15

М айките на деца с увреждания заявиха, че са готови на "брутални действия", ако исканията им не се изпълнят.

"Даваме 5-дневен срок на тези 240 депутати да припознаят и придвижат закона, или преминаваме към ефективни действия. Това каза Вера Иванова, предаде БГНЕС.

„Палатковите лагери остават, но ще преминем към ефективни протестни действия. Брутални ще бъдат, ще се борим до край”, каза жената, която беше от тези, които влязохаа в парламента с омбудсмана Мая Манолова и носеше черна тениска с надписа "Системата ни убива".

Те все още не казват какви ще са те тези протестни действия, но са категорични, че ще са драстични. 5-те дни срок са, за да излезе проектозаконът от деловодството.

„Ако има един човек тук да го припознае. Тези, които ни обещаваха и идваха при нас и казват, че са солидарни, искаме да видим сега реално грижа ли ги е за децата ни и за хората с увреждания. Могат да го покажат, ако има хора между тях”, каза жената.

Източник: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манлова заяви, че вече е получила sms от един депутат, че е готов да внесе законопроекта. Това е Спас Панчев. Манолова дойде в Народното събрание, за да депозира проект на Закон за личната помощ, който изготви съвместно с експерти от екипа си и родители на деца с увреждания. В проекта са отразени направените предложения след публичното обсъждане в институцията на обществения защитник.

„Ако законът бъде приет и приложен така, както сме го замислили с протестиращите майки, той ще има изключително голям ефект за решаване на проблеми на хората с увреждания, ще им даде възможност да управляват сами живота си, да водят независим живот и да бъдат наистина пълноправни членове на нашето общество, да имат същите права като ние с вас”, каза Манолова пред репортерите в парламента. Омбудсманът посочи също и че са се съобразили и с желанието на депутатите да почиват през август. „До 31 юли спокойно могат да се справят с приемането на закона, без да правят компромиси с неготово качество”, заяви тя.

Манолова призна, че законопроектът не е съвършен и няма да реши всички проблеми, но е стъпка в правилната посока.

Майките се заканиха, че докато депутатите не го приемат, няма да спрат с протестите. Преди дни обаче социалният министър Бисер Петков призна, че пари за предложената реформа биха могли да се намерят едва догодина.

Вижте още:

Протестът на майките - грозни обвинения и скандал за пари

Майките на деца с увреждания поставиха искания на премиера

Майка на дете с увреждания: Нямаме какво да губим

Социалното министерство още не знае колко пари ще са нужни за лична помощ

Мая Манолова предложи бартер – оставка срещу закони

Стотици хора с увреждания на протест пред Министерския съвет

Майка емигрира, защото детето ѝ не може да оцелее в България

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@