораби навлизат териториални води на каквато и да е държава, включително България, сигурен съм, тази страна има право да попита кой е той, какво е това и накъде тези военни кораби вървят. Никакви отговори не сме получили. На запитванията ни корабите, тези два катера и влекач, мълчаха. Разбира се, у нас се появи въпрос какво се случва. Защото там, както ви е известно, се намира Керченски мост, вход в Керченския пролив, и съответно този мост има стратегическо значение за Русия. Той съединява Русия и Крим. В тази ситуация се опитахме да спрем тези кораби. Те правеха всичко възможно да избегнат съприкосновението с нас и маневрираха из акваторията недалеч от Керченския пролив. След това определен период от времето сме се опитвали да ги спрем, след това, когато един от украинските катери въведе в бойна готовност оръдието, което имаше на борда, ние започнахме да реагираме по съответен начин – преминахме към активна фаза и към задържане на тези кораби. Тези кораби бяха задържани и след това докарани в порт Керч, след което беше проверено състоянието на тези кораби. В състава на екипажа намерихме двама офицери от Службата за сигурността на Украйна, които координираха тази провокация. По съответен начин тези хора са задържани и преместени в Симферопол, където се определя мярка за неотклонение. В дадения случай, доколкото разбирам, дума става за тяхното задържане поради незаконно пресичане на границата на Руската Федерация.

По-рано днес

Под ръководството на министър-председателя Бойко Борисов Съветът по сигурността към Министерския съвет проведе днес заседание. Приета беше позиция на Съвета по сблъсъка между украински и руски кораби в района на Керченския пролив и Азовско море.

В позицията се посочва, че опасното нарастване на напрежението в Азовско море през последните дни е довело до задържане на украински кораби и техните екипажи, както и до раняване на украински военнослужещи. Съветът по сигурността счита, че тези действия от страна на Руската федерация са недопустими, съобщиха от правителствената пресслужба.

"В интерес на всички е Руската федерация и Украйна да проявят сдържаност, а напрежението да бъде преодоляно с диалог. Призоваваме руските власти да освободят незабавно задържаните плавателни съдове и техните екипажи. Очакваме Руската федерация да зачита свободата на преминаване през Керченския пролив в съответствие със задълженията на руската страна съгласно действащото международно право“, пише още в позицията.

Съветът по сигурността към МС ще продължи да следи внимателно ситуацията, включително в тясно сътрудничество с партньорите в ЕС и НАТО. 

Източник: gov.bg

САЩ обещали военна помощ за Украйна, Русия разполага С-400

Радев: Москва да върне украинските кораби

Путин: Германия да удържи Украйна

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 48
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

48 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Ангелов изгони още една от звездите в Hell’s Kitchen 6

Шеф Ангелов изгони още една от звездите в Hell’s Kitchen 6

Любопитно Преди 1 час

Коцето Калки напусна Кухнята на Ада след като Златните загубиха от Сините

Ердоган: Нетаняху е виновен за иранската атака

Ердоган: Нетаняху е виновен за иранската атака

Свят Преди 1 час

Ердоган: Самият Нетаняху е първият, който трябва да бъде осъден

Задържаха шофьор след гонка в София

Задържаха шофьор след гонка в София

България Преди 5 часа

Той е предизвикал катастрофа

Киану Рийвс

Киану Рийвс озвучава таралеж в третата част на Sonic

Любопитно Преди 7 часа

59-годишният актьор ще озвучи таралежа Shadow, който е нещо като "тъмен близнак" на главния герой

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Любопитно Преди 7 часа

Денис и Дарина участваха в играта „Съм/Не съм“ и разкриха повече за живота си извън "Един за друг"

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Любопитно Преди 7 часа

Дворецът се състоял от двадесет стаи и една зала, подът и стените били направени от кал

Това е най-студеното място във Вселената

Това е най-студеното място във Вселената

Любопитно Преди 7 часа

През 1949 г. е предсказано съществуването на температури под абсолютната нула

Нов закон за мобилизация в Украйна

Нов закон за мобилизация в Украйна

Свят Преди 7 часа

Целта на закона е мобилизиране на повече войници в отговор на настъплението на Русия

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

Свят Преди 7 часа

Нарастващите военни разходи помагат на Москва да се предпази от рецесия

<p>С нотки на &quot;животно&quot; и &quot;мокра коса&quot;: Какъв е вкусът на 170-годишно шампанско</p>

С нотки на "животно" и "мокра коса": 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Любопитно Преди 7 часа

Може ли откритието да вдъхнови изцяло нов начин за отлежаване на вино?

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Любопитно Преди 7 часа

Идеята има дълбоки корени в културното минало на Япония, но разводнената версия става все по-популярна в Азия и дори в Америка

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Свят Преди 7 часа

Триполската ТЕЦ беше най-голямото енергийно съоръжение в близост до Киев

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Свят Преди 8 часа

Тази вечер е планирана протестна акция

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

България Преди 8 часа

Вътев беше един от четиримата министри, останали от редовното правителство

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Свят Преди 9 часа

Руските власти се подготвят да преместят части от Африканския корпус в Белгородския регион

<p>Еврокомисарят по вътрешните работи с коментар за приемането на България&nbsp;в Шенген</p>

Илва Йохансон: Приемането на България в Шенген е важна стъпка

Свят Преди 10 часа

Според комисията проверките по външните граници следва да бъдат по-качествени