94

С лед като според Световната здравна организация сме на второ място по смъртни случаи заради мръсния въздух и имаме осъдителна присъда от съда на ЕС в Люксембург, столичната община прие нови мерки за чист въздух.

Кметът на София Йорданка Фандъкова говори за проблема в предаването „Събуди се“ по NOVA.

В София - спират от движение мръсните автомобили

Експерт обясни причината за токсичната мъгла в София

България потъна в опасен смог, рекордно мръсен въздух

„В този сезон най-сериозен замърсител е битовото отопление

и това се вижда по върховите стойности. Такива имахме и по празниците, когато трафикът беше облекчен. През нощта доста често има високи стойности”, обясни градоначалникът.

Тя призова повече хора да слязат от автомобилите си, за да помогнем за това да дишаме по-чист въздух в столицата: „Надявам се, че хората имат съзнанието и отношението към това, че ако повече хора слезем от колите си в дните с превишение на концентрацията на фини прахови частици, може би ще допринесем лично за това градът ни да стане по-чист”.

„Усилията ни не са само в една посока.

Неслучайно заложихме в мерките въвеждането на така наречения зелен билет.

Това всъщност е еднодневната карта на цената на 1 лев – за целия ден, за цялата градска мрежа.

Същото се отнася и до възможността хората да паркират в крайните зони на входно-изходните артерии, в така наречените временни буферни паркинги. Това е един комплексен подход с няколко мерки”, обясни още кметът на София.

Фандъкова уточни, че се правят и засилени проверки да се прекъсне пътят на отпадъчните материали от контейнерите, от пунктовете за вторични суровини или автосервизите до домовете, тъй като това е един от големите проблеми на столицата. „Само за последния месец при проверени 35 пункта за вторични суровини има съставени 13 акта”, поясни Йорданка Фандъкова.

Целия разговор чуйте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@