54

„Провокацията в Керченския проток е съзнателно организирана от президента на Украйна Петро Порошенко, с цел отлагане на изборите от 2019 г.“ Това заяви председателят на Държавната Дума на Русия Вячеслав Володин, коментирайки подписването на постановлението за въвеждане на военно положение в страната.

"По същество това е полагане на основи за отлагане на изборите от 2019 г. и за ограничаване на избирателните права на гражданите. За тази цел Порошенко извърши провокация в Керченския проток", каза говорителят. "За съжаление гражданите на Украйна станаха заложници на авантюрите на ръководството, чиято цел е да запази личната си власт по всякакъв начин", подчерта той.

С въвеждането на военно положение в страната се позволява временно прекратяване на члена на Конституцията относно правата на гражданите да избират и да бъдат избирани. Това се посочва в текста на документа, публикуван на интернет страницата на украинския парламент. Порошенко обаче заяви, че изборите, които трябва да се състоят в края на март, няма да бъдат отлагани.

В руски и украински медии се коментира и тезата, че рейтингът на руския президент Владимир Путин пада и това може да е причина да търси конфронтация с Украйна, което би активизирало поддръжниците му и патриотично насторени среди.

Русия твърди, че три украински военни кораба са нарушили границата на Русия в Керченския проток - свързващ Черно и Азовско море. Трите кораба не реагирали на исканията на съпровождащите ги руски военни кораби и катери незабавно да спрат. Руската страна употребила оръжие с цел принудително спиране на украинските военни кораби и ги задържала. На трима ранени украински военнослужещи е оказана медицинска помощ, животът им не е в опасност, твърдят от руската страна.

Украйна, от своя страна, обвини Русия за случилото се. Украинската флота твърди, че е предупредила Русия предварително за маршрута на трите кораба. Според украинската страна трите кораба са прекарали часове в Керченския проток, тъй като петролен танкер е блокирал нарочно достъпа до протока. 

Украйна твърди също, че шестима моряци са били ранени, след като руски гранични войски са открили огън по трите украински кораба.

Мястото на инцидента - стратегическо и за двете страни. 

На 27 ноември съдът в Крим ще предприеме ответни мерки за прекратяване на задържането на украинските моряци

Задържани са 24 членове на екипажа на корабите на украинския флот, след като са пресекли руската граница в Крим, каза премиерът на републиката Сергей Аксенов по Първи канал.

"На ранените е оказана пълна медицинска помощ в Керч, състоянието им е стабилно", каза той.

Съединените щати предупредиха Русия, че "незаконни действия" като конфискуването на украински кораби в Азовско море предотвратяват развитието на нормални отношения между Вашингтон и Москва, съобщи АФП.

Американският посланик Ники Хейли заяви пред Съвета за сигурност на ООН: „САЩ биха приветствали нормални отношения с Русия. Но подобни действия продължават да правят това невъзможно". 

Конфронтацията в морето е опасно развитие в продължителния конфликт, в който са затънали Украйна и Русия поради подкрепата на Кремъл за руските бунтовници в източната част на страната.

В интерес на всички е напрежението да бъде преодоляно с диалог, а задържаните моряци незабавно да бъдат освободени. Това написа в профила си във Facebook премиерът Бойко Борисов по повод конфликта между Русия и Украйна.

Говорителят на германското правителство Щефан Зайберт каза, че Берлин следи информациите с „голяма загриженост“ и призова към „сдържаност“ за избягване ескалиране на напрежението. „Ние внимателно ще следим случващото се“, каза той пред репортери и допълни, че германското правителство е имало контакт с Киев и Москва.

„Както знаете, германското правителство подкрепя суверенитета и териториалния интегритет на Украйна, което включва и Керченския проток –свободен достъп до Азовско море трябва да бъде осигурен.“

Зайберт определи изграждането на мост над Керченския проток „нарушение на международното право, защото Украйна не е включена“ и призова Русия да освободи украинските кораби и моряци. Говорителят на германското правителство допълни, че използването на военна сила от Русия е било „неоправдано“ и призова „двете страни бързо да възобновят диалога“.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви. че Русия трябва да върне на Украйна корабите и моряците, които бяха задържани при опита да преминат в неделя от Черно в Азовско море.

"Руските власти трябва да върнат на украинците моряците и корабите“, пише Туск, в Туитър. "Обсъдих ситуацията с президента на Украйна Петро Порошенко и проведох среща с негови представители по-късно днес. Европа е обединена в подкрепа на Украйна ..."

 

 

Френското външно министерство също изрази загриженост за инцидента на 25 ноември в Керченския проток. Това се посочва в изявление на официалния представител на Министерството по европейските въпроси и външните работи на Франция.

"Въз основа на известните ни факти, вярваме, че нищо не оправдава използването на сила от страна на Русия", се казва в изявлението. „Външното министерство призовава Русия и Украйна да покажат максимална сдържаност и да предотвратят военната ескалация", цитира ТАСС.

Великобритания осъди "агресията" на Русия срещу украинските кораби в Керченския проток край брега на полуостров Крим.

"Ние осъждаме агресията на Русия при залавянето на три украински кораба и техния екипаж", каза говорителят на Даунинг стрийт, като добави, че "инцидентът дава допълнителни доказателства за дестабилизиращото поведение на Русия в региона".

Киев твърди, че увеличаването на неговото военноморско присъствие се дължи на засилването на контрола от Русия тази година и извършването на продължителни проверки на търговското корабоплаване, които са много скъпи за товарните и пристанищните компании.

Киев и Западът обвиниха Москва, че умишлено е блокирала достъпа на кораби до Мариупол, който има жизненоважен достъп до тежката индустрия в региона.

Мариупол е близо до района на източна Украйна, контролиран от подкрепяните от Москва сепаратисти. Конфликтът от 2014 г. досега доведе до смъртта на поне 10 000 души.

Съединените щати, ключов съюзник на Украйна, се противопоставят на анексирането на Крим от Русия и се стремят да се намали зависимостта на Украйна от руските газопроводи.

Пьотър Толстой, заместник-председател на руския парламент, предупреди във Фейсбук, че "украинските власти, които са кукли на конци, ... рискуват да разгърнат голям военен конфликт". 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 54
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

54 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 5 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 5 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 8 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 9 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 10 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 11 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 11 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 11 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 11 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 11 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 12 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 12 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 12 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 12 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 13 часа

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 13 часа

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура