30

П ремиерът Стефан Янев благодари в началото на заседанието на кабинета на всички институции, свързани с организацията на изборите на 11 юли. Той каза, че изборите са били честни, свободни и прозрачни. Успяхме да опровергаем основните страхове и критики, свързани с машинния вот, заяви Янев, предаде БТА.

Премиерът посочи, че е обезпокоен от ниската избирателна активност,

причинена не само от лятото, а и от политическата апатия, което е опасно явление. Мисля, че българските граждани оценяват нашите усилия, а тяхната оценка е най-важна за нас, каза той.

Искам специално да благодаря на МВР, МВнР, ЦИК

и всички останали структури и длъжностни лица, които имаха отношение към подготовката и произвеждането на изборите, посочи Янев. Благодаря им за ефективната работа и за усилията, които положиха, така че да имаме честни, свободни и прозрачни избори. Считам, че в голяма степен успяхме да изпълним основните си задачи в това отношение и да опровергаем основните страхове и критики, свързани с машинния вот. Имахме един спокоен изборен ден, с минимум напрежение и констатирани проблеми. Бяха осигурени нормални условия за работа на секционните комисии. Правоохранителните органи действаха решително и ефективно за предотвратяване на купуването на гласове и опитите за манипулиране и компрометиране на изборния процес, каза премиерът.

Резултатите са автентични и отразяват вота на избирателите,

както трябва да бъде в една демокрация. Мисля, че българските граждани оценяват нашите усилия, всъщност тяхната оценка е най-важната за нас, добави Янев. Тя е реалното мерило за това как сме се справили и дали сме си свършили работата.

Същевременно, не мога да не отбележа, няколко обезпокоителни явления

по отношение на изборния процес - констатираме изключително ниска избирателна активност, която за съжаление едва ли се дължи на обстоятелството, че вотът се проведе през лятото. Нееднократно съм заявявал, че политическата апатия е опасно явление и политическите партии трябва да работят повече, за да ангажират пълноценно българските граждани към участие в демократичния процес, добави той.

Ако политическите сили бяха вложили всички тези усилия,

които насочиха в критика към служебното правителство, може би щяхме да имаме по-смислен политически дебат в предизборния период и повече хора щяха да излязат да гласуват. Вероятно нямахме дебат изобщо или нямахме смислен дебат, но нека тази оценка да бъде дадена от хората, каза Янев. Без претенции, че съм видял пълната картина, струва ми се, че част от политическите сили отказаха изобщо да говорят с хората и на хората. Недопустимо е в една демокрация политическа сила да отказва да комуникира със своите избиратели. Това е признак не само на ниска политическа култура, но и тотално неразбиране на политиката като процес, поведение и действие, каза Янев. Недопустимо е да отказваш и отричаш политическо взаимодействие, да пренебрегваш базови принципи в това отношение, заяви премиерът.

Неслучайно от един месец отправям послание към всички политически сили

и субекти за национално отговорно поведение. Неколкократно призовавах политическите партии и коалиции да приемат с голяма отговорност сигналите и посланията, отправяни от обществото и да канализират актуалните обществени процеси и искания в адекватно и разумно политическо поведение и смислени политически решения, каза още Янев. В почти всяко свое изказване отбелязвах колко е важно да бъде изградено ефективно и устойчиво парламентарно мнозинство, притежаващо капацитет да изработва и налага стратегически решения по ключови национални приоритети, допълни той. Неслучайно подчертавах, че политиката е за истински политици визионери, за хора, които имат качества и предлагат устойчиви и дългосрочни решения за проблемите на обществото. Политиката не е за бюрократи или технократи, ориентирани към ситуативни и временни решения. Политика е за политици, заяви служебният премиер.

Всички тези послания не бяха самоцел, те бяха свързани с една очертаваща се притеснителна тенденция, която вече е реалност - липса на ясна политическа визия какво трябва да се случи защо точно това трябва да се случи и как да се случи. Тенденция, насочен към бързи решения, без осъзнаване на последствията и без ясна стратегия занапред, каза премиерът.

Трябва да сме наясно, че не можем да си позволим като политици,

като активни участници в политическия процес, за пореден път да разочароваме българските граждани. Това не само ще задълбочи тяхната апатия и отчуждението от политическия процес, но може да доведе и до още по-осезаем отказ за участие в политическия процес и ангажимент към формулирането на политическия дневен ред. Това не е в интерес на българската демокрация и не трябва да го допускаме, заяви Янев. За два месеца участвам активно в политиката и това, което наблюдавам и констатирам, включително в контекста на следизборната ситуация, е че трябва да заложим гражданското образование като приоритет и фундамент на нашата образователна система отбеляза той.

