18

О рганизациите на хора с увреждания излязоха на национален протест заради готвена нова наредба, която включва промени в правилата на трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК).

Стотици се събраха пред Министерския съвет, въпреки че във вторник здравният министър Кирил Ананиев обяви, че по нареждане на премиера Борисов се оттеглят предложените за обществено обсъждане ​проект на наредба за медицинската експертиза и проект на правилника за дейността на ТЕЛК-овите състави и ще продължат разговорите с организациите на хората с увреждания за постигане на съгласие.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА

В Протестна нота до президента, председателя на Народното събрание, премиера и националния омбудсман, хората с увреждания настояват да отпадне формулировката "определяне на работоспособност" и планираното разделяне на медицинската експертиза и оценката на трудоспособността.

Социалният министър обеща справедливост в ТЕЛК-овете

"Хората, които не са заслужавали, а продължават да вземат тези пари или имат корупционни схеми в ТЕЛК-ове, това не може да продължи.

Благодаря на хората, които протестират, утре ще има среща и точка по точка ще обсъдим всяко едно нещо", ко;ентира премиерът Бойко Борисов след днешното заседание на правителството.

"С хората с увреждания, които са на протеста от години работим прекрасно, с всичките им организации и разбирам тяхната болка, но те са наши съюзници. Работим, не за да бъдат ощетени дадени хора. Не сме искали на някого да навредим, точно обратното", каза Борисов.

Той припомни, че при създаване на правителството е подписано коалиционно споразумение и едно от условията на партньорите било да се направи всичко възможно да спре източването на различните системи от хора, които злоупотребяват. „Защото това, което колегата Симеонов със своите експерти, министри в продължение на 5 месеца работи е, не да бъдат ощетени дадени хора, а да се направи така, че тези фалшиви ТЕЛК-ове или източването на ресурс да останат за тези, които действително имат нужда от това", посочи премиерът.

"Относно комисиите ТЕЛК - ще използваме възможно всички ресурси на държавата за по-голям контрол. От там започна всичко. Целта ни е да направим така, че да остане повече ресурс за тях, а не да се пренасочва към друго място", заяви премиерът.

"Готов съм и днес да проведа среща с представителите на организациите на хората с увреждания, но потвърждавам, че такава среща съм инициирал и тя е потвърдена и ще се проведе утре от 15 часа в Министерството на труда и социалната политика. Така че, надявам се, че след днешния протест разговорът ще продължи", каза социалният министър Бисер Петков.

„Още веднъж декларирам, че целта на промените, които правителството предложи не е да намали средствата, които се насочват за подкрепа на хората с увреждания, а по-скоро да постигне по-справедливото им разпределение, насочването им преди всичко към тези, които основно се нуждаят към тях, да се ограничат злоупотребите и съответно да се търсят възможности за допълнителна подкрепа на хората с увреждания”, каза още Бисер Петков.

Той обясни, че концепцията за експертиза за работоспособността е била внесена в Народното събрание в изпълнение на решение на парламента в края на октомври миналата година. Оттогава, тоест в продължение вече на близо 6 месеца, не са предприемани последващи действия по реализацията на тази концепция с подготовка на законови промени, тъй като организациите на и за хората с увреждания се обявиха против някои от промените и съответно реформите, които са планирани и залегнали в тази концепция, каза социалният министър.

Лекари плащат от джоба си хиляди левове заради решения за инвалидност

Във вторник и здравният министър Кирил Ананиев заяви, че целта на здравното министерство е не да се ощетяват правата на хората с увреждания, а точно обратното - да се въведе справедливост, да се премахне субективизмът при определяне на медицинската експертиза, да се завиши контролът и да се създадат условия за по-добър и по-бърз достъп на хората до този процес.

Проектите ги качихме на 2 април, като дадохме възможност в рамките на 30 дни да се проведе обществения дебат и, ако има предложения, които са добри, да направим съответните промени, каза Ананиев. Предложенията са дошли от медицинската гилдия и от националните консултанти по съответните специалности.

Здравният министър даде пример с човек с много тежко заболяване - с диабет, придружен с проблеми на зрението и ампутиран крайник, като този човек, според сега действащата медицинска експертиза, може да получи по-малка пенсия от друг, който има много на брой увреждания с ниска степен.

БСП разпространи позиция, в която обяви подкрепа за "справедливите искания, поставени в протестната нота

на национално представителните организации на и за хората с увреждания и протеста им днес".

В позицията се посочва, че според предложената и засега отложена реформа от правителството на базата на експертизата на работоспособността, част от хората с намалена работоспособност над 50% ще получат отказ за получаване на пенсия за инвалидност, а друга част ще получават частичен размер на пенсията. Пристъпва се към ограничаване на права при липса на реална възможност за трудова и социална интеграция на хората с увреждания, заявяват от БСП.

"Поради неспособността правителството да се справи със злоупотребите и корупцията в тази система, се наказват хората с реални увреждания. С предложените промени не се гарантира ограничаване на корупционните практики и увеличаване на контрола", смятат от БСП.

Според тях предложената концепция не решава основните проблеми на хората с увреждания и оставя редица неизяснени въпроси. Тя има неясен характер, без времеви хоризонт и цели по-скоро икономии на финансови средства.

Лишаването, изцяло или частично, от инвалидна пенсия, без гаранции за възможност за цялостна интеграция - достъпна среда, адаптирани работни места, достъп до съвременни и ефективни социални услуги, адекватни нива на добавките за социална интеграция, е просто стремеж за търсене на икономии, за ограничаване на разходи от една от най-онеправданите социални групи, се казва в позицията на БСП.

Според тях "отдавна ГЕРБ манипулират общественото мнение, че броят на инвалидите в България е много голям", а управляващите са стигнали дотам - "да противопоставят големи обществени групи и да обещават бъдещо увеличение на пенсиите за осигурителен стаж и възраст само след намаление на броя на инвалидните пенсии". Реалността е друга, в България хората с увреждания са около 8 процента, при 16 процента средно за ЕС, се казва в позицията на БСП.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 18
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

18 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 34 минути

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 2 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 3 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 4 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 5 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 5 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 5 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 5 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 5 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 5 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 5 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 5 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 6 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 6 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"