50

О мбудсманът Мая Манолова заяви готовност да подаде оставка в замяна на решаване на проблемите на майките на деца с увреждания. Повод за заявеното ѝ намерение е фактът, че Националният съвет за интеграция на хора с увреждания отхвърли законопроекта за личната помощ.

Причината е, че според тях

законът не защитава интересите на всички хора с увреждания.

Повод са и подозренията към нея за лични амбиции и „краткосрочни политически цели“.

Социалното министерство още не знае колко пари ще са нужни за лична помощ

Стотици хора с увреждания на протест пред Министерския съвет

Майка емигрира, защото детето ѝ не може да оцелее в България

Омбудсманът предлага срещу своята оставка институциите да заявят реална подкрепа и да осигурят гласуване в парламента на законите, които решават проблемите на майките и на хората с увреждания – законите за личната помощ, за социалните услуги и за хората с увреждания, както и на два други закона – за частния фалит и за свръхправомощията на банките.

„В момента, в който осигуря тази подкрепа, в който се гласуват тези проекти, аз си подавам оставката,

тъй като разбрах, че проблемът на всички, които са срещу палатковия лагер, срещу решаването на проблемите на майките, е високото доверие към институцията. Това беше съпроводено с укори и подозрения за лични амбиции или „краткосрочни политически цели“. Е, аз нямам такива. Ако това е техният проблем, съм готова да подам оставка, а те да решат проблема на майките“, каза още Мая Манолова.

Манолова коментира, че сегашната ситуация разделя хората с увреждания. „От 169 млн. лв., които се харчат за чужда помощ и за асистентски услуги, реално асистентски услуги по данни на социалното министерство се предоставят на 11 508 души, за останалите се дават по едни 90 лв., които не стигат за нищо“, отбеляза Манолова.

По думите ѝ

тези пари не се харчат целесъобразно, честно, справедливо.

„Като човек съм трогната от страданието на майките и от тяхната смелост, така че ще стоя с тях до край и по този начин се надявам да мотивирам всички, които се притесняват от мен, да решат проблема на майките“, заяви Мая Манолова. „Ако аз съм им проблемът, те нямат проблем“, добави тя.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@