Изборните резултати препотвърдиха тезата, че българските избиратели искат и търсят промяна към едно по-ефективно и по-отговорно и перспективно управление. Българските граждани търсят новия политически лидер, новия политически елит, нов тип лидерство, търсят визионерите, които ще очертаят по-ясен и по-успешен хоризонт за развитието на нашето общество и държава. Страхувам се, че това, което се случва в последните дни и седмици, може да остави много българи разочаровани. Ето защо считам, че е нужна промяна, с която да се отговори на очакванията на българското общество за смислена национално отговорна политика, за адекватно политическо поведение и комуникация, за ефективно политическо действие и решаване на важни за обществото ни проблеми. Промяна, която да отговори на очакванията на бизнеса и на инвеститорите за стабилна и предвидима институционална среда и ясни и гарантирани правила, на базата на които свободна да се развива частната инициатива в България.

Промяна, която да консолидира националните усилия, да обедини всички родолюбиви българи, така че да можем да изведем нашата страна през трудните времена и тежките предизвикателства, пред които е изправена - към един нов хоризонт, на пътя към просперираща икономика, стабилна и предвидима политическа среда, устойчива социална система. Страната ни се нуждае от нова перспектива, от нов модел на политическа комуникация и взаимодействие, от постигане на широк консенсус по политическа програма, която трябва да очертае ясни хоризонти за модернизация, водеща до бърз и устойчив икономически растеж, по-висока конкурентоспособност на икономиката, създаване на благоприятна инвестиционна среда, в подкрепа на частната инициатива, стимулиране на секторите, които създават продукция с висока добавена стойност. Страната ни се нуждае от пълноценно реализиране на възможностите и своевременно развиване на капацитет за справяне с предизвикателствата, в контекста на перспективата за членство в Еврозоната. От програма, която да постави за свой основен приоритет справянето с демографската криза, програма, която създава условия за връщането на нашите сънародници, живеещи в чужбина и да се възстанови баланса по отношение на развитието на отделните региони в държавата. В тази връзка ключов е процесът на реалната финансова децентрализация, така че общините да разполагат с по-съществен финансов ресурс,с който да могат да управляват по-ефективно обществените и икономическите процеси на своя територия, каза премиерът. Изравняването на стандартите в регионален план, подпомагане на бизнеса, включително в по-слабо развитите икономически райони, реформата в образователната система, гарантирането на качествени здравни услуги за всички български граждани - всичко това следва да се разглежда като приоритет, ако искаме да съхраним своя потенциал като нация, общество и държава, каза Янев.
Нашата борба за връщане на доверието на българските граждани и за възстановяваме на държавността минава през ефективно противодействие на корупцията, процес, за който си даваме сметка, че ще бъде изключително дълг и труден, добави премиерът.

Корупцията подкопава устоите на демокрацията, тя прави институциите неефективни, икономиката - слаба, и всички нас - бедни и обречени на липса на перспектива. Ето защо, за да имаме бъдеще като нация и държава, за да имаме стабилна икономика и стабилна политическа и социална система, за да има перспектива за нашите деца, ние сме длъжни да се справим с този проблем, каза премиерът.

Борбата с корупцията трябва да бъде процес на перманентно усилие за всички нас - политици, институции, граждани. Именно от нас зависи да не толерираме подобни практики и да създадем среда на нетърпимост към тях. От всички граждани зависи да настояват и изискват върховенството на закона да се прилага и да се отстоява ежедневно. Вярвам, че можем да се справим с този проблем, само ако го признаем и започнем да работим заедно за неговото решаване - смело и без страх, каза Янев.

Време е да имаме реална съдебна реформа, а не имитация на такава, предимно за външно потребление. Време е да направим институциите работещи, в съответствие с демократичните принципи и правила и в името на обществения интерес. Призовавам българските граждани да следят внимателно политическия процес и да изискват много, да изискват повече и да изискват ежедневно, каза още Янев. Не се страхувайте да бъдете политически активни да отстоявате правата си по демократичен път. Важно е да съхраним демокрацията и достойнство на държавата с хилядолетна история, каза Янев.

Какви са сценариите след резултатите от изборите

100% обработени протоколи: "Има такъв народ" печелят изборите

Коментари 30
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

30 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 4 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 4 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 8 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 8 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 9 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 10 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 10 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 11 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 11 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 11 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 11 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 11 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 12 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 12 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 12 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 13 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа