43

З а новата учебна година правителството отпуска 35 600 000 лева, с които ще бъде осигурена еднократна помощ за всички първокласници и осмокласници.

По тази мярка няма доходен критерий, което означава, че семействата на всички близо 118 500 деца, които ще бъдат записани в първи и в осми клас, ще получат по 300 лева, обяви министър-председателят Бойко Борисов в рамките на заседанието на Министерския съвет, предава правителствената информационна служба.

Днес правителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца, които са свързани с влезлите в сила от 1 януари законодателни изменения. Чрез тях се премахва доходният критерий за еднократната помощ за ученици, записани в първи клас и се регламентира нова еднократна помощ за всички ученици, записани в осми клас.

Средствата в размер на 300 лева за всеки ученик в първи и осми клас ще бъдат разделени на две части – 150 лева през първия учебен срок и 150 лева за втория учебен срок.

"Ще подкрепим общо 56 000 първолаци и 62 500 осмокласници. Подкрепата е важна за родителите, които ще могат да закупят учебни пособия. Същевременно се борим и с отпадането на деца от образователната система", изтъкна министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в рамките на заседанието.

Министър-председателят Бойко Борисов напомни, че правителството е положило сериозни и целенасочени усилия в тази посока, като в резултат в класните стаи са върнати над 50 000 деца, които не са посещавали училище.

Бойко Борисов
Бойко Борисов Източник: Министерски съвет

С над 1 милиард лева са подпомогнати българските пенсионери по време на пандемията, причинена от коронавируса. 

Каза още министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание, на което кабинетът осигури 105 млн. лева за изплащането на добавката от 50 лева към пенсиите за месец април на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии, съобщават от правителствената информационна служба.

Средствата са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет.

"Над 2 100 000 пенсионери получават добавката от 50 лева, която изплащаме от август м. г. Но и преди това правителството е подкрепяло пенсионерите и за Великден, и за Коледа като за целта се осигуряваха по 50 милиона лева", припомни премиерът Борисов.

Министър-председателят бе категоричен, че стриктно спазваната в последните години финансова дисциплина и доброто функциониране на пенсионната система позволяват днес - във времето на пандемията, пенсионерите, които са сред най-уязвимите, да бъдат активно подкрепяни от правителството.

"През месец април ще изплатим и по 120 лева на 392 000 пенсионери, които имат пенсия между 300,01 лв. и 396 лв., както е заложено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване", добави министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в хода на правителственото заседание.

Премиерът Борисов отбеляза също, че поддържаният нисък дефицит у нас и фактът, че България е втората държава по най-нисък външен дълг в ЕС след Естония, гарантират още осигуряването на средства както за изграждането и ремонти на църкви, манастири, джамии, но и за антикризисните мерки за нуждаещи се групи като културните дейци, както и за всички общини в България.

Дават над 100 млн. лв. на българските пенсионери

Раздават по 120 лв. на най-бедните пенсионери през април

"С още над 2 милиона лева подпомагаме изграждането и ремонтните дейности на детски градини и училища в цялата страна, включително и в малките населени места", каза още министър-председателят по време на правителственото заседание.

Кабинетът отпусна допълнителни 2 079 673 лева по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски градини, ясли и училища на Министерството на образованието и науката.

Програмата е за периода 2020-2022 г и общо по нея се предвижда 210 милиона лева – по 70 милиона лева за всяка от трите години, съобщават от правителствената информационна служба.

"Мисля че това е една от най-успешните програми на Министерството на образованието и науката, която създава добри условия за провеждане на възпитателен и учебен процес", заяви министърът на финансите Кирил Ананиев по време на заседанието.

1 212 479 лева от одобрените днес средства ще бъдат разходвани за изграждане на филиали към детските градини "Раковина" и "Синчец" в Бургас, както и за реконструиране на съществуващата сграда към Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в града.

За реконструкция на сградата на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи в Стара Загора се предоставят 574 678 лева.

За изграждане на детска градина "Снежанка" в Свиленград са одобрени 215 384 лева.

На общините Малко Търново, Добрич, Ботевград, Казанлък и Гоце Делчев се отпускат общо около 77 000 лева за изготвяне на проекти на пристройки или нови сгради на три детски градини и на две училища. В Гоце Делчев се проектира изграждане на нов учебен блок на Първо основно училище "Св. Св. Кирил и Методий".

В Казанлък ще бъде изграден допълнителен корпус на Профилираната природо­математическа гимназия "Никола Обрешков", а в Малко Търново стартира проектирането на пристройка на детска градина "Ален мак" в село Звездец.

В Добрич ще бъде изградена нова сграда за детска градина "Слънчице", а в Ботевград ще бъде направено преустройство и пристройка на детска градина "Кокиче".

По програмата на Министерството на образованието и науката са одобрени 89 проекта за изграждане на нови детски ясли и градини и надграждане на съществуващи обекти. Предвидено е 41 училища и 6 професионални гимназии да получат средства за реконструкция, надстрояване и изграждане на нови сгради и учебни корпуси.

Целта е да бъде намален недостигът на места в детските ясли, градини и училища, да се осигури достъп на всички деца до предучилищно образование от 4-годишна възраст и да има условия за преминаване на едносменен режим.

3 милиона лева отпусна правителството на днешното си заседание на Българската православна църква – Българска патриаршия. Средствата се предоставят за ремонтни дейности в манастирския комплекс "Рождество Христово" – Шипка. 

С тях ще се реновира сградата на бившата Семинария, която е в изключително лошо състояние, стана ясно още от днешното заседание.

Бойко Борисов
Бойко Борисов Източник: Министерски съвет

"Това е грижата на всички тези, които един път в годината, на 3-ти март, се качват на Шипка, изговарят високопарните си слова, добре заучени и след това си заминават. Те се качват там, където целият народ като отиде, се чувства свободен, и говорят от името на народа. А манастирът виждате в какво положение е", отбеляза премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят напомни, че миналата година правителството отпусна 1,6 милиона лева за ремонт на камбанарията и по нея вече се работи активно като е изградено 53-метрово скеле. 

"На храм-паметника Шипка, който е върху кръвта на загиналите хора за нашето Освобождение, камбанарията щеше да падне", напомни министър-председателят.

"Това е символът на България, на Освобождението, направен в памет на всички жертви, паднали за нашето Отечество", отбеляза Старозагорският митрополит Киприан и благодари за осигурените средства за манастирския комплекс "Рождество Христово" – Шипка. В сградата на Семинарията е предвидено да има неделно училище, лекарски и зъболекарски кабинет.
 

Коментари 43
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

43 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 36 минути

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 37 минути

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 55 минути

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 1 час

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 1 час

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 1 час

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 2 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 3 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 3 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 3 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 3 часа

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 3 часа

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 4 часа

По случая се извършва вътрешна проверка

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 4 часа

През април очаквайте още изненади със спортното издание